jaki pałąk do gaza?

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

radegand

jaki pałąk do gaza?

Post autor: radegand » sob sie 09, 2003 6:26 pm

heh, muszę zbudować jakiś pałąk do gaziorka (za przednimi siedzeniami głównie :) ), ponieważ ojciec mej kobiety nie pozwala jej jeździć samochodem bez pasów! :o a bez pałąka to nawet nie ma gdzie takowych przymocować :evil:
nie wiem właśnie jaką konstrukcję zastosować, czy wysokość pałąka równa wysokości ramy przedniej szyby czy też wyższa tak jak było w oryginalnej konstrukcji dachu. W ogóle najchętniej zrobił bym tak, żeby móc dalej stosować oryginalną plandekę, ale chyba nie da rady, bo przecież oryginalny element w tym miejscu jest dość cienki, a taki pałąk raczej dziwnie by wyglądał 8) .
Nie wiem teź jak z mocowaniem, chciałbym zrobić go przykręcanego a nie przyspawanego, tak żeby móc go ewentualnie zdemontować :oops:
Czyli np. dwa płaskowniki na dole, na wysokości oryginalnej dziury (ale na zewnątrz) , dziurki na wylot i śruby przez to, oraz jakieś odejście do tyłu i mocowanie do burty.
Bedę wdzieczny za wszelakie sugestie, uwagi tudzież zdjęcia :)
a póki co oglądam sobie różne zdjęcia gaziorków :)
ech, życie...pozdrawiam

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » sob sie 09, 2003 8:19 pm

Jak juz robic palak to nie jakies badziwie za 25 pln z kolanek , tylko juz porzadny palak z bezszwowki zimnogietej u kolesi, co sie znaja na tym zeby to wyglalo ale przedewszystkim bylo wytrzymale i dobrze zamocowane, zeby cie dodatkowo nie zabilo w czasie wypadku.
Zapodaj skad jestes to na PM ci adresy placowek podesle.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
chermol
Kontaktowanie:

Post autor: chermol » sob sie 09, 2003 10:14 pm

1. wypadało by zrobić ładnie
2. wypadało by zrobić tak zeby dało sie zalozyc oryginalna plandeke czyli 2-3 cm pod oryginalną rurka, w razie szybkiej potrzeby zalozenia plandeki mozna zalozyć na sam paląk
3. wypadało by zrobi c solidnie, czyli dospawac do nadwozia płyty wzmacniające

tu znajdzies zfoto paląka do którego w poźniejszym etapie zostala dospawana klatka:
http://www.rajdy4x4.pl/samochody/gazik/

Awatar użytkownika
chermol
Kontaktowanie:

Post autor: chermol » sob sie 09, 2003 10:22 pm

osobiscie uważam ze takie mocowania jak miałem wystarcza,
pałak wytrzymał dachowanie przy około 60km/h, z pełnym obrotem, przez rów na pole...

gazik nie... :)21

jadący umkneli z pojazdu "w trakcie lotu" bo oczywiscie jechali bez pasów, i moze dobrze bo w najlepszym wypadku zebów by nie mieli ( ramka szyby wlazła do srodka )

dlatego bardzo szybciutko po dachowaniu zrobiłem klatke, nakład pracy znikomy, finansowy też, metr rury 48mm, grybosciennej, ciagnionej bezszwowej w centrostalu czy metalexporcie kosztował wtedy okolo 12zł...
na przedni pałak potrzeba ok 420cm
na tylny ok 460, chyba nei pamietam.... ale cos około tego... pozostałe rurki wedle uznania....

BTW. mam gotowy uzywany sam pałak tanio do sprzedania, wiecej na priv...

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » sob sie 09, 2003 10:24 pm

Prezes ty się nie chwal i tak chłopak nie uspawa (w agromie braklo chamburgów) :)21 ....
Jak bym wiedzial jak tu zdjecie wkleić to bym mu pokazał ....ale teraz jestem duży i się wstydze, :)21

radegand

Post autor: radegand » ndz sie 10, 2003 10:07 pm

w rzeczy samej, nie uspawam, bom w tej sztuce nie uczon (migomaty cuda jakieś) :o ale przedstawię sprawę ślusarzowi,i jak będę stał nad nim to robotę wykona :)
zdjęcię o ile wiem można wkleić ale tylko jak znajduje się na jakimś serwerze.
dziękuję za dotychczasowe uwagi.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”