Żuczkowe felgi

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

3mwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Żuczkowe felgi

Post autor: 3mwoj » ndz lut 25, 2007 12:13 pm

Witam wszystkich.Czy ktoś z szanownych gazikowców pomyka na "16" od Żuczka?. Jeśli tak to jak to robi?

Awatar użytkownika
Dziku2

Post autor: Dziku2 » ndz lut 25, 2007 12:22 pm

z tego co wiem, to centralny otwór na piastę jest mniejszy niż Gazowy. W Bieszczadach widziałem u jednego gościa jak miał ten otwór na zimno rozklepany młotkiem przy rancie, moim zdaniem to tzw. "rzeźba w gównie" i lepiej poszukać pasujących felg.

Awatar użytkownika
Mart
Kontaktowanie:

Post autor: Mart » ndz lut 25, 2007 12:33 pm

ja miałem w Muscelu takie felgi, rozwiercone i przespawane, na tym opony 7,50x16 jodła. Nie narzekałem na nie.
motanie...

Jakub p.

Post autor: Jakub p. » ndz lut 25, 2007 12:52 pm

Jeżeli nie masz dostępu do oryginalnych, to możesz rozwiercić żukowskie, ale uważaj ! Nie będziesz mieć wtedy kołnieża który mimo , że nie centruje koła, to zabezpiecza felgę przed zniszczeniem. Chodzi o to , że musisz mieć porządnie dokręcone śruby ! Inaczej wszystko się pognie...
Miałem takie koła w poprzednim gaziku z oponami 6.50R16-działało

powodzenia

Awatar użytkownika
drwal
Kontaktowanie:

Post autor: drwal » ndz lut 25, 2007 1:45 pm

Ja kiedyś rozbijałem młotkiem centralny otwór. Koło szło na zapas, więc bardzo się tym nie przejmowałem. Z tego co pamiętam, to blacha z której jest zrobiona felga jest trochę cieńsza od oryginalnych. Szczerze to chyba bał bym się na tym kole dłużej pojeździć.
Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014

Awatar użytkownika
Mart
Kontaktowanie:

Post autor: Mart » ndz lut 25, 2007 1:53 pm

drwal pisze:Ja kiedyś rozbijałem młotkiem centralny otwór. Koło szło na zapas, więc bardzo się tym nie przejmowałem. Z tego co pamiętam, to blacha z której jest zrobiona felga jest trochę cieńsza od oryginalnych. Szczerze to chyba bał bym się na tym kole dłużej pojeździć.
tak się zastanawiam jak to się młotkiem rozbija, przecież felga jest z ok 5mm blachy ??
motanie...

Awatar użytkownika
tymon4x4

no

Post autor: tymon4x4 » ndz lut 25, 2007 2:11 pm

Ja jezdziłem na felgach żuka i sa do bani bo po skokach na piaskowni popękały na tym wytłoczeniu półokrągłym a srodek został przy piaście i miałem niezłego nurka :)21 Dopiero jak załozyłem mangelsy problem znikł i wtedy tylko pekały popocnicze pora resórow :)21 a z czasem rama się przerazła i sprzedałem kabine :) Podobno miał nią jezdzić lesniczy rekraacyjnie a tu prosze sami ocencie jaki ludzie kit wstawiają :)
Obrazek

Jak myślicie ten mój 1 gazik jeszcze żyje ? :)21 Może któś zna własciciela może on jest na forum ? :)21 Z tego co mam na umowie mieszkał w Podkowie leśniej :)
UNIMOGI :MB U1200 i 406 sztuk 1 i 416 sztuk 2 i 421
XJ 4.0 manual Laredo pierwszy wypust mopara

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz lut 25, 2007 4:18 pm

Ja uważam że rozwiercone żukowskie felgi są nawet lepsze(oczywiście oryginał to oryginał) od oryginalnych gazikowych.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84a ... 4f0ac.html
W oryginalnych gazikowych felgach gniazdo nakrętki mocującej koło nie dochodzi bezpośrednio do bębna hamulcowego (patrz rysunek - miejsce oznaczone strzałką) pozostawiając ok 5 mm wolnej przestrzeni, co umożliwia zbyt mocne dokręcanie nakrętek i tym samym deformację felgi a zwłaszcza środkowego otworu. Felgi z "dużym" otworem były stosowane także w starych wersjach żuka i warszawy M20 (różnica pomiędzy takimi felgami a gazikowymi polegała m/n na zastosowaniu "spinek" do kołpaków http://www.allegro.pl/item168952553_prz ... az_69.html -środkowe zdjęcie - koło 16" z dużym otworem i spinkami) i z powodu braku piasty ściśle przylegającej do otworu w feldze bardzo często poprzez nadmierne i na siłę dokręcanie ulegały deformacji, a otwór nabierał kształtu sześciokąta.
W żuku zmieniono zatem typ felg i poprawiono wadę - gniazdo nakrętki mocującej koło opierało się bezpośrednio o bęben hamulcowy.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a9 ... b5f31.html
Podobnie zrobiono w uazie - w związku ze zmianą felg na 15" felgę poprawiono podobnie jak w żuku.

Awatar użytkownika
tymon4x4

Post autor: tymon4x4 » ndz lut 25, 2007 10:45 pm

piotr759 pisze:Ja uważam że rozwiercone żukowskie felgi są nawet lepsze(oczywiście oryginał to oryginał) od oryginalnych gazikowych.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84a ... 4f0ac.html
W oryginalnych gazikowych felgach gniazdo nakrętki mocującej koło nie dochodzi bezpośrednio do bębna hamulcowego (patrz rysunek - miejsce oznaczone strzałką) pozostawiając ok 5 mm wolnej przestrzeni, co umożliwia zbyt mocne dokręcanie nakrętek i tym samym deformację felgi a zwłaszcza środkowego otworu. Felgi z "dużym" otworem były stosowane także w starych wersjach żuka i warszawy M20 (różnica pomiędzy takimi felgami a gazikowymi polegała m/n na zastosowaniu "spinek" do kołpaków http://www.allegro.pl/item168952553_prz ... az_69.html -środkowe zdjęcie - koło 16" z dużym otworem i spinkami) i z powodu braku piasty ściśle przylegającej do otworu w feldze bardzo często poprzez nadmierne i na siłę dokręcanie ulegały deformacji, a otwór nabierał kształtu sześciokąta.
W żuku zmieniono zatem typ felg i poprawiono wadę - gniazdo nakrętki mocującej koło opierało się bezpośrednio o bęben hamulcowy.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a9 ... b5f31.html
Podobnie zrobiono w uazie - w związku ze zmianą felg na 15" felgę poprawiono podobnie jak w żuku.
W tarpanie 239D sa tge same felgi zuka mowa o roczniku 91 i tez mi taka sie rozlazła pekła pare razy . Druga sprawa jest taka ze nieda sie tych felg wywazyc bo sa zle wykonane na 5 nowych tylko dwie były proste .
Wolałbym juz kupic mangelsy 16" niz bawic sie w stare felgi zuka nysy tarpana itp itd .

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Re: no

Post autor: luk » ndz lut 25, 2007 11:04 pm

tymon4x4 pisze:Ja jezdziłem na felgach żuka i sa do bani bo po skokach na piaskowni popękały na tym wytłoczeniu półokrągłym a srodek został przy piaście i miałem niezłego nurka :)21 Dopiero jak załozyłem mangelsy problem znikł i wtedy tylko pekały popocnicze pora resórow :)21 a z czasem rama się przerazła i sprzedałem kabine :) Podobno miał nią jezdzić lesniczy rekraacyjnie a tu prosze sami ocencie jaki ludzie kit wstawiają :)
Obrazek

Jak myślicie ten mój 1 gazik jeszcze żyje ? :)21 Może któś zna własciciela może on jest na forum ? :)21 Z tego co mam na umowie mieszkał w Podkowie leśniej :)
Do podkowy leśnej mam rzut beretem i bywam tam dość często a żadnego gaza nei widziałem tam. Miał jakieś cechy charkterystyczne żeby jak zobacze wiedział że to ten??
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
tymon4x4

Re: no

Post autor: tymon4x4 » ndz lut 25, 2007 11:45 pm

luk pisze:
tymon4x4 pisze:Ja jezdziłem na felgach żuka i sa do bani bo po skokach na piaskowni popękały na tym wytłoczeniu półokrągłym a srodek został przy piaście i miałem niezłego nurka :)21 Dopiero jak załozyłem mangelsy problem znikł i wtedy tylko pekały popocnicze pora resórow :)21 a z czasem rama się przerazła i sprzedałem kabine :) Podobno miał nią jezdzić lesniczy rekraacyjnie a tu prosze sami ocencie jaki ludzie kit wstawiają :)
Obrazek

Do podkowy leśnej mam rzut beretem i bywam tam dość często a żadnego gaza nei widziałem tam. Miał jakieś cechy charkterystyczne żeby jak zobacze wiedział że to ten??
hehhe spoko mineło 6 lat pewno już dawno poszedł na zyletki :)21 Zreszta niewiem jak to sie stało że własciciel jest z podkowy coś mi sie pomyliło :-? . Zerknołem teraz na umowe i jest od z miejsciowosci LASKI To taka dygresja była z tym zdjeciem mojego 1 gaza :)21
Pozatym niepsujmy AUTOROWI tematu :)

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn lut 26, 2007 12:33 am

Ja taką felgę używam na zapasie.
Środek oczywiście jest rozwiercony kamieniem szlifierskim
tak trochę na oko i dla tego jest traktowana na wszelki wypadek jako dojazdówka.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
raciok
Kontaktowanie:

Re: Żuczkowe felgi

Post autor: raciok » pt mar 06, 2009 11:42 am

Ja toczyłem felgi na tokarce i sprawdza się jest to chyba najlepsza forma przeróbki nic się z nimi nie dzieje posiadam dwa koła od żuka i jak narazie jest ok
A tak swoją drogą to widziałem już wypalone palnkiem (nie do wywazenia) i wycięte kątówką tzw. kwadratura koła

klon

Post autor: klon » pt mar 06, 2009 4:56 pm

a mnie to koledzy felga pękła koło szpilek i tak skończyła się jazda na przetoczonych felgach :)2

gruszka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gruszka » pt mar 06, 2009 8:44 pm

tymon4x4 pisze:Jak myślicie ten mój 1 gazik jeszcze żyje ? Może któś zna własciciela może on jest na forum ? Z tego co mam na umowie mieszkał w Podkowie leśnej.
coś mi sie zdaje że żyletke z tego gaza to poznałbyś podczas golenia po zapachu! Kupiłem go jakie

gruszka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gruszka » pt mar 06, 2009 8:55 pm

pOLtora roku temu koło dynowa na podkarpaciu.Ten twój leśnik dał mu popalić. miał na sobie wszystkie mozliwe nalepki rajdów off roadu.Gabinet da sie uratować ale rama do wymiany.Nowa czeka w garazu.

Awatar użytkownika
raciok
Kontaktowanie:

Post autor: raciok » pt mar 06, 2009 9:39 pm

klon pisze:a mnie to koledzy felga pękła koło szpilek i tak skończyła się jazda na przetoczonych felgach :)2

Może tak się stać bo jakby niebyło jest to punkt osłabiony ale jak sie zabardzo nie lata w powietrzu to nie powinno być problemu

3mwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 3mwoj » sob mar 07, 2009 4:05 pm

Witam po bardzo długiej przerwie.
Problem brakującej felgi udało mi się rozwiązać.Wyszukałem na zlomowisku kilka żuczkowych felg starego typu,na wszelki wypadek pomiędzy bęben a felgę dałem dotoczony pierścień z otworami na szpilki i jest OK.Jako zapas miałem roztoczoną felgę-wolałbym na takiej nie jeżdzić-malo żelaza zostaje.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gregorr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gregorr » czw kwie 08, 2010 7:06 pm

Witam Panów,
Tak sobie studiuję ten wątek: na początku padło zdanie o oponach "w jodełkę". Mam od niedawna Gazika na kołach 15. Zdobyłem własnie felgi od żusia i niestety nigdzie nie mogę namierzyć opon o raczej oryginalnym rozmiarze i wzorku bieżnika. Czy mógłbym szacowne towarzystwo poprosić o podpowiedź, gdzie znaleźć takie gumy?
Pozdrawiam
Gregorr

Awatar użytkownika
dawers

Post autor: dawers » pn lip 12, 2010 7:07 am

tu są ciekawe opony, mam zdjęcie Gaza na czymś takim:
Obrazek
Obrazek

Ktoś wie co to za firma? Jak się na tym jeździ? Szukam też czegoś na szutr i szose
Alkohol i Brawura

Land Rover 88 SIII
GAZ 69M

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » pn lip 12, 2010 8:28 am

A moze bys takie chciał?
Obrazek

Mam 4 szt uzywanych + 1 prawie nowa z zapasu :wink:
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn lip 12, 2010 9:21 am

dawers pisze:(...)

Ktoś wie co to za firma? Jak się na tym jeździ? Szukam też czegoś na szutr i szose
GAZik to model szwabski więc i opony pewnie też...
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
dawers

Post autor: dawers » pn lip 12, 2010 9:55 am

JA'JACEK pisze:
dawers pisze:(...)

GAZik to model szwabski więc i opony pewnie też...
tak widzę ze to NVA, ładny wzór bieżnika, taki retro.
Alkohol i Brawura

Land Rover 88 SIII
GAZ 69M

Awatar użytkownika
dawers

Post autor: dawers » pn lip 12, 2010 9:57 am

Piter69A pisze:A moze bys takie chciał?
Mam 4 szt uzywanych + 1 prawie nowa z zapasu :wink:
chcialbym takie jak powyżej lub oryg. Stomile z magazynu WP, lubię wąskie i ciche opony.
Alkohol i Brawura

Land Rover 88 SIII
GAZ 69M

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » pn lip 12, 2010 10:17 am

Te co mam na zbyciu to oczywiscie 6,50-16. Założyłem do dolniaka w sobotę radzieckie 248 i te są mi juz nie potrzebne i zajmują tylko miejsce.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”