uzdatnianie resorkow ?
Moderator: Student
uzdatnianie resorkow ?
Podczas uzdatniania „Muscelowego” resorka, czyli półgodzinnym naparzaniu młotkiem odpadło mi ucho mocujące, a uderzałem w zupełnie innym miejscu, może ma ktoś doświadczenie, jaka może być przyczyna czy zbytnio się znęcałem, czy resor był tak stary ze miał dość ?

Polecam temat wymiana resorów na sprężyny, i nie chodzi mi tu wymianę na sprężyny tylko o odpowiedzialność za przróbki...
Albo nieodpowiedzialność...

Spawać ucho do resora

Resor jest sprężyną płaską, i strukturę materiału ma sprężystą. Więc spawanie resora to największa głupota o jakiej słyszałem...
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8

a gdzie kupisz nowy resor do gazaMOC pisze:pospawac toby mozna oczywioscie odpowiednia do laczonego materialu elektorda, nastepnie to poddac obrobce cieplej i calemu procesowi przywracania do zycia, tylko czy nie tanej wowczas bedzie zamowic i kupic nowy resor5

a ci co chcą sprzedac resory do gaza to też wołają jak cygan za matke

Gazy 69
- El Modzello
Będzie trzymało, ale w odpowiednim momencie pęknie i nie życzę nikomu żeby to było na skrzyżowaniu lub przed wybiegającym dzieckiem...Darek pisze:Mikołaj słysałem o tym że ktoś sobie przyspawał ucho resora i to mu sie trzymało, spawaie jeśli sie to odpowiednio wykonuje to ponoc nie psuje struktury. Tak słyszałem ale tak nie robiłem
Dobry kowal zakuje nowe ucho lub dorobi całe pióro za niedużą kasę...

Re: uzdatnianie resorkow ?
Jakby nie patrzyć - krzepki jegomość jesteś!Kaktus pisze:Podczas uzdatniania „Muscelowego” resorka, czyli półgodzinnym naparzaniu młotkiem odpadło mi ucho mocujące, a uderzałem w zupełnie innym miejscu, może ma ktoś doświadczenie, jaka może być przyczyna czy zbytnio się znęcałem, czy resor był tak stary ze miał dość ?

Władek - Kraków
Chcecie wiedzieć???Darek pisze:Bąku a ile to Cie kosztowło żeby na sprężynki przerobić5
panhard 2 szt x 100zł = 200zł
radiusy 4 szt x 150-300zł = ok 800 zł
sprężyny 4 szt x 100 zł = 400 zł
Amory 4 szt x 150 zł = 600 zł (wersja najtańsza)
To jest 2000 zł materiały, nie licząc kielichów pod sprężyny, nad sprężyny,
gum do radiusów, i oczywiście robocizny

Hmmm! Może się nie znam?Kaktus pisze:resorow sie nie spawa to sprawa jasna , spawalem kiedys sprezyne dwa razy co 3 miesiace i tyle, wyglada na to ze poszukam kowala moze z fiata 125 mi ucha powygina powinny byc dobre bo w Muscelu jest wumiar przud 110*6, szerokosc jak Fiat, polonez, nowy Zuk

Ile kosztuje taka robota jak ta, wyżej opisana, wraz z czasem, poszukiwaniem, jeżdżeniem no i z ryzykiem, że wszystko walnie w najmniej właściwym momencieitp? a ile kosztuje taka część NOWA w sklepie?
Władek - Kraków
Władek i tu jest problem że takiej nowej częsci w sklepie nie kupisz 
Trzeba doroabić i mi przyszedł taki pomysł żeby z żukoskiego resora co ma długość taka samą jak gazikowy tylny z tym że żuka ma 60 mm szerokości a gazikowy 45 mm to tylko go zwęzić na taki i może bedzie dobrze. Czy może kto juz tak motał

Trzeba doroabić i mi przyszedł taki pomysł żeby z żukoskiego resora co ma długość taka samą jak gazikowy tylny z tym że żuka ma 60 mm szerokości a gazikowy 45 mm to tylko go zwęzić na taki i może bedzie dobrze. Czy może kto juz tak motał

Gazy 69
Ale będzie miał zawężoną nówkę a nie jakieś zmoty niewiadomej wytrzymałości. Może będzie drożej ale pewniej! Chyba warto byłoby zainwestować parę groszy więcej. A może jest na Forum jakiś spec od naprężeń, który wie coś na temat możliwości pękania stali resorowej w miejscach zawężenia? A może Darku dokonasz zmian "przyszłościowych" pozwalających na montaż resorów od żuka bez każdorazowego zawężania?
Władek - Kraków