Pompa hamulcowa-jednotłokowa??

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

bakalarzewo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pompa hamulcowa-jednotłokowa??

Post autor: bakalarzewo » śr lip 23, 2008 8:14 am

Witam, mam pytnaie dotyczace pompy hamulcowej do gaza tej jednotlokowej, czy istnieje mozliwosc zamontowania pompy z serwem od poloneza (fiata 125p). A moze chociaz ktos wie gdzie mozna dostac komplety naprawcze na ten tloczek bo ucieka mi plyn i raz jedno klolo bierze a raz drugie, ostatnio wogole uciekly.
Bakałarzewo GAz 69

Awatar użytkownika
faust 12

Post autor: faust 12 » śr lip 23, 2008 8:51 am

A jaka masz pompę ? Pedały w podłodze ?
Pompa od poloneza nie wyrobi bo ma za małą wydajnośc... Serwo + pompa żuk lub uaz ale to do podwieszanych pedałów więc przeróbka całości układu. Czy sa komplety naprawcze - nie wiem .Rózne sa kombinacje - poszukaj w postach wcześniejszych . Jest chyba nawet podwieszony temat przeróbek układu hamulcowego. Zresztą to temat rzeka :D
Nic nie będzie już takie jak dawniej. Kupiłem Gaza...
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Re: Pompa hamulcowa-jednotłokowa??

Post autor: romanowicz_z3 car469b » śr lip 23, 2008 9:08 am

bakalarzewo pisze:Witam, mam pytnaie dotyczace pompy hamulcowej do gaza tej jednotlokowej, czy istnieje mozliwosc zamontowania pompy z serwem od poloneza (fiata 125p). A moze chociaz ktos wie gdzie mozna dostac komplety naprawcze na ten tloczek bo ucieka mi plyn i raz jedno klolo bierze a raz drugie, ostatnio wogole uciekly.

Zestawy naprawcze allegro

Nowa pompa jednostopniowa ok 100 - 150 zł

Jak masz takie hamulce to trzeba przeglądnąć całość - od pompy do tłoczków

Jeżeli przy składaniu elementów układu hamulcowego (pompa, cylinderki) nie użyjesz pasty do tłoczków to sytuacja się szybko powtórzy

A jakbyś się trochę postarał i poszukał w temacie Gaz, to zobaczyłbyś temat w którym sprytni podzielili się wiedzą o firmie Kowa, która to robi nowe tłoczki i pompy w PL i znacznie taniej niż ruscy

pozdr
Tzarrr!!

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » śr lip 23, 2008 10:58 am

bakalarzewo pisze:czy istnieje mozliwosc zamontowania pompy z serwem od poloneza (fiata 125p)
z tym że od zukiety pompa
to mam w moim zamontowane i robi parę lat.
Gazy 69

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lip 24, 2008 9:41 am

zestaw naprawczy (w sklepach z częściami żuka-czyli dla pasjonatów :)21 ) kosztuje około 30zł (przynajmniej u nas). Zanim jednak go założysz,rozbierz sobie pompę i sprawdź gładź (czy nie ma wżerów itp),wyczyść i wypoleruj,poskładaj z nowymi gumkami i zabierz się za bębny:
-ściągnij bębny i zobacz czy po wciśnięciu pompy cylinderki pracują (wszyskie!!!)
-jeśli nie-rozbierz je, odkręć przewody hamulcowe i naciśnij pedał (u nas w przewodzie jakiś syf skutecznie ciśnienie redukował)
-zdobądź nowe przewody (przy odkręcaniu ich od cylinderków albo je poukręcasz albo nakrętki obrobisz)
-rozruszaj cylinderki (albo zamów nowe na aledrogo-ewentualnie w sklepie dla pasjonatów po 35zl za połówki z przodu i 40zł za tył)
-poskładaj wszystko na...(tu różne kombinacje,my na pastę miedzianą)
-wyreguluj porządnie hamulce (sprawdź stan okładzin i bębnów)
-przemyj dla pewności cały układ denaturatem, potem zalej hamulcowym i odpowietrz
No i ciesz się spowalniaczami do pierwszego wjazdu w wodę !! :)21
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lip 24, 2008 10:18 am

trochę tam niedokładnie napisałem-gumki wszystkie można poskładać na specjalne ustrojstwo do tego celu albo wazelinę, na pastę miedzianą wszystkie gwinty, regulację szczęk itp.
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
raciok
Kontaktowanie:

Post autor: raciok » pt mar 06, 2009 11:03 am

Ja podczas remontu stwierdziłem ze zamontuje pompe z serwem od żuka a ze pedały wchodzą w podłoge udało mi się to wszystko sprawnie upchac
I byłem przekonany ze pompa z serwem jest wydajniejsza
Ale w drugim gazie jest pompa jednotłokowa bez porównania żylety podczas próby omało niewkomponowałem sie pomiędzy kierownice a szybe faktem jest ze w przednim moście są chamulce dupleksy a więc dwa tłoczki na koło
Moim zdaniem pompy jedno i dwutłokowe są podobnej długości ale w dwutłokowej skok jest mniejszy ponieważ jest dodatkowy tłoczek spręzyna .a to sie wiąże z mniejszą ilością płynu wtłoczonego w koła

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”