resory PILNE !!!

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Bury

resory PILNE !!!

Post autor: Bury » wt sty 11, 2005 6:50 pm

Jak wyginaliście (jeśli robiliście to oczywiście) resory, tak żeby były wyższe gdy już msię troche spłaszczyły?? Czy trzeba potem je hartować?? Proszę o szybkie odpowiedzi - PILNE

Awatar użytkownika
Andrzej30
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andrzej30 » wt sty 11, 2005 7:57 pm

Jezeli ni masz w tym temacie zadnego doswiadczenia to radze oddac resory fachowcowi .Nieumiejetne klepanie powoduje powstanie naprezen
oslabiajacych resor temat byl mocno poruszany na forum warto poszukac

Bury

Post autor: Bury » śr sty 12, 2005 8:30 am

no ja wiem, że można spieprzyć resor. w opcji szukaj wyświetla tylko stosunkowo nowe posty toteż musiałem ręcznie szukać, ale bardziej mi chodziloo to, czy trzeba potem te resory w jakiś sposób hartować...?????

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » śr sty 12, 2005 11:58 am

Nie, jak dla mnie nie należy nawet myśleć o ponownym hartowaniu we własnym zakresie. Kowalowi też bym nie oddał do hartowania. Nawet jak ktoś ma piec z pirometrem to nie ma gwarancji, że wiedzą jaka stal jest w resorze, a od tego zależy temperatura nagrzewania przed zahartowaniem i temperatura odpuszczania ( jeżeli wogóle sie resory odpuszcza- bo pewien nie jestem).
Fabryka zahartowała i tak myśle powinno zostać. Jak chcesz poklepać to zrób to, nawet jak nie wyjdzie to zawsze się czegoś nauczysz. Jak będziesz młotkiem uderzał (tu myślę, że można by sie pokusić o lekko zaokrąglony młotek), to pamiętaj, że najwięcej udeżeń przypada na środek resora, a w miare oddalania się ku końcom "gęstość" uderzeń powinna maleć. Na koniec pozostaje proces zwany młoteczkowaniem, który (tu powinien się wypowiedzieć ktoś kto coś wie więcej na temat obróbki metalu) w pewnym sensie powoduje rozejście się naprężeń i również jest "jakby powieżchniowym hartowaniem".
Powodzenia!
Rosyjska myśl techniczna rules!

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » śr sty 12, 2005 12:22 pm

nie komplikujcie sprawy resory sie klepie na zimno i nie ma potrzeby ich hartować. Najlepiej to zrobi doświadczony kowal z tym żeby nie zabardzo je wyhamrował bo wtedy też nie jest dobrze, krzyżaki w wałach sie rozsypuja i autko nie jest stabilne - wszystko w temacie :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
Andrzej30
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andrzej30 » śr sty 12, 2005 10:26 pm

rozmawialem dzisiaj z kowalem ktory kiedys zajmowal sie produkcja resorow i twierdzil ze resor obrabia sie cieplnie tylko jeden raz podczas produkcji .Jezeli chodzi o usuwanie naprezen po klepaniu to mozna je czesciowo usunac klepiac je delikatnie zdrugiej strony Zycze powodzenia w klepaniu

Awatar użytkownika
MaroG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MaroG » śr sty 12, 2005 10:44 pm

weź sobie trzy pienki drewniane dosyć stabilne na dwóch połóż resor i wal młotkiem z wyczuciem pomiędzy nimi, oczywiście stopniowo przesuwając resor, a na trzecim usiądź. Jak chcesz to wykonać własnym najtańszym sposobem(kucie na zimno nigdy na gorąco). 8)

maciuś

Post autor: maciuś » ndz sty 16, 2005 6:24 pm

szkoda czasu imłotka u mnie kowal za 2dychy wychabruje 8)
niemasz problemów kup gazika

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » ndz sty 16, 2005 6:40 pm

wyhameruje chciales powiedziec....
:)21
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
goralski