gdzie szukać części do gaza?
Moderator: Student
gdzie szukać części do gaza?
Każdy, kto restaurował (lub jest w jej trakcie) poczciwego gazika nieraz stawał przed problemem zdobycia części.
O ile mechanika jest stosunkowo prosta do naprawy (wiadomo żuk, uaz...) to zdobycie detali już nie. Proponuję zatem wymianę poglądów na ten temat.
Na obry początek:
Zgnita ramka przedniego okna - identyczny profil występuje z zile 157 - co prawda do wykorzystania jest krótki odcinek ok 30 cm.
Uszczelka ramki - równierz ził
Oryginalne lusterko wsteczne - koparka Białoruś (starsze z "okrągłą" kabiną)
Zegary - wiadomo Ził 157, Ural
Oryginalne wkłady reflektorów (najstarszy typ) - lampy do oświetlenia pasa startowego Łucz - 2
O ile mechanika jest stosunkowo prosta do naprawy (wiadomo żuk, uaz...) to zdobycie detali już nie. Proponuję zatem wymianę poglądów na ten temat.
Na obry początek:
Zgnita ramka przedniego okna - identyczny profil występuje z zile 157 - co prawda do wykorzystania jest krótki odcinek ok 30 cm.
Uszczelka ramki - równierz ził
Oryginalne lusterko wsteczne - koparka Białoruś (starsze z "okrągłą" kabiną)
Zegary - wiadomo Ził 157, Ural
Oryginalne wkłady reflektorów (najstarszy typ) - lampy do oświetlenia pasa startowego Łucz - 2
- Mateusz Woj
Z Ziła 157 można zabrać jeszcze:
- linkę prędkościomierza ( trochę dłuższa)
- regulator napięcia
- klakson
- zawór nagrzewnicy
- lampki pozycji i kierunku - po obruceniu podstawki to samo co z gaziku
- korek chłodnicy
- rurki paliwowe oczywiście do przerobienia
- filtr paliwa
Do zapasowego zbiornika paliwa w gazie 69M świetnie pasują zakrętki od manierek używanych w WP
- regulator napięcia
- klakson
- zawór nagrzewnicy
- korek chłodnicy
- filtr paliwa
Do zapasowego zbiornika paliwa w gazie 69M świetnie pasują zakrętki od manierek używanych w WP
linka predkosciomierza, jesli pancerz ok, srodek sie dorabia z zukapiotr759 pisze:Z Ziła 157 można zabrać jeszcze:
- regulator napięcia
- klakson
- zawór nagrzewnicy
- korek chłodnicy
- filtr paliwa
lampki kierunku vel jajeczka vel zolwiki, a jest z tym problem? sweko czasu mialem tego ponad 300szt i oddalem bo nie bylo chetnych
korek chlodnicy uaz
rurki paliwowe uaz
filtr paliwa, (odstojnik) uaz, star 660 itp
ERA...ERO disco..ROSJA&JAPONIA RZADZI
wow to chody masz konkretneJA'JACEK pisze:Jasne........ a my ukraine za płotem mamy...... w te, i z powrotem 15 min. na piechotę....CLIMBER pisze:wszystko co napisaliscie jest w oryginale dostepne na ukrainie (...)

Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
To miał być sarkazm.....................kuźwa.<Kacper> pisze:wow to chody masz konkretneJA'JACEK pisze:Jasne........ a my ukraine za płotem mamy...... w te, i z powrotem 15 min. na piechotę....CLIMBER pisze:wszystko co napisaliscie jest w oryginale dostepne na ukrainie (...)Ja mam 20km i minimum 4godziny przestać

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Na po cieszenie Ci powiem że ja jedynie kierunkowskaz kupiłem bo plandeki załatwić nie mogłemJA'JACEK pisze:To miał być sarkazm.....................kuźwa.![]()

Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
Zastanawiam się jak oni wyglądają z tymi częściami na wschodzie... Patrząc np na motoweteranbazar w Łodzi - do ruskich bokserów zawsze jest kilka stoisk gdzie przypuszczam dostaniesz wszystko. A do Gaza? bardzo słabiutko - choć popyt na klamoty z pewnością jest. Żadnemu sąsiadowi zza wschodniej granicy nie opłaca się przyjeżdzać z klamotami??? Czy po prostu jest to mit że mają tam wszystko? Na allegro np jest oferta gościa handlującego takimi klamotami i do gaza ma mało (choć ostatnio miał nowy zbiornik do 69A uważany za unikatową rzecz w Polse)-CLIMBER pisze:ja mam 12km i i tak tam nie jezdzeswojego czasu ukraincy sami zatrzymywwali gaziki w przemyslu i pytali czy czesci nie trzeba:)21 dawali numery telefonów i jak cos to sie dzwoni czeka a oni przywozą
Aaaaaaaaaaa........ Ja to znam jako "ruski miesiąc"wiking pisze:JA'JACEK pisze:To znaczy..... niby jak.... ? TakMih pisze:w przypadku ukrainskich dostawcow stwierdzenie "ruski rok" sie sprawdza w 100%, czy tak
......... ?
Bo nieznam tego powiedzonka.........Co Ty JA'JACEK
ruski rok to taki rok co trwa latami
![]()
Ale zkasztaniliśmy taki ładny temacik http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight= ..............

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.