Żuczkowe felgi
Moderator: Student
Żuczkowe felgi
Witam wszystkich.Czy ktoś z szanownych gazikowców pomyka na "16" od Żuczka?. Jeśli tak to jak to robi?
Jeżeli nie masz dostępu do oryginalnych, to możesz rozwiercić żukowskie, ale uważaj ! Nie będziesz mieć wtedy kołnieża który mimo , że nie centruje koła, to zabezpiecza felgę przed zniszczeniem. Chodzi o to , że musisz mieć porządnie dokręcone śruby ! Inaczej wszystko się pognie...
Miałem takie koła w poprzednim gaziku z oponami 6.50R16-działało
powodzenia
Miałem takie koła w poprzednim gaziku z oponami 6.50R16-działało
powodzenia
Ja kiedyś rozbijałem młotkiem centralny otwór. Koło szło na zapas, więc bardzo się tym nie przejmowałem. Z tego co pamiętam, to blacha z której jest zrobiona felga jest trochę cieńsza od oryginalnych. Szczerze to chyba bał bym się na tym kole dłużej pojeździć.
Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014
- Mart
- Kontaktowanie:
tak się zastanawiam jak to się młotkiem rozbija, przecież felga jest z ok 5mm blachydrwal pisze:Ja kiedyś rozbijałem młotkiem centralny otwór. Koło szło na zapas, więc bardzo się tym nie przejmowałem. Z tego co pamiętam, to blacha z której jest zrobiona felga jest trochę cieńsza od oryginalnych. Szczerze to chyba bał bym się na tym kole dłużej pojeździć.

motanie...
no
Ja jezdziłem na felgach żuka i sa do bani bo po skokach na piaskowni popękały na tym wytłoczeniu półokrągłym a srodek został przy piaście i miałem niezłego nurka
Dopiero jak załozyłem mangelsy problem znikł i wtedy tylko pekały popocnicze pora resórow
a z czasem rama się przerazła i sprzedałem kabine
Podobno miał nią jezdzić lesniczy rekraacyjnie a tu prosze sami ocencie jaki ludzie kit wstawiają 

Jak myślicie ten mój 1 gazik jeszcze żyje ?
Może któś zna własciciela może on jest na forum ?
Z tego co mam na umowie mieszkał w Podkowie leśniej 

Jak myślicie ten mój 1 gazik jeszcze żyje ?

UNIMOGI :MB U1200 i 406 sztuk 1 i 416 sztuk 2 i 421
XJ 4.0 manual Laredo pierwszy wypust mopara
Ja uważam że rozwiercone żukowskie felgi są nawet lepsze(oczywiście oryginał to oryginał) od oryginalnych gazikowych.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84a ... 4f0ac.html
W oryginalnych gazikowych felgach gniazdo nakrętki mocującej koło nie dochodzi bezpośrednio do bębna hamulcowego (patrz rysunek - miejsce oznaczone strzałką) pozostawiając ok 5 mm wolnej przestrzeni, co umożliwia zbyt mocne dokręcanie nakrętek i tym samym deformację felgi a zwłaszcza środkowego otworu. Felgi z "dużym" otworem były stosowane także w starych wersjach żuka i warszawy M20 (różnica pomiędzy takimi felgami a gazikowymi polegała m/n na zastosowaniu "spinek" do kołpaków http://www.allegro.pl/item168952553_prz ... az_69.html -środkowe zdjęcie - koło 16" z dużym otworem i spinkami) i z powodu braku piasty ściśle przylegającej do otworu w feldze bardzo często poprzez nadmierne i na siłę dokręcanie ulegały deformacji, a otwór nabierał kształtu sześciokąta.
W żuku zmieniono zatem typ felg i poprawiono wadę - gniazdo nakrętki mocującej koło opierało się bezpośrednio o bęben hamulcowy.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a9 ... b5f31.html
Podobnie zrobiono w uazie - w związku ze zmianą felg na 15" felgę poprawiono podobnie jak w żuku.
W oryginalnych gazikowych felgach gniazdo nakrętki mocującej koło nie dochodzi bezpośrednio do bębna hamulcowego (patrz rysunek - miejsce oznaczone strzałką) pozostawiając ok 5 mm wolnej przestrzeni, co umożliwia zbyt mocne dokręcanie nakrętek i tym samym deformację felgi a zwłaszcza środkowego otworu. Felgi z "dużym" otworem były stosowane także w starych wersjach żuka i warszawy M20 (różnica pomiędzy takimi felgami a gazikowymi polegała m/n na zastosowaniu "spinek" do kołpaków http://www.allegro.pl/item168952553_prz ... az_69.html -środkowe zdjęcie - koło 16" z dużym otworem i spinkami) i z powodu braku piasty ściśle przylegającej do otworu w feldze bardzo często poprzez nadmierne i na siłę dokręcanie ulegały deformacji, a otwór nabierał kształtu sześciokąta.
W żuku zmieniono zatem typ felg i poprawiono wadę - gniazdo nakrętki mocującej koło opierało się bezpośrednio o bęben hamulcowy.
Podobnie zrobiono w uazie - w związku ze zmianą felg na 15" felgę poprawiono podobnie jak w żuku.
W tarpanie 239D sa tge same felgi zuka mowa o roczniku 91 i tez mi taka sie rozlazła pekła pare razy . Druga sprawa jest taka ze nieda sie tych felg wywazyc bo sa zle wykonane na 5 nowych tylko dwie były proste .piotr759 pisze:Ja uważam że rozwiercone żukowskie felgi są nawet lepsze(oczywiście oryginał to oryginał) od oryginalnych gazikowych.
Wolałbym juz kupic mangelsy 16" niz bawic sie w stare felgi zuka nysy tarpana itp itd .
Re: no
Do podkowy leśnej mam rzut beretem i bywam tam dość często a żadnego gaza nei widziałem tam. Miał jakieś cechy charkterystyczne żeby jak zobacze wiedział że to ten??tymon4x4 pisze:Ja jezdziłem na felgach żuka i sa do bani bo po skokach na piaskowni popękały na tym wytłoczeniu półokrągłym a srodek został przy piaście i miałem niezłego nurkaDopiero jak załozyłem mangelsy problem znikł i wtedy tylko pekały popocnicze pora resórow
Podobno miał nią jezdzić lesniczy rekraacyjnie a tu prosze sami ocencie jaki ludzie kit wstawiają
Jak myślicie ten mój 1 gazik jeszcze żyje ?Może któś zna własciciela może on jest na forum ?
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Re: no
hehhe spoko mineło 6 lat pewno już dawno poszedł na zyletkiluk pisze:Do podkowy leśnej mam rzut beretem i bywam tam dość często a żadnego gaza nei widziałem tam. Miał jakieś cechy charkterystyczne żeby jak zobacze wiedział że to ten??tymon4x4 pisze:Ja jezdziłem na felgach żuka i sa do bani bo po skokach na piaskowni popękały na tym wytłoczeniu półokrągłym a srodek został przy piaście i miałem niezłego nurkaDopiero jak załozyłem mangelsy problem znikł i wtedy tylko pekały popocnicze pora resórow
Jak myślicie ten mój 1 gazik jeszcze żyje ?Może któś zna własciciela może on jest na forum ?

Pozatym niepsujmy AUTOROWI tematu

Re: Żuczkowe felgi
Ja toczyłem felgi na tokarce i sprawdza się jest to chyba najlepsza forma przeróbki nic się z nimi nie dzieje posiadam dwa koła od żuka i jak narazie jest ok
A tak swoją drogą to widziałem już wypalone palnkiem (nie do wywazenia) i wycięte kątówką tzw. kwadratura koła
A tak swoją drogą to widziałem już wypalone palnkiem (nie do wywazenia) i wycięte kątówką tzw. kwadratura koła
a mnie to koledzy felga pękła koło szpilek i tak skończyła się jazda na przetoczonych felgach 

coś mi sie zdaje że żyletke z tego gaza to poznałbyś podczas golenia po zapachu! Kupiłem go jakietymon4x4 pisze:Jak myślicie ten mój 1 gazik jeszcze żyje ? Może któś zna własciciela może on jest na forum ? Z tego co mam na umowie mieszkał w Podkowie leśnej.
pOLtora roku temu koło dynowa na podkarpaciu.Ten twój leśnik dał mu popalić. miał na sobie wszystkie mozliwe nalepki rajdów off roadu.Gabinet da sie uratować ale rama do wymiany.Nowa czeka w garazu.
klon pisze:a mnie to koledzy felga pękła koło szpilek i tak skończyła się jazda na przetoczonych felgach
Może tak się stać bo jakby niebyło jest to punkt osłabiony ale jak sie zabardzo nie lata w powietrzu to nie powinno być problemu
Witam po bardzo długiej przerwie.
Problem brakującej felgi udało mi się rozwiązać.Wyszukałem na zlomowisku kilka żuczkowych felg starego typu,na wszelki wypadek pomiędzy bęben a felgę dałem dotoczony pierścień z otworami na szpilki i jest OK.Jako zapas miałem roztoczoną felgę-wolałbym na takiej nie jeżdzić-malo żelaza zostaje.Pozdrawiam
Problem brakującej felgi udało mi się rozwiązać.Wyszukałem na zlomowisku kilka żuczkowych felg starego typu,na wszelki wypadek pomiędzy bęben a felgę dałem dotoczony pierścień z otworami na szpilki i jest OK.Jako zapas miałem roztoczoną felgę-wolałbym na takiej nie jeżdzić-malo żelaza zostaje.Pozdrawiam
Witam Panów,
Tak sobie studiuję ten wątek: na początku padło zdanie o oponach "w jodełkę". Mam od niedawna Gazika na kołach 15. Zdobyłem własnie felgi od żusia i niestety nigdzie nie mogę namierzyć opon o raczej oryginalnym rozmiarze i wzorku bieżnika. Czy mógłbym szacowne towarzystwo poprosić o podpowiedź, gdzie znaleźć takie gumy?
Pozdrawiam
Gregorr
Tak sobie studiuję ten wątek: na początku padło zdanie o oponach "w jodełkę". Mam od niedawna Gazika na kołach 15. Zdobyłem własnie felgi od żusia i niestety nigdzie nie mogę namierzyć opon o raczej oryginalnym rozmiarze i wzorku bieżnika. Czy mógłbym szacowne towarzystwo poprosić o podpowiedź, gdzie znaleźć takie gumy?
Pozdrawiam
Gregorr
tu są ciekawe opony, mam zdjęcie Gaza na czymś takim:

Ktoś wie co to za firma? Jak się na tym jeździ? Szukam też czegoś na szutr i szose

Ktoś wie co to za firma? Jak się na tym jeździ? Szukam też czegoś na szutr i szose
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZik to model szwabski więc i opony pewnie też...dawers pisze:(...)
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
tak widzę ze to NVA, ładny wzór bieżnika, taki retro.JA'JACEK pisze:GAZik to model szwabski więc i opony pewnie też...dawers pisze:(...)
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
chcialbym takie jak powyżej lub oryg. Stomile z magazynu WP, lubię wąskie i ciche opony.Piter69A pisze:A moze bys takie chciał?
Mam 4 szt uzywanych + 1 prawie nowa z zapasu
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Te co mam na zbyciu to oczywiscie 6,50-16. Założyłem do dolniaka w sobotę radzieckie 248 i te są mi juz nie potrzebne i zajmują tylko miejsce.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)