nadwozie z żywicy
Moderator: Student
nadwozie z żywicy
witam
chcę zbudować nadwozie z żywicy i maty szklanej zaprojektowane przezemnie na ramie gaza, czy ktoś orientuje się jak jest potem z rejestracją takiego pojazdu?
chcę zbudować nadwozie z żywicy i maty szklanej zaprojektowane przezemnie na ramie gaza, czy ktoś orientuje się jak jest potem z rejestracją takiego pojazdu?
- Altegradius
- Kontaktowanie:
właśnie jeszcze nie mam ramy i niechciałbym profanować gaza bo mam szacunek do staryej stylistyki nadwozia, myślałem jeszcze o ramie z żuka ale wtedy tylko 4x2, tak miałoby to niby wyglądac wedł mojego projDidymos pisze:Jak masz ramę gaza to najłatwiej zarejestrować jako gaztylko uważaj, bo za sprofanowanie gazika mogą Cię tu zlinczować
http://img291.imageshack.us/my.php?image=proj19uh.jpg
- Altegradius
- Kontaktowanie:
koszt rejestracji „sama” to jakieś 3,5k i walka z urzędami ale się da tylko policz sobie koszt budowy takiego pojazdu gwarantuje Ci ze kupisz za to ładnego Patrola jak się pchać w temat to samochód musi być wyjątkowy a to jeszcze zwiększa wydatki czyli dwa patrole do jednego jestem za bo nie lubię masówki tylko te koszty ale nie ma nic za darmo pewnie ostudziłem twój zapał ale tak to wygląda
-
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
ooo zapał ostudzony , ja powtuzylem to po pewnym panu z Jordanowa ktury sprzedaje zmote z golfaKaktus pisze:koszt rejestracji „sama” to jakieś 3,5k i walka z urzędami ale się da tylko policz sobie koszt budowy takiego pojazdu gwarantuje Ci ze kupisz za to ładnego Patrola jak się pchać w temat to samochód musi być wyjątkowy a to jeszcze zwiększa wydatki czyli dwa patrole do jednego jestem za bo nie lubię masówki tylko te koszty ale nie ma nic za darmo pewnie ostudziłem twój zapał ale tak to wygląda
to ja
67,69, m-72, bmw r35,willys
67,69, m-72, bmw r35,willys
Re: nadwozie z żywicy
nie wierzę że ktokolwiek będzie miał tyle samozaparcia żeby wykonać (i sfinansować) taką zabawkę, której nie da się potem sprzedać nawet za 5% włożonej kasykrowa pisze:witam

maruda pisze:nie wierzę że ktokolwiek będzie miał tyle samozaparcia żeby wykonać (i sfinansować) taką zabawkę, której nie da się potem sprzedać nawet za 5% włożonej kasykrowa pisze:witam

ostatni wiking w Rzeczpospolitej

To se spójrz na mój obrazekmaruda pisze: nie wierzę że ktokolwiek będzie miał tyle samozaparcia żeby wykonać (i sfinansować) taką zabawkę, której nie da się potem sprzedać nawet za 5% włożonej kasy

Patrzac na szkic:dużo powierzchni płaskich-laminat nie lubi być płaski.Rozważyłbym inny materiał.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Altegradius
- Kontaktowanie:
a z czego masz rame i mosty??vandall1 pisze:....
i jaka waga calosci??
Pozdrawiam
Rama jest uazowska,mosty muscel,a dalej nie piszę,bo musiałbym wymienić jeszcze koło 20-tu marek innych samochodów
Nadwozie jest laminatowe,ale jest to raczej forma pokryw konstrukcji;nie ma drzwi /b trudne w laminacie/-nie ma również form negatywowych/wyk jednostkowe/

Nadwozie jest laminatowe,ale jest to raczej forma pokryw konstrukcji;nie ma drzwi /b trudne w laminacie/-nie ma również form negatywowych/wyk jednostkowe/
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
tu jest sporo o kosztach http://www.easer.com.pl/ ja dobrze je znam tym bardziej ze sam od 3 lat buduje auto od podstaw jeszcze jeden link http://www.c-l.pl/ wszystko o laminatach a admin ma cierpliwosc odpowie na wszystko 

-
- Kontaktowanie:
Vandall a moglbys mi powiedziec jak by to bylo jak bym chcial zrobic wybrane elementy z zywicy to z czego najtaniej i najlatwiej zrobic forme nawet jednorazowa??
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
Nic Ci nie powiem,bo "zboczenie stoczniowe" każe mi kojarzyć formę do laminatu-z laminatem
Jezeli forma jest z powierzchni rozwijalnych-rozwazyłbym ew płyty drewniane,lub z tworzywa.
Jest bardzo trudno zbudować formę negatywową bez kopyta /gładka powierzchnia/.
Wg mnie najlepiej np starą maskę potraktować jako kopyto i na niej laminować,godzac się ze szlifowaniem powierzchni zewnetrznej i z oczywistym powiekszeniem wyrobu w stosunku do oryginału/grubość laminatu/.Jezeli to kopyto będzie miało zagiete do wewnątrz krawędzie/np rant/-to przy odformowaniu na pewno to kopyto zniszczysz.

Jezeli forma jest z powierzchni rozwijalnych-rozwazyłbym ew płyty drewniane,lub z tworzywa.
Jest bardzo trudno zbudować formę negatywową bez kopyta /gładka powierzchnia/.
Wg mnie najlepiej np starą maskę potraktować jako kopyto i na niej laminować,godzac się ze szlifowaniem powierzchni zewnetrznej i z oczywistym powiekszeniem wyrobu w stosunku do oryginału/grubość laminatu/.Jezeli to kopyto będzie miało zagiete do wewnątrz krawędzie/np rant/-to przy odformowaniu na pewno to kopyto zniszczysz.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
- Kontaktowanie:
a po co forma przy jednej sztuce, to się nie opłaca i jest równie trudne do wykonania jak jedna sztuka,tiger pisze:Vandall a moglbys mi powiedziec jak by to bylo jak bym chcial zrobic wybrane elementy z zywicy to z czego najtaniej i najlatwiej zrobic forme nawet jednorazowa??
Naj taniej poliestrowa żywica i szkło.
wildcat F50 w wersji rurka z IS
No nie jest to dobry sposób, ale tani, jak już nie masz z czego, a elementy mają być małe, to kopyto zrób z gipsu, ale po związaniu gips musi być suchy, bo się nie połączy, zanim nałożysz laminat (formę), natryskujesz farbę, polerujesz i dajesz rozdzielacz, jedyna zaleta to, ze łatwo gips wykruszysz w razie problemów z rozdzieleniem, bo trudno tu mówić o komforcie pracy. Tym sposobem zrobiłem formę na lampy, fakt ze bawiłem się tydzień, ale mam, jakie chciałem. Nie polecam robić bez formy bo pójdzie tona szpachli, która może odpaść

jeszcze jedno tu masz jak w prosty sposób zrobić rame do laminatu http://lr.pl/tomcat.html

jeszcze jedno tu masz jak w prosty sposób zrobić rame do laminatu http://lr.pl/tomcat.html