GAZ 69...A,B,C...X,Y,Z??? - wóz łączności

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
adamj-no
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

GAZ 69...A,B,C...X,Y,Z??? - wóz łączności

Post autor: adamj-no » wt kwie 26, 2005 4:49 pm

Witam. Poszukuję szanowni koledzy jakichś szczegółowych informacji na temat Gaziorków, które służyły w naszym LWP jako wozy łączności. Takie które miały dorabianą HARD TOP budę z aluminium, stałe metalowe nadstawki drzwi (a wnich małe szybki) i tylnie drzwi z taką śmieszną kratą. Całość budy od środka wyłożona sklejką i parę innych śmiesznych patentów. Przekopałem już trochę witryn ale w żadnej z nich nie ma wzmianki o tym TYPIE. Czy to tak do nas "przyjeżdżało" czy u nas nasępowała modyfikacja? Parę już takich sztuk widziałem i sam takiego składam i wartało by coś więcej o nim wiedzieć. Sprawę jeszcze zaciekawia że mój egzemplarz wyszedł z fabryki w Uljanowsku (czyli 1955-1972) o czym świadczą tłoczenia liter na masce, a podzespoły mają znaki Gazowskie. Więc jak? Pomożecie?:)
AdamJ-no "Tobie Ojczyzno" =832=

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » wt kwie 26, 2005 4:53 pm

Tu na forum zaq zdaje się ma takiego
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
adamj-no
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamj-no » wt kwie 26, 2005 6:13 pm

ooo, znalazłem gdzieś w poprzednich postach stronkę ZAQa (www.gaz69.neostrada.pl) i o to właśnie mi chodziło, takiego TYPKA właśnie posiadam, tylko kurteczka jakieś bliższe o nim informacje...

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » wt kwie 26, 2005 7:07 pm

Do nas przychodziły normalne GAZ-y 69 i 69M, i dopiero WZMoty przerabiały je na blaszanki (Łódź, Wrocław i Poznań).
Oznaczenia GAZ na podzespołach mają wszystkie GAZ-y, gdyż jest to oznaczenie katalogowe, a to gdzie były zmontowane, nie ma znaczenia i tak w większości podzespoły były produkowane gdzie indziej niż Ulianowsk.
W razie jak by co, to 601-34-87-25

klon

Post autor: klon » wt kwie 26, 2005 7:21 pm

nie chwaląc się to ja mam takiego GAZIORKA - samochód łączności, który był z budą aluminiową a teraz buda leży i odpoczywa a drewno poszło na opał. A o co konkretnie kolega pyta to może pomogę

lupus

Post autor: lupus » wt kwie 26, 2005 7:21 pm

Jagoda pisze:Do nas przychodziły normalne GAZ-y 69 i 69M, i dopiero WZMoty przerabiały je na blaszanki (Łódź, Wrocław i Poznań).
Oznaczenia GAZ na podzespołach mają wszystkie GAZ-y, gdyż jest to oznaczenie katalogowe, a to gdzie były zmontowane, nie ma znaczenia i tak w większości podzespoły były produkowane gdzie indziej niż Ulianowsk.
Ta dobrze mówi, budy z aluninium robili u nas, a póżniej ładowali standartowe radjostacje, takie jakie były na wyposażeniu LWP.

klon

Post autor: klon » wt kwie 26, 2005 7:24 pm

nie chwaląc się to ja mam takiego GAZIORKA - samochód łączności, który był z budą aluminiową a teraz buda leży i odpoczywa a drewno poszło na opał. A o co konkretnie kolega pyta to może pomogę

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » wt kwie 26, 2005 8:49 pm

ja to miałem przeróbke-buda alu,szerokie drzwi z tyłu no i przód cały
(od kierowcy też) ale z całą pewnością to nie było ogryginalne rozwiązanie,
więc to raczej "b" ??
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
adamj-no
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamj-no » wt kwie 26, 2005 10:19 pm

No tak z początku to myślałem coby się tej budy pozbyć, bo klimatu mieć nie będzie i wiatru we włosach nie poczuję (chyba że sobie przednią szybę podniosę, lub łepetynę przez to małe coś w drzwiach wystawię:)), ale jednak w zimie to trochę pizgać może pod plandeczką. I znowu pomysł żeby ściąć budę jak go zatargałem w końcu spod niemieckiej granicy do domu to mi biedaczek do garażu nie chciał wjechać bo o jakie 10cm za wysoki jest :(, ale pomyślałem a co mi tam niewielie ICH już jest na drogach a i tej wersji to też nie za wiele więc zostaje jaki jest (tylko gdzie ja go trzymać będę ?) a i z kobitą za miasto na 3 dni wyskoczyć można bez namiotu :> no nic. Może koledzy dysponują jakimiś fotkami "wyposażonego" w środku takiego maleństwa? bo mnie to sama sklejka i parę kabli spod niej sterczących zostało :) Aha, może to dziwne pytanie, ale specjalistą jeszcze nie jestem, więc proszę o wyjaśnienie zasadniczej różnicy pomiędzy 69 i 96M.

lupus

Post autor: lupus » śr kwie 27, 2005 9:01 am

adamj-no pisze:... więc proszę o wyjaśnienie zasadniczej różnicy pomiędzy 69 i 96M.
Po pierwsze ludzie, nie niszczcie hardtopów, bo jak wszyscy zaczną niszczyć te aluminiowe budy, to w końcu h..a zostanie, z naszych gazików radjostacji, i jak to zwykle bywa, polak mądry po szkodzie zacznie się gorączkowe szukanie jakiś tam ocalałych egzemplarzy, a póki co, to jeszcze śmiga tego trochę i naprawdę niewarto niszczyć tych wspaniałych maszyn,. Bo fajnie jest mieć w swojej kolekcji 3-4 ładne gaziki i każdy inny :)13 .
Jak chcecie czuć wiatr we włosach, to se zapodajcie zwykłego gazika z plandeką bo tych ci u nas dostatek.

A propos różnicy 69m to wersja dwudrzwiowa, a 69am wersja 4 drzwiowa, zwana również komandorką lub co mi się bardziej podoba sztabówką, pozdro.

Awatar użytkownika
adamj-no
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamj-no » śr kwie 27, 2005 1:19 pm

heh :) no przecież (może namotałem) ale napisałem że nie zamierzam ścinać daszyska bo ma charakterek :) , a co do różnic to jaka jest między 69 i 69A to wiem, tylko jak jest różnica między 69 i 69M (lub 69A i 69AM). Pozdro :lol:

lupus

Post autor: lupus » śr kwie 27, 2005 1:28 pm

:o

nie ma rzadnej oprócz tej jakiej wymienilem

Awatar użytkownika
adamj-no
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamj-no » śr kwie 27, 2005 3:36 pm

hmmm.... czyli nie ma zasadniczej różnicy pomiędzy GAZ 69 i GAZ 69M... no to może znowu się zakręciłem :wink:

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » czw kwie 28, 2005 5:46 pm

Coś mi się w pamięci kołacze, że się różnią silnikiem. 69 i 69A mają silnik M-20 (2,2 litra dolniak) - prawie taki sam jak z Pobiedy, a 69M i AM mają silnik cokolwiek ulepszony (poj. zwiekszona do 2,5 l. - też dolniak). I nie ręczę za ścisłość, ale chyba w ostatnich seriach most przedni taki jak potem w UAZ-ie (tzn, ze sprzęgiełkami półosi a nie z deklem na stałe).
Pozdrawiam
Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pt kwie 29, 2005 7:09 am

obojętne czy to bedzie 69 czy 69a to te z m sa po prostu modenrnizowane i maja drobne zmiany techniczne między innymi takie jak zmiana mostów na takie jaka miały pierwsze uazy (4 satelity) a przedni jak Marek pisał.
CO do Solników to 69a wszystkie fabrycznie były z silnikami 2,4 dolniakami, a te 2.2 to pakowali do ławkowców w ramach oszczędności chyba :)21
Gazy 69

andrzejj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: GAZ 69...A,B,C...X,Y,Z??? - wóz łączności

Post autor: andrzejj » wt sie 13, 2013 9:07 pm

Słyszałem że były też wiezniarki z hardtopem aluminiowym .
Gaz 69

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Re: GAZ 69...A,B,C...X,Y,Z??? - wóz łączności

Post autor: Jakub_AK77 » pt sie 16, 2013 9:29 pm

andrzejj pisze:Słyszałem że były też wiezniarki z hardtopem aluminiowym .
Aleź odkopał temat.

A tak w ogóle, dzień dobry na forum.

Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”