Gaz - silnik merc 2,3 jaka chłodnica

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Gaz - silnik merc 2,3 jaka chłodnica

Post autor: marcin-gaz » sob sie 13, 2005 6:57 pm

pytanie jak w temacie

w gaziku mam 2,3 w benzynce od mercedesa i dośc mało miejsca

próbuje wymierzyć i znaleźć optymalną chłodnice na szrocie jakimś ale ciężko idzie

Pytanie takie czy chłodnica z Poloneza starego wydoła do tego silnika ?? ?? ??

wymiarowo na szerokośc wejdzie spokojnie na wysokośc to za mała jeszcze jest, ale większej jakiejś nie znalazłem

Więc niech ktos powie czy da rade a jeśli nie to od czego chłodnica wejdzie do Gaza zaraz za grilem ?? ?? ??

proszę o pomoc bo szlak mnie trafi jak nic nie znajde
widze światełko w tunelu........ koniec remontu blisko :-)))))
www.bracia-gaz.neostrada.pl

sebalodz

chlodnica

Post autor: sebalodz » sob sie 13, 2005 7:27 pm

no widze ze sie ostro wkurzyles, jak cos wynajde dam ci znac.
Seba Lodz
MAM SYNKA :-)
GG - 1103907

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Re: chlodnica

Post autor: marcin-gaz » sob sie 13, 2005 7:36 pm

sebalodz pisze:no widze ze sie ostro wkurzyles, jak cos wynajde dam ci znac.
no 3 godziny po szrotach jeździłem i zmierzyłem z 40 lub więcej chłodnic

jedyne co podchodziło to jakies stare BMW z którego chłodnica była wątpliwa, wymiarowo pasowała Mazda 626 ale jakaś strasznie cięka więc nie wiem chy wydoła i polonez wejdzie tylko czy da rade.

jak ktokolwiek cokolwiek wie niech pisze, jak ktos może niech sprawdzi jakie wymiary ma jego chłodnica wraz z korkiem na wysokośc i poda.

z góry dzieki za pomoc wszystkim

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » sob sie 13, 2005 7:37 pm

nie wiem czy dobrze podpowiem...a żukowska chłodnica??
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Post autor: marcin-gaz » sob sie 13, 2005 7:43 pm

kUBI pisze:nie wiem czy dobrze podpowiem...a żukowska chłodnica??
za wysoka jakoś tak

gdyby nie korek i jego umiejscowienie to OK nawet po ucięciu podstawy na której normalnie jest montowana

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » sob sie 13, 2005 7:51 pm

...hmm oprócz tego żeby sie zmieściła ,dobrze by było aby wydoliła. W uazie miałem merca 2.3 i chłodnice od poldka...latem musiałem z włączoną nagrzewnicą jezdzic....i często w korkach zagotował....normalnie było dopiero jak zamontowałem chłodnicę gazikową.(uazowa ma po przeciwnej stronie zasilanie i powrót)
Może warto sie dowiedziec ile płynu orginalnie ma w obgiegu mercedes,i próbowac dobrac chłodnicę....
ps.czy montujesz silnik z mechanicznym czy elektrycznym wiatrakiem??
i jak go zamotałes ze ci sie chłodnica nie miesci?? :roll:
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Post autor: marcin-gaz » sob sie 13, 2005 7:56 pm

kUBI pisze:...hmm oprócz tego żeby sie zmieściła ,dobrze by było aby wydoliła. W uazie miałem merca 2.3 i chłodnice od poldka...latem musiałem z włączoną nagrzewnicą jezdzic....i często w korkach zagotował....normalnie było dopiero jak zamontowałem chłodnicę gazikową.(uazowa ma po przeciwnej stronie zasilanie i powrót)
Może warto sie dowiedziec ile płynu orginalnie ma w obgiegu mercedes,i próbowac dobrac chłodnicę....
ps.czy montujesz silnik z mechanicznym czy elektrycznym wiatrakiem??
i jak go zamotałes ze ci sie chłodnica nie miesci?? :roll:
to nie jest tak że mam za mało miejsca między silnikiem a przodem auta

brak miejsca mam na wysokość, bo chłodnice chce mieć zaraz za grilem i żaluzją dlatego musi kończyć sie wmiare równo z grilem.

problemem generalnie jest dobranie chłodnicy o wmiare optymalnej wysokości i szerokości, żadko chłodnice są kwadratowe a taka 50 na 50 byłaby najlepsza, jak znajduje taka co ma 50 szerokości to ma 40 lub mniej na wysokośc a jak jest wysoka wsam raz to za szeroka.

jeśli chodzi o wiatraki to chcę tylko załączane oddzielnie elektryczne, z silnika narazie zdjołem wiatrak, mimo że miejsce jest ale on chodzi ciągle a to nie wskazane w terenie bywa.

Piotr Pająk

Post autor: Piotr Pająk » sob sie 13, 2005 9:49 pm

chłodnica od mercedesa przy silniku 2,3 benzyna jest bardzo mała, zbliżona ksztłtem do kwadratu 35x35 cm mniej więcej. - wiem bo mam takie auto osobowe. jutro mogę zmierzyc. Generalnie w osobówce co oczywiste wystarcza w zupełności jak się sprzegnie wiskoza i zacznie chodzic wiatrak to bardzo szybko chłodzi. Ewentualnie przezrób żaluzje i coś ci wejdzie. Cos mi się zdaje że marudziśz za orginakllna nie wejdzie spróbuj ją umiejscowić trochę bliżej grila pozbywając się n na przykład chłodnicy oleju. (my tak zrobiliśmy w gazie. Pozdr!
złota suka...

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Post autor: marcin-gaz » sob sie 13, 2005 10:10 pm

Piotr Pająk pisze:chłodnica od mercedesa przy silniku 2,3 benzyna jest bardzo mała, zbliżona ksztłtem do kwadratu 35x35 cm mniej więcej. - wiem bo mam takie auto osobowe. jutro mogę zmierzyc. Generalnie w osobówce co oczywiste wystarcza w zupełności jak się sprzegnie wiskoza i zacznie chodzic wiatrak to bardzo szybko chłodzi. Ewentualnie przezrób żaluzje i coś ci wejdzie. Cos mi się zdaje że marudziśz za orginakllna nie wejdzie spróbuj ją umiejscowić trochę bliżej grila pozbywając się n na przykład chłodnicy oleju. (my tak zrobiliśmy w gazie. Pozdr!
nie mam oryginała wogóle, poprzedni właściciel wpakował tam jakąś pomotaną chłodnice w popodcinany od dołu gril.

Jak gril wymieniłem na nowy cały to tamta wogóle nie wejdzie pozatym już cieknie.

za pomieżenie oryginałą w Mercedesie 2,3 benz. bede wdzięczny, troszke mnie tym podbudowałeś że nie musi wcale być taka 50 na 50.

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn sie 15, 2005 2:09 pm

Najciemniej pod latarnią :)21
My pakując do gaza silnik mesia benzynkę,wstawiamy też chłodnicę od tego silnika nie stwierdzajac żadnego przegrzewania / zachowując oryg wentylator..../
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Pierug 13

Post autor: Pierug 13 » wt sie 16, 2005 1:51 pm

Kolego od uaza wchodzi bez problemu.
A wentylator to najlepiej merca z 6 lub 7 ramionami.
Ewentualnie od uaza ale trzeba dać tokarzowi zarobić żeby zrobił dystans i uaz ma ine rozstawienie otworów .
U mnie to działa. Tylko ja mam diesla merca ale spoko.
:)2 :)2 :)2

Piotr Pająk

Post autor: Piotr Pająk » wt sie 16, 2005 7:32 pm

Zmierzyłem chłodnicę u mnie w mesiu osobowym. Otóż ma szerokości 37cm a wysokości 35 także tez wejdzie bez problemu! pozdro
złota suka...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”