olej w reduktorze....

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

olej w reduktorze....

Post autor: nefar » sob lut 19, 2005 12:16 am

Przepraszam jeśli już było, ale nie mogłem znaleść. Problem polega na tym: ile oleju wlać do reduktora(reduktor gaz 69)? i jaki olej wlać?
Właściwie to już kupiłem, tylko nie wiem czy się nadaje. Nie wiem czy koledzy z forum się orientują, orlen ma w swojej ofercie dwa oleje przekładniowe manualne. Jeden to najzwyklejszy do osobówek, a drugi to do samochodów osobowych i ciężarowych o dużych obciążeniach. Gdyby nie było by tam napisu, że dla przekładni zgodnych z .... ( w miejsce kropek jakieś dziwne symbole) to bym się wogóle nie martwił, ale napis nie stety jest.... :cry: Spodziewam się że ten olej będzie trochę bardziej gęsty niż ten zwykły, ale czy to może mieć odbicie na stanie technicznym reduktora? Ostatnie już pytanie: Czy ten olej nadaje się do mostów czy lebiej sobie go podarować?

Z poważaniem szanownej Braci offroadowej ....
Gaz, Gaz, jeszcze raz gaz.

szary
a ja nie chce mieć gwiazdek

Post autor: szary » sob lut 19, 2005 12:57 am

akurat w przypadku przekładni gazika nie ma większego znaczenia jaki olej przekładniowy lejesz chłopie :P . Wiadomo- trochę gęstszy olej byłby lepszy ale generalnie to i tak nie stanowi...
Lej co masz - zapewniam cie że nic się nie stanie.
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » sob lut 19, 2005 11:40 am

Dzięki!!!! :lol:

Awatar użytkownika
Dziku2

Post autor: Dziku2 » sob lut 19, 2005 10:40 pm

a mieści się go w reduktorze 1,1 litra

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » pn lut 21, 2005 7:22 am

szary pisze:akurat w przypadku przekładni gazika nie ma większego znaczenia jaki olej przekładniowy lejesz chłopie :P . Wiadomo- trochę gęstszy olej byłby lepszy ale generalnie to i tak nie stanowi...
Lej co masz - zapewniam cie że nic się nie stanie.
Gęstrzy lepszy a to niby dla czego :o ?? Zeby pewnie więcej palił i żeby cieżko syfa było rozpedzić chyba 8)

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pn lut 21, 2005 8:01 pm

E tam, lać tam hipol ten najtańszy, zmiany oleju i tak raz na dwa miesiące lub co kąpiel w wiśle trzeba robić, albo kapie i trzeba go dolewac wiec jest automatyczna wymiana :)
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
maksz

Post autor: maksz » pn lut 21, 2005 10:49 pm

ja leje litr hipolu i dokladam trzy łyżki towotu.

I zgadzam sie z teoria ze "im geściejszy tym lepszy"
tylko bez przegięć

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » wt lut 22, 2005 12:18 am

rubta co chceta ja wleje najlepszy jaki jest czyli 75w90 synthetic :roll:

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » wt lut 22, 2005 12:22 am

Najdroższy nie zanczy najlepszy....wątpie żeby podzespoły gaza/muscela bardzo się lubiły z syntetycznymi olejami, do takich staroci leje sie mineralne...
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » ndz mar 06, 2005 10:10 pm

do silnikow starych tak bo pompa olejowa jest niedostatecznie spasowana a w skrzyni jest smarowanie rozbryzgowe czy to stara czy nowa zasada identyczna a w zimie synthetic satwia maly opor !

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » ndz mar 06, 2005 11:02 pm

Krecik pisze:E tam, lać tam hipol ten najtańszy, zmiany oleju i tak raz na dwa miesiące lub co kąpiel w wiśle trzeba robić, albo kapie i trzeba go dolewac wiec jest automatyczna wymiana :)
Czemu tak często zmiana oleju??? Nie rozumiem po co. Ja go prubuję uszczelnić tak aby już nie lał oleju ( tzn wymiana wszystkich semeringów i uszczelek (tych papierowych che che). Więc chyba już ciec nie będzie ( na jakiś czas).

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz mar 06, 2005 11:47 pm

nefar pisze:
Krecik pisze:E tam, lać tam hipol ten najtańszy, zmiany oleju i tak raz na dwa miesiące lub co kąpiel w wiśle trzeba robić, albo kapie i trzeba go dolewac wiec jest automatyczna wymiana :)
Czemu tak często zmiana oleju??? Nie rozumiem po co. Ja go prubuję uszczelnić tak aby już nie lał oleju ( tzn wymiana wszystkich semeringów i uszczelek (tych papierowych che che). Więc chyba już ciec nie będzie ( na jakiś czas).
Jak to ktoś kiedyś powiedział o Junaku?...
cytuję z pamięci więc mogą być błędy i wypaczenia :)21
"bo w junakach to było dobre, że jak nie miały pleju to nie ciekły..." - nadawałoby się do "teksciorów"
cosik mi się zdaje, że tu będzie podobnie :)21

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz mar 06, 2005 11:58 pm

Prawda. Mój puki co nie cieknie. Znajduje się w stanie permanentnego remontu :)18

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » pn mar 07, 2005 8:45 am

MOj przez ten tydzien stal rozebrany bo ukrecilo walek, ale juz jezdzi. A olej to zwykly hipol zawsze leje i jakos dziala narazie. Zobaczymy jak bedzie jak zaczne sie wyzywac na nim na nowych mostach :D
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pn mar 07, 2005 9:43 am

nefar pisze:
Bo to jest tak - jak gazik po kilkugodzinnym staniu w miejscu nie zostawi trzech miejsc zachlapanych olejem (silnik, skrzynia, reduktor) to trzeba sprawdzic czy sie olej nie skończył.

Kapało, kapie, i kapać będzie, ten typ tak ma

Simmeringi trzymają zeby sie ze srodka nie wylewało, ale woda jest złośliwa i sie leje w drugą strone, wiec niestety po wjeździe do wody i kilkunastominutowym postoju masz zatankowane do pełna i mosty i reduktor i skrzynie. Wiec wymiana oleju następuje nawet częsciej ;)

A najlepsze rozwiązanie na olej to kupić bańkę 27 kg - oleju Hipol, za około 200zł (180-220 zalezy gdzie) i dolewać :)
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn mar 07, 2005 8:29 pm

Bo taki G to ma np simmeringi w obie strony....że też rusek na to nie wpadł :roll:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » wt mar 08, 2005 10:45 am

o ciekawa informacja do dyfra w Muscelu chyba na ataku wlazłyby dwa uszczelniacze sprawdze i moze na poloski bo jakos tam szeroko bylo jak pamietam :lol:

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt mar 08, 2005 11:59 pm

Nie wiem,moze by dało radę zastosować dwa o grubości 7?
Jak sprawdzisz-to poinformuj "pro publico bono" :)21
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » śr mar 09, 2005 11:31 pm

ok ale dopiero na wiosne sie biore chociaz dyfry mam na stole, w oryginale mialem 12 to moze ?? jak zlapie natchnienie sprawdze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”