co to może być

dzięki
Moderator: Student
Może Żurek wyjął szpilki mocujące zabierak półosi do piasty i zaobserwował opisane powyżej zjawisko.Krecik pisze:co to znaczy 'piasta sie obraca a koło stoi'
przecież półoś masz przykręconą bezpośrednio do piasty, a koło też masz przykręcone do piasty...
rozerwać piaste ? prawie nie możliwie ....Krecik pisze:no to jedyny pomysł jest taki ze rozerwało piaste na dwie częsci
jedna ze srubami do ktorych jest przykręcone kolo
i druga ze srubami ktorymi jest przykręcona półoś
bo innej opcji tam nie ma po opisie sądząc
Wszystko prawda.Krecik pisze:jak by nie przykręcił półosi do piasty to nic by sie nie ruszyło, poza tym ze półoś by sie kręciła ale napewno bez sytuacji ze pokręci, pokręci i ruszy...
jak dyfer strzeli to wtedy wał sie kręci a półos stoi stoi stoi i dopiero zaczyna sie ruszac, przez chwile, przy wtó¶ze trasków, stuków i do tego w sposob przerywany...
zdecydowanie żurek podał za mało danych wejsciowych
Most tylni na podnośnik.jakieś porady dla mechanika pierwszy raz rozbierającego piastę
aż wstyd pisaćKrecik pisze: Zdać raport na forum.
dokładnie teraz tak jest u mnie .........tiger pisze:szpilki i nakretki do wyrzucenia felga tez i jeszcze kupa roboty bo nwet nowe szpilki pozniej nie chcialy sie juz trzymac w otworach.
Mam dokładnie te same objawy, i też nie ma mowy o luzie talerz atak. Z moich obserwacji wynika że luz ten występuje w miescu koronka/półoś, więc chyba jedno i drugie do wyminany bo naprawiać to sie raczej nie opłaca. Możliwe jeszecze że to w koszu, ale nie wydaje mi sie żeby tam mogły być aż takie luzy a luzy na krornka/atak sie "sumują" gdy kręci sie wałem.zaq pisze:Podłączę się pod temat. Mam luz w tylnym moście. Po zdjęciu wału (auto stoi na kołach), da się obrócić flanszą o kilkanaście stopni. Co ciekawe jestem pewien, że nie ma luzu na talerzu, bo czuć że półośki się obracają i słychać coś w okolicy kół (w momencie kiedy luz się kończy i zaczyna być opór). Jakby to był talerz albo atak, to sprawa prosta ale nie mam pojęcia co jeszcze to może być.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości