Wymiana gumek resorów

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
zaq

Wymiana gumek resorów

Post autor: zaq » ndz gru 02, 2007 11:05 pm

Rozleciały mi się gumki resorów. Zamówiłem już nowe poliuretanowe.
Chcę to szybko wymienić, nigdy tego nie robiłem, dlatego mam pytanie: Ile może mi zająć taka operacja i jak po kolei się do tego zabrać. W sobotę MUSZĘ być na rajdzie, w jedna gumka jest tak rozwalona, że wali mi w zawieszeniu niemiłosiernie, a w warsztatach terminów wolnych brak :roll: . Dlatego proszę bardzo: pomóżcie :)16
GAZ 69 EVO II - zmota się mota
Daihatsu Feroza - zemsta Yakuzy

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » pn gru 03, 2007 12:31 am

Nigdy tego nie robiłeś ?
No to cały dzień..... w przypadku wymiany wszystkich, ale taki uczciwy, od rana do późna wieczór.
A jedną (czyli dwie)....? 2-3 godz.
I było by lepiej żeby ktoś Ci w tym pomagał.... zwłaszcza przy zakładaniu.
Nowe musisz skrócić, wymiar będziesz miał ze starych, rób to bardzo ostrym nożem.
Był o tym topick w naszym dziale z dobrym opisem poszczególnych czynności.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » wt gru 04, 2007 11:21 am

Jacek cały dzień mówisz ?? no może i tak ja jak to robiłem przy swoim to w 4 godzinach sie zmieściłem (nie pale więc przerw na papierosa nie było) :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
zaq

Post autor: zaq » wt gru 04, 2007 11:48 am

Dobra, mam już polibusze. Chcę wymienić w prawym i lewym tyle. Zamierzam zrobić to tak: odkęcić mocowania amorów, odkręcić resory od mostu i wał napędowy, zaznaczyć pozycję mostu względem resorów, auto w górę, wyjąć most. Potem wyjąć resory, wydłubać stare gumki, włożyć polibusze, wszystko poskręcać. Na razie chyba dobrze? :wink: Czy da radę ściągnąć resory za pomocą łychy do opon? Niestety nie dysponuję niczym bardziej wyrafinowanym.
Niestety przerwy na papierosa będą napewno :)21

Awatar użytkownika
COMMANDO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: COMMANDO » wt gru 04, 2007 12:36 pm

we dwóch łatwiej napewno:) u mnie przerw na papierosa nie było ale byly za to na browar:) troche sie naszarpałem nie powiem bo wszyswtko jakos mega ciasno pasowane sie zrobiło ale jest OK:)
only Gaz

Bubu

Post autor: Bubu » wt gru 04, 2007 2:31 pm

zaq pisze:Dobra, mam już polibusze. Chcę wymienić w prawym i lewym tyle. Zamierzam zrobić to tak: odkęcić mocowania amorów, odkręcić resory od mostu i wał napędowy, zaznaczyć pozycję mostu względem resorów, auto w górę, wyjąć most. Potem wyjąć resory, wydłubać stare gumki, włożyć polibusze, wszystko poskręcać. Na razie chyba dobrze? :wink: Czy da radę ściągnąć resory za pomocą łychy do opon? Niestety nie dysponuję niczym bardziej wyrafinowanym.
Niestety przerwy na papierosa będą napewno :)21
Nie musisz wyjmować mostu, ani odkręcać od niego resorów. Na lifcie za tylną belkę ramy podniesiesz gazika, tak aby odprężyły się resory. Następnie wyjmiesz wieszaki i wydłubiesz gumki za pomocą młotka i śrubokręta. Założysz z powrotem wieszaki i je skręcisz.
Jeśli chodzi o przednie mocowanie (tylnego resoru), to jest troszkę gorzej. Lift z boku gazika przyłożysz i podniesiesz aż do odprężenia resoru. Śrubę od sworznia wykręcisz, sworzeń wysuniesz za pomocą łomu zapartego na ramie oraz/lub dwóch śrub M8 które wkręcisz w główkę sworznia w której są odpowiednie otwory, jak nie dasz rady, to podgrzejesz sworzeń palnikiem. Po czym łomem odegniesz resor w dół, wydłubiesz zwłoki gumek i wsadzisz nowe. Opuścisz delikatnie i wsuniesz sworzeń, skręcisz.
Po każdym mocowaniu sobie zapalisz. :wink:
Jak masz mało czasu, to jako a little tiny hint powiem, że te tulejki które są na wieszakach są zwykle bardziej wybite. A jako że wymienia się je szybciej, to od nich zacznij.
Wymień od razu przednie tulejki mocowania przedniego resoru, zrobisz to tak samo jak z tylnymi od tylnego resoru. Tylne tulejki mocowania przedniego resoru zostaw sobie na później...
"Leśny potwór."

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » wt gru 04, 2007 4:12 pm

Darek pisze:Jacek cały dzień mówisz ??(...)
Darku, jeżeli nigdy tego nie robił i na dodatek nie ma pomocnika..... + przerwa na papierosa + poobijane
kostki na dłoniach + zapyziałe gumki = musowo cały dzień...:)21
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » wt gru 04, 2007 8:14 pm

a to i tak optymistyczne podejście...te gumy to paranoja jakas i jak miales gumowe to zacznij od palnika-po co sie silowac skoro i tak z niego skorzystasz ostatecznie :wink:
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
zaq

Post autor: zaq » wt gru 04, 2007 9:59 pm

@ Bubu, dobry plan :)2 Te rozwalone gumki u mnie to taki żółty badziew imitujący polibusze. Można to wypalić palnikiem?

Bubu

Post autor: Bubu » czw gru 06, 2007 2:30 am

zaq pisze:@ Bubu, dobry plan :)2 Te rozwalone gumki u mnie to taki żółty badziew imitujący polibusze. Można to wypalić palnikiem?
Można, ale po co jak wystarczy, że chwycisz żabką i wyciągniesz. Palnik przydać się może niestety do wyjęcia sworznia przedniego mocowania tylnych resorów.
"Leśny potwór."

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw gru 06, 2007 9:34 am

a tak btw ile wytrzymują średnio te polibusze ze strony?warte to zachodu czy lepiej samemu cos wyciułać (np ze sztucznego łoju) ??
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
mkozak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mkozak » czw gru 06, 2007 10:08 am

Zwykłe gumki żukowskie albo od Poloneza Trucka chodzą po około 2zł oczywiście są słabsze niż jakieś żywiczne czy inne wynalazki tylko trzeba się zastanowić czy warto wywalić kupe kasy i mieć spokój na dłuższy czas czy mało ale częściej wymieniać.
GAZ 69M rocznik 1968 :)
Suzuki Jimny 1.3 16V

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » czw gru 06, 2007 11:32 am

mkozak pisze:Zwykłe gumki żukowskie albo od Poloneza Trucka chodzą po około 2zł oczywiście są słabsze niż jakieś żywiczne czy inne wynalazki tylko trzeba się zastanowić czy warto wywalić kupe kasy i mieć spokój na dłuższy czas czy mało ale częściej wymieniać.
Jak ktos lubi grzebac to opcja zuka albo poldka wydaje sie lepsza, tansza i uciecha na koniec roboty. A jak kto nie lubi to trza zabulic i cieszyc sie z jazdy :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » czw gru 20, 2007 12:01 am

Z tylu mostu nie odrecaj od resorow. Najlepiej podnies sobie np caly tyl za tylne zderzaki albo gdzies za rame tak zeby ci sie kola lekko uniosly i odrec tylne wieszaki jak bedzie ciezko je wyjac to delikatnie opuszczaj auto i probuj az bedzie ten punk gdzie wieszaki sa luzne wtedy ani most ci nie spadnie nigdzie ani nie bedzie nic naprezone. Ja wiem ze raz w jeden dzien we wszystkich resorach wyklepalem glowne piora i to zlozylem tyle ze nie robilem przerw zadnych bo nie pale a jak robie to tez nie pije.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”