gaz 63 na osobowy

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
powerolo

gaz 63 na osobowy

Post autor: powerolo » pt maja 05, 2006 11:57 pm

mam pytanie, przekopałem juz całe `szukaj`
czy istnieje mozliwośc przekwalifikowania gaza 63 z ciężarowego na osobowy do 3,5 t ?
na pewno o tym było ale wyszukiwarka nie za dokładna :lol:
dzieki za ew. odp. :)2
pozdrx
Discoteque 2,5TDI `93
Honda XL500 `83

Bosman

Post autor: Bosman » sob maja 06, 2006 1:50 pm

Mój Gaz 63 zarejestrowany jest jako ciężarowo osobowy do 3,5 t.
Ja go rejestrowałem w 1989 r. i tak już zostało.

Awatar użytkownika
Slawquu
Kontaktowanie:

Post autor: Slawquu » ndz maja 07, 2006 9:47 am

no ja swojego jeszcze nie rejestrowalem, a wyciagniety został z woja w 1988, no i papier zginął, a poza tym juz silnik nie oryginalny, bo został dokonany przeszczep z ARO 243D 3.1 litra, ten dwu głowicowy
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...

Bosman

Post autor: Bosman » pn maja 08, 2006 12:11 am

Wydział komunikacji nie interesuje nr silnika.A to już wielkie udogodnienie.Mam pytanie jaki rocznik?

Awatar użytkownika
Slawquu
Kontaktowanie:

Post autor: Slawquu » pn maja 08, 2006 7:42 am

to są lata 50-te, a dokladnie który to rocznik to juz nie pamietam, ale w każdym razie to jest wersja z wciagarka mechaniczna
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn maja 08, 2006 8:17 am

gaz 63A

ether

Post autor: ether » pn maja 08, 2006 5:42 pm

Zgodnie z prawem, nie ma takiej możliwości. W rozpożądzeniu ministra powiedziano że (prosze nie pytaj jakim - wynalazlem je gdzies 2 lata temu i nie mam pojecia gdzie, bylo aktualne) nie jest dopuszczalna zmiana DMC w samochodzie. Za wyjątkiem sytuacji gdy zmienia się zastosowanie pojazdu (pisało o zmianie na pojazd specjany).

Niestety w stacji kontroli pojazdu przedstawiono mi przepis ewidentnie mowiacy, że nie dopuszcza się takiej zmiany DMC która powoduje zmiane potrzebnego uprawnienia do kierowania. Nie pamiętam dokładnie jak pisało, ale jak na nasze przebisy było wyjątkowo jasne do interpretacji, że pojazd który ma obecnie DMC powyżej 3,5 tony nie może być z godnie z prawem przekfalifikowany na <3,5 tony, gdyż zamiast na kat. c mozna by nim jeździć na b.

Tyle o naocznie widzianych przepisach. A w praktyce?

Pani w wydziale komunikacji przeszkód nie widziała. Powiedziała, że dla niej logicznym jest że DMC mozna zmniejszyć. Natomiast zwiekszyć nie można. Wystarczy znaleźć rzeczoznawce/stacje diagnostyczna robiąca przeglody "0", która napisze kwitek który panią w urzedzie zadowoli i bedziesz miał załatwione... Ale niezgodnie z prawem.
(istotne jest gdzie masz wydział komunikacji. O moim juz kilka miesiecy wczesniej wiedziałem że da sie to zalatwić, ale nie wszedzie tak jest - znajomy zarejestrowal auto na brata który podlega pod ten sam wydzial komunikacji co ja, bo u niego sie nie dalo)

W moim przypadku stacje diagnostyczne i rzeczoznawcy których odwiedzilem wykazali sie lepsza znajomoscia przepisów/brakiem odwagi by wydać zaświadczenie niż pani z komunikacji. A że nie miałem zamiaru powodowac u nich czasowej amnezji, czy podbudowywać watlej odwagi nieopodatkowana darowizna, zrobilem kat c.

I polecam również Tobie. Jest drożej napewno (i czasu wiecej trzeba poświęcic) zrobić c jak "zalatwić" zmiane DMC. Ale pojezdzisz Gazem 63 to może narobisz sobie smaczku na Unimoga. Kraza, a potem na Tatre 8x8. A wtedy prawko w kieszeni jak znalazł.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
klusownik

Post autor: klusownik » wt maja 16, 2006 11:40 pm

ether pisze: zrobilem kat c.

I polecam również Tobie. Jest drożej napewno (i czasu wiecej trzeba poświęcic) zrobić c jak "zalatwić" zmiane DMC. Ale pojezdzisz Gazem 63 to może narobisz sobie smaczku na Unimoga. Kraza, a potem na Tatre 8x8. A wtedy prawko w kieszeni jak znalazł.
pozdrawiam
-------------------
Witam
Ja mialem dokladnie ten sam dylemat w tym samym temacie.
Ale juz sie rozpedzilem i wpisalem sobie prawie cale "abecadlo" w kwitki.
Spory wydatek, ale jezdzic mozna prawie na wszystkim. A apetyt wzrasta tu w miare jedzenia :lol:
Polecam. :wink:
UAZ 469B S-21 + LPG UAZ 315126 2.4 MB
K- 750
Daihatsu Feroza 1.6 16V
Defender 90 300Tdi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”