czy uda mi sie wyjac kolo zamachowe z GAZa (silnik S21 zukieta)
bez wyciagania silnika i odkrecania obudowy sprzegla (tak jakos do dolu)

Moderator: Student
potwierdzam jest to jak najbardziej wykonalneStudent pisze:Należy
1. Wywalić skrzynię biegów
2.Wywalić sprzęgło
3. Odkręcić rozrusznik
4. Odkręcić cztery nakrętki mocujące zamach do wału korbowego
5. Wygrzebać gdzieś kawałek czegoś długiego co jest na tyle twarde, że mozna w to młotem naparzać, ale równocześnie nie zamieni szpilek w grzybki
6. Naparzać młotkiem, aż szpilki wysuną się w stronę silnika i nieco postękując i obtłukując sobie ręce można już zamach wyłuskać.
Od razu mowię, że zamontowanie go na miejsce przy pomocy odwrócenia w/w czynności jest znacznie bardziej upierdliwe, ale całkowicie wykonalne.![]()
P.S. 2 Dla wszystkich, którzy zapragną zakrzyknąć, że w ten sposób się to ni chu chu nie uda zamieszczam informację, że sam to robiłem wielokrotnie w taki właśnie sposób.
P.S. A w jakim celu zdejmujesz koło?
ale jesli np. potrzebujesz wymienic wieniec na kole zamochaowym to nie musisz przeciez wyciagac motoru, wystraczy wymontowac koloStudent pisze:no... tylko po co? mniej męczące jest wywalenie motoru na stół i zrobienie przy nim wszystkiego co akuratnie jest potrzebne
ale do tego to doszedłem po długich męczarniach...
dokladnie wieniec musze wymienicMih pisze:ale jesli np. potrzebujesz wymienic wieniec na kole zamochaowym to nie musisz przeciez wyciagac motoru, wystraczy wymontowac koloStudent pisze:no... tylko po co? mniej męczące jest wywalenie motoru na stół i zrobienie przy nim wszystkiego co akuratnie jest potrzebne
ale do tego to doszedłem po długich męczarniach...
Da się jak najbardziej... robiłem to dwa razy tylko że dosyć dawno, jakieś dziesięć lat temuStudent pisze: (...) P.S. 2 Dla wszystkich, którzy zapragną zakrzyknąć, że w ten sposób się to ni chu chu nie uda zamieszczam informację, że sam to robiłem wielokrotnie w taki właśnie sposób. (...)
Niektórzy potrafią się rozgrzać też przy kozie która nie jest piecykiem, tylko żywawiking pisze:JA'JACEK pisze:.
Jeżeli garaż masz nie ogrzewany to przy minusowych temperaturach z poobijanymi paluchami
będzie to niezapomniane przeżycie...![]()
to se Qrde kup kozę(taki piecyk)
![]()
![]()
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości