Dziwne dzwięki z okolic reduktora.
Moderator: Student
Dziwne dzwięki z okolic reduktora.
Po poskładaniu Gieza do kupy ujawnił się dziwny stukot w okolicach reduktora. Myślałem, że to krótki wałek napędowy, ale wymieniłem i dalej coś stuka i wpada w wibracej (wali jak głupie). Po wrzuceniu reduktora na luz (krótki wałek się obraca, inne wały nie), gdy wałki obracają się szybko, tzn. na włożonym trzecim biegu, pojawia się miarowe tłuczenie. Stukot pojawia się też podczas jazdy, kiedy odejmie się gazu. Krótki wałek między skrzynią a reduktorem na 100% jest OK. Jest lekki luz na flanszy od reduktora do tego wałka. Czy to może być to? Jak zlikwidować ten luz?
Aha, wszystkie zębatki w reduktorze też są w porządku.
Aha, wszystkie zębatki w reduktorze też są w porządku.
GAZ 69 EVO II - zmota się mota
Daihatsu Feroza - zemsta Yakuzy
Poduszki są dopiero co wymienione. Jak skrzynia nie jest połączona z reduktorem i da się buta to nie hałasuje. Na flanszy reduktora jest mały luz obrotowy. Flansza lekko się obraca, a wałek w reduktorze nie i słychać lekki stukot. Flansza jest dobrze przykręcona. Moje typy to: łożysko, wałek, albo mocowanie flanszy. Ale nie jestem pewien.
GAZ 69 EVO II - zmota się mota
Jakos nie wiele osób chciało się przyznać ile zapłaciło to ja napiszę. Za komplet z simeringami zapłaciłem ~180zł. 2 kupiłem w sklepie z częściami do żuka a resztę w sklepie gdzie oprócz śrubek, imadeł, wkrętów... sprzedawali też łożyska. Nie było problemów z dopasowaniem. Wyciągnął tylko jakąś starą książkę z tabelami i znalazł odpowiedni numer. Reduktor jakimś cudem złożyłem, ile pochodzi zobaczymy 

Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014