Jak zgrać skrzynie biegów merca z reduktorem gaza, kto zro
Moderator: Student
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
Jak zgrać skrzynie biegów merca z reduktorem gaza, kto zro
Mam włożony silnik merc 2,3 benz ze skrzynią i nie mam wałka zdawczego na reduktor, szukam chętnego do wykonania takiego patentu, nadmienią że skrzynia biegów jest skierowana lekko w dól pojazdu
5

Re: Jak zgrać skrzynie biegów merca z reduktorem gaza, kto
Do połaczenia skrzyni z ruduktorem pasuje krótki wałek gazowski a łącznik zrobi ci nawet mało kumaty tokarzmarcin-gaz pisze:Mam włożony silnik merc 2,3 benz ze skrzynią i nie mam wałka zdawczego na reduktor, szukam chętnego do wykonania takiego patentu, nadmienią że skrzynia biegów jest skierowana lekko w dól pojazdu5

LJ 70
ja mam takowy sam silnik i zapdoałem to tak:
- skrzynia był od busa więc flansza nie na gume ale na sróby
1/2 wałka od merca + 1/2 wałka od gaza +troche tokarza = wałkek
tralala Super działa pamietaj aby był tam jakis frez bo widziałek konstrukcje bez freza ojeju jak to chodziło!!
tralala Super działa pamietaj aby był tam jakis frez bo widziałek konstrukcje bez freza ojeju jak to chodziło!!
Gaz 69 M 1960 - pół wieku i jeszcze jeździ.
jeszcze jedno pytanko czemu masz w dół silnik chyba cosik go [cenzura].... włożyłes. Trza żalizje wywalic co nieco podpołowac tu i ówdzie chłodnica cienką np od UAZa max na przód pogonoć i tam tez silnik i sie z mostem minie!!!! a i skrzynia biegów dobrze pasuje prawie nie trzeba komory silnika przerabiać.
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
Waldemar pisze:ja mam takowy sam silnik i zapdoałem to tak:

Powiedz skąd jesteś bo chetnie bym obejżał i ściągnoł patencik jak to wykonać, jeśli chodzi o silnik to nie ja go kładłem już tak cosik był tylko bez reduktora więc ja se musiałem skomplikować sprawe, silniczek jest mocno do przodu, chłodnica cienka w grilu tylko idzie przód silnika do góry bo kółko pasowe chyba od wentylatora wychodzi już na przednim pasie ramy tym szerokim na którym jest chłodnica, jak masz jakieś fotki to chętnie popatrzę a jak nie jest daleko to sie przejade.
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
Kasprol pisze:nie trzeba wału przerabiac tylko flansze redukcyja zrobic robiłem ostatnio cos takiego do honkera kolesiowi i gada padlina

Problem w tym że u mnie odległość między skrzynią biegów a reduktorem jest większa a pozatym nawet nie posiadam oryginalnego wałka zdawczego. skąd jestes i czy robisz eksperymenta z łączeniem różnych wałków, jak z wyważeeniem tego

Czy to że osie skrzyni i reduktora nie sa równoległe nie gra żadnej roli, wiadomo reduktor jest na równo ale u mnie silniczek przodem pieje troszke ku górze.
co do mnie to mieszkam na pomorzu wiec pewnie nie te rejony ja ma silnik dosc nisko koło jest tuż nad belką a moska przy lekko podpiłowanej ( 3 cmm ) belce i jest ok. Co do zdjecia to nie mam mogę opisać co i jak. krzyżak i flansza od mercedesa 207 w tym wytoczony otwór tak aby sie zmieścił wielokin i frez od wałka napedowego co idze do napedzania kół chyba od uaza. no i końcówka z drugiej strony uazowa. wałek ma z 30-40 cm tyle co ma być. Pobił mi tokaz w PKSe w Szczecinku i nie bije super działa bez wyważania. Tokaż musi miec pojecie o tym rzemiosle.
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
Muszą być dwa także dlatego, że przegób taki jezeli pracuje pod kątem nie jest przegóbem równobieżnym, jezeli są dwa, to jeden niweluje błąd drugiego; warunek to odpowiednie ich ustawienie względem siebie, orez równoległość łączonych wałówtrojkat pisze:a jezeli skrzynia ma wielowypust suwliwy to czy poloczenie reduktor skrzynia moze byc na jednym krzyzaku
trojkat pisze:a jezeli skrzynia ma wielowypustsuwliwy i zastosujemy jeden przegob[taki jak w samochodach przednionapedowych]to czy bedzie dzialalo chodzi mi oto ze jak mamy 6 cm miejsca to czym poloczyc a nie chce mi sie reduktora przesowac

LJ 70
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
- marcin-gaz
- Kontaktowanie: