co tak wali?
Moderator: Student
co tak wali?
Mam Gazika 69m...
wstawiłem silniczek od Merca 124 2.0 benzyna
no i jak jade powyzej 70 to zaczyna byc taki odglos jakby betoniarka chodzila - to znaczy nie rytmiczny stukot, tylko narastajaco - opadajacy.
im wieksza predkosc tym bardziej ten efekt slyszalny. Nie przerzuca sie na drżenie kierownicy (wspomaganiej)
Ktoś wie co to jest za przyczyna?
Sokol
no i jak jade powyzej 70 to zaczyna byc taki odglos jakby betoniarka chodzila - to znaczy nie rytmiczny stukot, tylko narastajaco - opadajacy.
im wieksza predkosc tym bardziej ten efekt slyszalny. Nie przerzuca sie na drżenie kierownicy (wspomaganiej)
Sokol
----
Sokol
Sokol
Jak po wymiania silnika tak wali to sprawdz wałek miedzy reduktorem a skrzynia rozdzielcza. Sprawdz czy cie sie za bardzo nie trzesa wajchy od reduktora i skrzyni biegów jak bedzie jakas zaleznosc miedzy chalasem a drganiami na wajchach od reduktora to na 100% wały sa do roboty. Albo ci łozysko padło gdzies przy wale, most, reduktor itp. [/u]
Gaz 69 M 1960 - pół wieku i jeszcze jeździ.
Re: co tak wali?
A jak spasowałeś skrzynię biegów z reduktorem i z czego to masz???sokol pisze:Mam Gazika 69m...
Sokol
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8

- Namdan
-
Jeśli to jest taki odgłos jak opisałeś (narasta i opada) to rezonują ze sobą drgania z dwóch żródeł. Mają różne okresy i gdy spotkają się ze sobą maksima to masz takie wibracje. Dobre jest to, że gdy usuniesz choć jedno ze żródeł, to rezonans zniknie. Miałem to kiedyś w maszynie (potężnym wentylatorze) i była to panewka wentylatora oraz niedokręcone śruby pod silnikiem elektrycznym.
U ciebie bym stawiał na poduszki pod silnikiem i coś jeszcze typu niewyważony wał. A masz ten objaw gdy trzymasz silnik na obrotach ale na postoju?
N.
U ciebie bym stawiał na poduszki pod silnikiem i coś jeszcze typu niewyważony wał. A masz ten objaw gdy trzymasz silnik na obrotach ale na postoju?
N.
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Jest na to dobry sposób sposób kup se radio 4x 80W daj na ful i wszystkie odgłosy i drgania znikną .A na powaznie sprubuj eliminować po kolei tzn.odłącz przedni naped nie tylko wajchą ale i na sprzęgiełkach,a po tem po kolei ,krótki wałek,wał przód i wał tył aż do skutku,( a z Marka nie naśmiewajcie sie -troche szacunku).
LJ 70
Re: co tak wali?
zobacz czy masz wydech dobrze przypiety...miałem podobne po 60 na godz.. było dudnienie...wlazlem pod gaza - za wały łapie.... uuu luz....zakupiłem wał ..wymiana...test..znowu napie*****la...sokol pisze:Mam Gazika 69m...
Sokol
mysla se sknociłem cosik albo wał szitowy..złosc mnie wzieła i kopa w wydech..a tu łup...znajomy odgłos...aaaa tu cie mam.... spiołem wydech...teraz "cicho" i przyjemnie

- Discotheque
-
O jeden może, ale jak przestawisz flasze na wieloklinie tak aby otwory się zgadzały to też będzie wyło?.Bocian pisze:Pierwsze to napisz co było wyjmowane przy zmianie silnika. Może po prostu wał na wieloklinie jest przestawiony o jeden ząb. Wtedy bedziesz miał betoniarkę powyżej 60-70. Wpadającą w rezonans.

Powiem , że ciekawe zagadnienie Bociek poruszył, jak to jest z tym wałem, muszą flasze być wypoziomowane czy cuś tam cuś tam czy nie?

TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.
ostatnio dorabiałem przedni wał do gaza i fachman powiedział i zreszta tak go ustawił że te cuś tam cuś tam musi być wypoziomowane bo inaczej to nie bedzie dobrze pracował i wtedy cuś może mu się staćBĄKU pisze:
Powiem , że ciekawe zagadnienie Bociek poruszył, jak to jest z tym wałem, muszą flasze być wypoziomowane czy cuś tam cuś tam czy nie?

Gazy 69
- Discotheque
-
Tego to nie próbowałem ale przysłowie pszczół mówi że taki mechanizm jest parą kinematyczną płaską i jako taka przeguby muszą pracować w jednej płaszczyźnie. W telegraficznym skrócie na obu końcach wału "zabieraki" (nie chce mi się rysować) muszą być w jednej płaszczyźnie czyli nie mogą byc przesunięte ani o jedne ząb ani o żaden kąt wobec siebie.BĄKU pisze:O jeden może, ale jak przestawisz flasze na wieloklinie tak aby otwory się zgadzały to też będzie wyło?.![]()
BA mądrego to miło posłuchać. Ja tam przerabiałem wały od wciagarki od ruskich aut i mechanik w PKS'ie mi tak przerobił "bez wyważarki" ze mucha nie siada. Ale trza miec o tym pojecie i to niemałe. Ale jak wały bija to łatwo poznac z wajchach od reduktora robi sie z nich taki wibrator ze zadna Panna by pół minuty na nich nie wytrzymała.
Gaz 69 M 1960 - pół wieku i jeszcze jeździ.