Czy da się zarejestrować?
Moderator: Student
Czy da się zarejestrować?
Witam. Chcę kupić Gaza 69M. Znalazłem jednego w dobrej cenie ... ale jak zwykle coś musi być nie tak. Problem polega na tym, że gość który jest aktualnym "właścicielem" ma do tego samochodu tylko dowód rejestracyjny ale jeszcze na poprzedniego właściciela. Tzn. kupił go, podpisali umowę, poprzedni właściciel wyrejestrował samochód normalnie, a ten aktualny go po prostu nie zarejestrował na siebie, a umowę gdzieś zgubił i jej nie ma. Teraz opcja jest taka, że ja mogę kupić go z kwitkiem, że kupiłem go ze złomu. Czy będę mógł w miarę bezproblemowo zarejestrować go? Czy może lepiej napisać lewą umowę, tzn między mną a wcześniejszym właścicielem? Proszę o jakieś sensowne rady i z góry dzięki:)
Re: Czy da się zarejestrować?
AndrewS pisze:Problem polega na tym, że gość który jest aktualnym "właścicielem" ma do tego samochodu tylko dowód rejestracyjny ale jeszcze na poprzedniego właściciela.
Byłem w podobnej sytuacji.
Nie wiem na czym polega normalne wyrejestrowanie samochodu przez poprzedniego właściciela ale..AndrewS pisze:Tzn. kupił go, podpisali umowę, poprzedni właściciel wyrejestrował samochód normalnie, a ten aktualny go po prostu nie zarejestrował na siebie, a umowę gdzieś zgubił i jej nie ma. Teraz opcja jest taka, że ja mogę kupić go z kwitkiem, że kupiłem go ze złomu. Czy będę mógł w miarę bezproblemowo zarejestrować go? Czy może lepiej napisać lewą umowę, tzn między mną a wcześniejszym właścicielem? Proszę o jakieś sensowne rady i z góry dzięki:)
.. poszukałbym poprzedniego właściciela i sporządził jeszcze jeden egzemplarz umowy w miejsce zaginionego i z tym poszedł do wydziału komunikacji.. wtedy nie będziesz miał żadnych problemów..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Re: Czy da się zarejestrować?
O ile poprzedni właściciel będzie chciał z nim gadać....TomaszRT pisze:(...)
.. poszukałbym poprzedniego właściciela i sporządził jeszcze jeden egzemplarz umowy w miejsce zaginionego i z tym poszedł do wydziału komunikacji.. wtedy nie będziesz miał żadnych problemów..
Właściwie może poszczuć go psami i powiedzieć staropolskie : “Wal się Pan....”
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
ale nie masz przegladów OC kiedy ci pasuje i to z 50% zniżką+ te które masz i takZiołek pisze:Nom, czyli aby mieć ładniutkie, żółciutkie tablice trzeba się nieźle napocić, nic przy aucie nie grzebać i jeszcze się stresować przez cały okres użytkowania, narazie takie wnioski.![]()
Więc raczej nie warto, dzięki za odpowiedzi.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze