Gazik inż. Stolarzewskiego
Moderator: Student
Gazik inż. Stolarzewskiego
Miałem okazję kilka dni temu obejrzeć z zewnątrz (i to, co przez szybę się dało) słynnego Gaza inż. Stolarzewskiego. Cudo. nie ma tam miejsca na zawiechy, lifty, TJJJUNINGI
itp wynalazki. Ot zwykły gazior z dwoma zabudowanymi ławeczkami w środku. Ale za to przebiegi jakie wyrabia zarówno samochód, jak i właściciel. Szacuneczek.

taki dziewiczy to ten gazik nie jestPonadto, auto ma szereg innych udoskonaleń: podrasowany silnik Wołgi-24, wzmocnione teleskopy i resory, dodatkowe chłodzenie silnika, osłony przeciwszturmowe, dwa bagażniki (dachowy i tylny) własnej konstrukcji, sześć lamp halogenowych dalekiego zasięgu na bezdroża, pustynię i step. Auto jest wyposażone w części zapasowe umożliwiające naprawę prawie w każdym zakresie.
Może ma ich kilka.....?Mroczny pisze:taki dziewiczy to ten gazik nie jestPonadto, auto ma szereg innych udoskonaleń: podrasowany silnik Wołgi-24, wzmocnione teleskopy i resory, dodatkowe chłodzenie silnika, osłony przeciwszturmowe, dwa bagażniki (dachowy i tylny) własnej konstrukcji, sześć lamp halogenowych dalekiego zasięgu na bezdroża, pustynię i step. Auto jest wyposażone w części zapasowe umożliwiające naprawę prawie w każdym zakresie.

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Tak naprawde oryginalnych Gazików nie ma.JA'JACEK pisze:Może ma ich kilka.....?Mroczny pisze:taki dziewiczy to ten gazik nie jestPonadto, auto ma szereg innych udoskonaleń: podrasowany silnik Wołgi-24, wzmocnione teleskopy i resory, dodatkowe chłodzenie silnika, osłony przeciwszturmowe, dwa bagażniki (dachowy i tylny) własnej konstrukcji, sześć lamp halogenowych dalekiego zasięgu na bezdroża, pustynię i step. Auto jest wyposażone w części zapasowe umożliwiające naprawę prawie w każdym zakresie.
Do kazdego mozna sie przyczepić.
Nawet do Gaza Mateusza.
Disco 300 ES
Zapanował pewien rodzaj paranoi dotyczący oryginalności Gazików. Bo to prawda, że o szczegóły w oryginale trzeba dbać, ale podejście typu "twój Gaz to już nie oryginał, bo masz śruby wałów napędowych z Uaza, a nie z roku 1964, kiedy twój Gaz został wyprodukowany" mija się trochę z celem.Jerry pisze:Tak naprawde oryginalnych Gazików nie ma.JA'JACEK pisze:Może ma ich kilka.....?Mroczny pisze: taki dziewiczy to ten gazik nie jest
Do kazdego mozna sie przyczepić.
Nawet do Gaza Mateusza.
Zastanawia mnie dlaczego do starych Land Roverów serii I i II w Polsce nikt nie ma zwykle zastrzeżeń (tzn. nie narzeka, że są nieoryginalne), mimo że część z nich jest wedle sztywnych kryteriów, które stosujemy do Gazów, daleka od oryginalności.
"Leśny potwór."
Nie jestem tak do końca pewien czy masz rację.Bubu pisze: Zapanował pewien rodzaj paranoi dotyczący oryginalności Gazików.
(...)
Zastanawia mnie dlaczego do starych Land Roverów serii I i II w Polsce nikt nie ma zwykle zastrzeżeń (...)
Nie obracam się w kręgu PRAWDZIWYCH fanów oryginalnych Land Roverów czy Jeepów.
Ale myślę że są tacy, i równie porąbani na punkcie oryginalności jak miłośnicy GAZów.
I wcale mi to nie przeszkadza.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
W dużej mierze masz rację.JA'JACEK pisze:Nie jestem tak do końca pewien czy masz rację.Bubu pisze: Zapanował pewien rodzaj paranoi dotyczący oryginalności Gazików.
(...)
Zastanawia mnie dlaczego do starych Land Roverów serii I i II w Polsce nikt nie ma zwykle zastrzeżeń (...)
Nie obracam się w kręgu PRAWDZIWYCH fanów oryginalnych Land Roverów czy Jeepów.
Ale myślę że są tacy, i równie porąbani na punkcie oryginalności jak miłośnicy GAZów.
I wcale mi to nie przeszkadza.
Spiąłem się pewnie, bo jeżdżę przerobionym Gazikiem, a oryginalną komandorką z powodu remontu nie mogę jakoś wyjechać z garażu od 3 lat

Może spróbuję powiedzieć jaśniej co miałem na myśli:
Wciąż wydaje mi się, że niedostrzeganie uroku oryginału i pracy którą w niego włożono to ignorancja, ale ignorancją jest też niedostrzeganie zalet udanych modyfikacji.
I są tacy, co nie wiedzą jednego lub drugiego.
"Leśny potwór."
Eeeee .... nie jest tak źle.Bubu pisze: (...)
ignorancją jest też niedostrzeganie zalet udanych modyfikacji.
(...)
Jest tu kilka wątków gdzie ludzie skaczą sobie do oczu, wymyślając sobie na wzajem
od idiotów, ignorantów, analfabetów technicznych, chorych mechaników itp.
Nie przeszkadza im to w kolejnych przedsięwzięciach technicznych po czym chwalą
się osiągnięciami i natychmiast przechodzą do inwektyw.....
Takie zjawisko to duma z własnych i zazdrość o cudze sukcesy.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
-
- jestem tu nowy...
Re: Gazik inż. Stolarzewskiego
witam , swego czasu poznałem Pana Stolarzewskiego i choć nie jestem GAZikowcem to dziwi mnie fakt że tak naprawde nic niema o tym wielkim podróżniku w forum GAZowców ...
A co by miało być Twoim zdaniem....?Gienek-350 pisze:witam , swego czasu poznałem Pana Stolarzewskiego i choć nie jestem GAZikowcem to dziwi mnie fakt że tak naprawde nic niema o tym wielkim podróżniku w forum GAZowców ...
Nie ma bo fakt posiadania GAZika był czysto przypadkowy.....
-Tanio kupiony
-Prosta obsługa
-Dostępność części
Na wypasionego LR nie było go stać.

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Ja kiedyś napotkalem za Rzeszowem ładnego gazika stojącego na poboczu a ze ładny był postanowiłem pooglądać
Okazało się że facet zresztą ukrainiec postanowił odpoczać .troche pogadaliśmy jakieś 2 godziny co ciekawe jechał z Kazachstanu do Brennej kogoś tam odwiedzić A że Brenna jest w tym samym kierunku gdzie mieszkam jechaliśmy razem
Gaz wyglądał całkiem normalnie bez większych przeróbek z zewnątrz miał zainstalowane dwa szperacze z dwóch stron i głowe lenina na masce.
Silnik wołgowski ale za to paka była podzielona na pół jedna połówka za siedzeniami do był bak na jakieś 150/200l a druga to warsztat z imadłem w komplecie na tym wszystkim wielkie łóżko. na tylnej klapie po cztery karnistry w tym dwa na wode, opony uazowskie, a dach brezentowy zaimpregnowany rozpuszczonym silikonem facet zjeżdził gazem syberie i kaukaz a zamontowany miedzy fotelami uchwyt na karabin niebył do ozdoby
Okazało się że facet zresztą ukrainiec postanowił odpoczać .troche pogadaliśmy jakieś 2 godziny co ciekawe jechał z Kazachstanu do Brennej kogoś tam odwiedzić A że Brenna jest w tym samym kierunku gdzie mieszkam jechaliśmy razem
Gaz wyglądał całkiem normalnie bez większych przeróbek z zewnątrz miał zainstalowane dwa szperacze z dwóch stron i głowe lenina na masce.
Silnik wołgowski ale za to paka była podzielona na pół jedna połówka za siedzeniami do był bak na jakieś 150/200l a druga to warsztat z imadłem w komplecie na tym wszystkim wielkie łóżko. na tylnej klapie po cztery karnistry w tym dwa na wode, opony uazowskie, a dach brezentowy zaimpregnowany rozpuszczonym silikonem facet zjeżdził gazem syberie i kaukaz a zamontowany miedzy fotelami uchwyt na karabin niebył do ozdoby
- Baj..syncro
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nawiąże do tematu.
Od jakiegoś czasu 3-4 mieś nie widzę (bywam tam przynajmniej 2x w mieś) słynnego pojazdu zacnego Pana Stolarzewskiego. Wiem, że miał gdzieś się wybierać ale o ile dobrze pamiętam to powinien już wrócić.....
TT
Od jakiegoś czasu 3-4 mieś nie widzę (bywam tam przynajmniej 2x w mieś) słynnego pojazdu zacnego Pana Stolarzewskiego. Wiem, że miał gdzieś się wybierać ale o ile dobrze pamiętam to powinien już wrócić.....
TT
-
- jestem tu nowy...
witam , podróżnik Pan Stolarzewski prawdopodobnie sprzedał swojego Gaza 69 , posiadam zdjęcia tego Gazika eksterytorialnego jak się o nim wypowiadał , miał odbyc podróż do Chin ale czy mu się to udało , wiadomo tyle że robi wystawy zdjęc ze wcześniej odbytych podróży ,
sprzedał.
W corsie go widziałem przedwczoraj
W corsie go widziałem przedwczoraj

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie: