cieply gaziorek nie odpala :|

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

radegand

cieply gaziorek nie odpala :|

Post autor: radegand » śr lip 23, 2003 4:12 pm

witam,
mam wlasnie taki problem: zimny gaziorek odpala bez zadnych problemow od razu, ale po nagrzaniu jest problem: czasem odpali takze bez problemow, ale czasem ni cholery (ostygnie to znowu odpali bez problemow) zarowno na gazie jak i na benzynce. Jakie tego moga byc przyczyny? Zle ustawione zawory? Jesli tak, to bede wdzieczny za wszelakie porady grupowiczow dotyczace regulacji takowych...
pozdrawiam
ps. zapomnialem dodac - silnik oryginal dolniaczek :)2

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » śr lip 23, 2003 6:15 pm

Co do gazu, to nie wiem, ale względem benzyny jest to przypadłość zarówno GAZ-a jak i UAZ-a, a mianowicie gaźnik się grzeje od kolektora i jak wyłączysz silniczek, to paliwo odparowywuje z gaźnika i w momencie jak próbujesz go odpalić na gorąco, to ta niewielka ilość benzyny, która pozostała w gaźniku odparuje w dyszy, w trakcie zasysania i w konsekwencji masz za ubogą mieszankę. Na zimno natomiast, ta resztka benzyny z gaźnika ma szansę na dotarcie do cylindra, gdyż w zimnej dyszy tak szybko nie odparuje.
Drugim powodem może być rzeczywiście zbyt mały luz na zaworach, zwłaszcza, że jeździsz na gazie, a więc twoje zaworki dostają "w dupę" lepiej niż My od swego rządu, jeżeli regulowałeś je więcej niż 1000km temu, to musisz do nich zajrzeć.

Acha i jeszcze jedno i to do wszystkich, którzy jeżdżą na gazie na oryginalnych silnikach UAZ-owskich, a zwłaszcza GAZ-owskich dolniaczkach:
Jeżeli nie macie w swoich silnikach wymienionych zaworów i gniazd zaworowych (w przypadku dolniaka - wstawionych gniazd zaworów ssących), to stosunek przejechanych kilometrów na gazie i benzynie powinien wynosić w najlepszym przypadku 1:1, tzn jeżeli w ciągu miesiąca robisz np. 1000km, to co najmniej 500km MUSI BYĆ ZROBIONE NA BENZYNIE!
I to na przemian, tzn jak jechałem do roboty na gazie, to wracam na benzynie lub odwrotnie, a nie jeden miesiąc na gazie, a potem jeden na benzynie, no chyba, że wam na silniczku nie zależy to powodzenia w remoncie i szukaniu części (zwłaszcza tłoków) do oryginalnego dolniaka.
W razie jak by co, to 601-34-87-25

kaovietz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kaovietz » śr lip 23, 2003 6:32 pm

Witam!Nie mogę się zgodzić z przedmówcą w kwestii gazu.Dolnozaworowy silnik Gaza jest w takim samym stopniu nieprzystosowany do zasilania gazem jak i benzyną bezołowiową.Dotyczy to wszystkich starych silników,nie tylko radzieckich dolniaków.Gdy pojawiła się u nas benzynka bezołowiowa zalecano co 5-6 tankowań wlać "zwykłą"-gdzie tu stosunek 1:1???Także reasumując-nie widzę żadnych przeciwskazań aby spokojnie śmigać gazowym dolniakiem na LPG.Wystarczy,ze odpalamy na benzynie,a gniazda zaworowe sobie "poradzą".
A w kwestii słabego odpalania ciepłego silniczka to:
-faktycznie,benzynka wyparowuje,ale można to sprawdzić w "okienku"gaźnika i ew.napompować,jednak,jak piszesz rzecz dzieje się również na LPG,gdzie takiej mozliwości nie ma...
-stawiam na zbyt ciasną regulację zaworków,warto też sprawdzić zapłon(profilaktycznie)
Pozdrawiam! :lol:

Awatar użytkownika
pilmar

Re: cieply gaziorek nie odpala :|

Post autor: pilmar » śr lip 23, 2003 6:40 pm

radegand pisze:witam,
mam wlasnie taki problem: zimny gaziorek odpala bez zadnych problemow od razu, ale po nagrzaniu jest problem: czasem odpali takze bez problemow, ale czasem ni cholery (ostygnie to znowu odpali bez problemow) zarowno na gazie jak i na benzynce. Jakie tego moga byc przyczyny? Zle ustawione zawory? Jesli tak, to bede wdzieczny za wszelakie porady grupowiczow dotyczace regulacji takowych...
pozdrawiam
dzieje się to po jeździe na gazie czy benzynie?

radegand

Post autor: radegand » śr lip 23, 2003 7:41 pm

dzieje sie tak zarowno po jezdzie na gazie jak i benzynie :-?
goracy samochod "na pych" odpala bez problemow (nie zawsze jednak mozna znalezc miejsce na gorce do zepchniecia :) )

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » śr lip 23, 2003 7:54 pm

Na pych bez problemów, to może rozrusznik ?

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » śr lip 23, 2003 8:11 pm

radegand pisze:dzieje sie tak zarowno po jezdzie na gazie jak i benzynie :-?
goracy samochod "na pych" odpala bez problemow (nie zawsze jednak mozna znalezc miejsce na gorce do zepchniecia :) )
tulejki rozrusznika i połączenia "masowe" w całej instalacji
#noichuj

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » śr lip 23, 2003 9:04 pm

też stawiam na przewody masowe bo ostatnio w nowej furze i to dieslu miałem idento rano no problemo a po przejechaniu kilometra (trasa dom zakład) ni hu,,,hu.polecam sprawdzić.poza tym ostatnio takie czopy płoną :)21

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » czw lip 24, 2003 8:17 am

Jagoda pisze:
Acha i jeszcze jedno i to do wszystkich, którzy jeżdżą na gazie na oryginalnych silnikach UAZ-owskich, a zwłaszcza GAZ-owskich dolniaczkach:
Jeżeli nie macie w swoich silnikach wymienionych zaworów i gniazd zaworowych (w przypadku dolniaka - wstawionych gniazd zaworów ssących), to stosunek przejechanych kilometrów na gazie i benzynie powinien wynosić w najlepszym przypadku 1:1, tzn jeżeli w ciągu miesiąca robisz np. 1000km, to co najmniej 500km MUSI BYĆ ZROBIONE NA BENZYNIE!
I to na przemian, tzn jak jechałem do roboty na gazie, to wracam na benzynie lub odwrotnie, a nie jeden miesiąc na gazie, a potem jeden na benzynie, no chyba, że wam na silniczku nie zależy to powodzenia w remoncie i szukaniu części (zwłaszcza tłoków) do oryginalnego dolniaka.
Co do dolniaka to niewiem ale z uazem to niema tych problemów ( może zależy to od części czyli tego co kto tam pakuje) ja poprzednim jezdziem tylko na gazie :)6 :)6 :)6 , nawet zapalanie byŁo na gazie chyba ze mróz powyrzej -8stopni i tak jeżdziŁ 8 lat motorek 2 razy tylko robiony (2 szlify waŁu, 1 zawory i 1 pierscienie,ale to na wasną prośbę :lol: :lol: :lol: ) i ztego co wiem silnik nadal śmiga dobrze.teraz jezdze drugim uazem juz trzeci rok i tez bez problemów choć nie wunieniaem zadnych gniazd, a bezyne to widzi rzadziej niż radzieckie dzieci coca-cole za komunistycznych czasów :lol: :P :P

Awatar użytkownika
offroader
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: cieply gaziorek nie odpala :|

Post autor: offroader » czw lip 24, 2003 8:44 am

radegand pisze:witam,
pozdrawiam
U mnie tez tak było i stało się to na 23 wertepie ... Ale wtedy to wieniec się na kole zamachowym obracał (mam silnik żuka)

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » czw lip 24, 2003 8:58 am

a ja bym zajrzał do aparatu zapłonowego (przerwa, kondesator,kopułka)

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » czw lip 24, 2003 8:59 am

,, na pych pali bez problemów ''-a co z korbą?

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » czw lip 24, 2003 9:06 am

jeśli już sprawdziłęś i wszystkie z tych usterek wykluczasz to jeszcze mu zmierz ciśnieni na cylindrach bo może już się kończy silnik i na rozgrzanym traci ciśnienie i nie pali .
Gazy 69

radegand

Post autor: radegand » czw lip 24, 2003 10:09 am

rozrusznik raczej nie, bo kreci jak szalony, a przeca w rozruszniku tylko o to chodzi, prawda? (zresztą niedawno był naprawian w porządnym zakładzie)
na korbe odpala zimny, goracy tez nie pali, :( w ogóle zimny to pali prawie zawsze od pierwszego obrotu...
pozostaje sprawdzic sugerowany zapłon tudzież ciśnienie na cylindrach :-? (kurdie, ale remont silnika był nie dalej jak jakieś 3000km )
a zaworki nie mogą to być?
jutro będzie trochę czasu to gaziorek zostanie poddany stosownym badaniom 8)
dzięki za dotychczasową pomoc.

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » czw lip 24, 2003 12:35 pm

to jak miał niedawno remont i nie był ugotowany to najprawdopodobniej zobacz platyny ile tam luzu :)5
Gazy 69

Awatar użytkownika
Żuczek

Kontaktowanie:

Post autor: Żuczek » czw lip 24, 2003 2:20 pm

Miałem to samo (silnik żuczka) - wystarczyło ustawić styki (były zwarte) w aparacie zapłonowym i od tego czasu pali "za pierwom razom"
Gaz- Designed for Żuczek

radegand

Post autor: radegand » ndz lip 27, 2003 6:23 pm

heh, na szczęście problem okazał się dużo prostszy - po zubożeniu mieszanki benzynowej gaziorek zaczął od palać gorący za pierwszom razom, uffff. :D
koszt regulacji - rozładowany akumulator i wypita z kumplem góra browarów :D
aparacik w porządku, świece toże, zaworki chiba tyż
na gazie gorący dalej nie odpala, ale tutaj w ramach gwarancji udaję się do gazowników, niech oni się martwią 8)
dzięki za konsultacje,
pozdrawiam

radegand

Post autor: radegand » pt sie 01, 2003 5:05 pm

:D :D :D
ponieważ problem mieszanki okazał się działać na krótką metę, i gaziorek ciepły znów przestawał palić, jeszcze raz sprawdziłem z kumplem wszystko i wobec braku pomysłów, zawiozłem autko do elektromechanika...i cóż się okazało? wskaźnik radziecki do ampierów zjadał prąd przeznaczony dla aka, wobec czego ako niedoładowane, rozrusznik zabierał prąd na iskrę, i dupa :o
heh, sprawdzalim z kumplem ładowanie i było 12.5 w porywach do 13, a że w elektryce nie uczeni to nam do łbów nie padło że może być to za mało...
ale w życiu bym nie pomyślał... :o
no i teraz gaziorek nie mierzy ampierów :( ale chociaż pyci jak ta lala
pozdrawiam!
z radości biegnę na piwo!! 8)

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » pt sie 01, 2003 6:53 pm

a jednak brak prundaa..... :

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

odp

Post autor: bilans » pt sie 01, 2003 9:08 pm

a u mnie odpala zimny czy ciepły ale zgrozo nie ładuje aka .......... alternator jest ok ...... czy z alternatora prąd płynie przez reglator napięcia ? czy bezpośrednio na ako ??musze jeszcze zmierzyć czy na ako płynie prąd może ako ? cela sie rozpyciła .... mało prawdopodobne jakby kto miał jakies pomysły chetnie wysłucham
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

radegand

Post autor: radegand » pt sie 01, 2003 11:14 pm

prund płynie przez stabilizator napięcia do aka, bez stabilizatora po niedługim czasie pewnie by się ako zagotowało :) Może być że ci stabilizator padł, masz oryginał?? Mój oryginał niestety padł i jedyny element elektroniczny w mym pojeździe to właśnie stabilizator 9-diodowy :) .
My sprawdzilim voltomierzem wartość na wyjściu alternatora (przy wysokich obrotach wywalało poza skalę 24V :) ), potem na wyjściu stabilizatora (tam działo się coś dziwnego, wraz ze wzrostem obrotów malało napięcie :o ale jak mówiłem że my w elektryce nieuczeni.... :oops: ) no i wartość na "+" aka i tam właśnie było koło 12.5 a jak mnie poinformowano winno być 13-14 :)
Po drodze był jeszcze ten nieszczęsny amperomierz...
Gdzie w ogóle stacjonuje twój pojazd?? Jako że mam w końcu w miarę sprawny pojazd chętnie twego gaziorka bym zobaczył, a Bydzia nie jest przeca taka duża :)
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”