resory PILNE !!!
Moderator: Student
resory PILNE !!!
Jak wyginaliście (jeśli robiliście to oczywiście) resory, tak żeby były wyższe gdy już msię troche spłaszczyły?? Czy trzeba potem je hartować?? Proszę o szybkie odpowiedzi - PILNE
Nie, jak dla mnie nie należy nawet myśleć o ponownym hartowaniu we własnym zakresie. Kowalowi też bym nie oddał do hartowania. Nawet jak ktoś ma piec z pirometrem to nie ma gwarancji, że wiedzą jaka stal jest w resorze, a od tego zależy temperatura nagrzewania przed zahartowaniem i temperatura odpuszczania ( jeżeli wogóle sie resory odpuszcza- bo pewien nie jestem).
Fabryka zahartowała i tak myśle powinno zostać. Jak chcesz poklepać to zrób to, nawet jak nie wyjdzie to zawsze się czegoś nauczysz. Jak będziesz młotkiem uderzał (tu myślę, że można by sie pokusić o lekko zaokrąglony młotek), to pamiętaj, że najwięcej udeżeń przypada na środek resora, a w miare oddalania się ku końcom "gęstość" uderzeń powinna maleć. Na koniec pozostaje proces zwany młoteczkowaniem, który (tu powinien się wypowiedzieć ktoś kto coś wie więcej na temat obróbki metalu) w pewnym sensie powoduje rozejście się naprężeń i również jest "jakby powieżchniowym hartowaniem".
Powodzenia!
Fabryka zahartowała i tak myśle powinno zostać. Jak chcesz poklepać to zrób to, nawet jak nie wyjdzie to zawsze się czegoś nauczysz. Jak będziesz młotkiem uderzał (tu myślę, że można by sie pokusić o lekko zaokrąglony młotek), to pamiętaj, że najwięcej udeżeń przypada na środek resora, a w miare oddalania się ku końcom "gęstość" uderzeń powinna maleć. Na koniec pozostaje proces zwany młoteczkowaniem, który (tu powinien się wypowiedzieć ktoś kto coś wie więcej na temat obróbki metalu) w pewnym sensie powoduje rozejście się naprężeń i również jest "jakby powieżchniowym hartowaniem".
Powodzenia!
Rosyjska myśl techniczna rules!