Pompa hamulcowa-jednotłokowa??
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
Pompa hamulcowa-jednotłokowa??
Witam, mam pytnaie dotyczace pompy hamulcowej do gaza tej jednotlokowej, czy istnieje mozliwosc zamontowania pompy z serwem od poloneza (fiata 125p). A moze chociaz ktos wie gdzie mozna dostac komplety naprawcze na ten tloczek bo ucieka mi plyn i raz jedno klolo bierze a raz drugie, ostatnio wogole uciekly.
Bakałarzewo GAz 69
A jaka masz pompę ? Pedały w podłodze ?
Pompa od poloneza nie wyrobi bo ma za małą wydajnośc... Serwo + pompa żuk lub uaz ale to do podwieszanych pedałów więc przeróbka całości układu. Czy sa komplety naprawcze - nie wiem .Rózne sa kombinacje - poszukaj w postach wcześniejszych . Jest chyba nawet podwieszony temat przeróbek układu hamulcowego. Zresztą to temat rzeka
Pompa od poloneza nie wyrobi bo ma za małą wydajnośc... Serwo + pompa żuk lub uaz ale to do podwieszanych pedałów więc przeróbka całości układu. Czy sa komplety naprawcze - nie wiem .Rózne sa kombinacje - poszukaj w postach wcześniejszych . Jest chyba nawet podwieszony temat przeróbek układu hamulcowego. Zresztą to temat rzeka

Nic nie będzie już takie jak dawniej. Kupiłem Gaza...
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
- romanowicz_z3 car469b
Re: Pompa hamulcowa-jednotłokowa??
bakalarzewo pisze:Witam, mam pytnaie dotyczace pompy hamulcowej do gaza tej jednotlokowej, czy istnieje mozliwosc zamontowania pompy z serwem od poloneza (fiata 125p). A moze chociaz ktos wie gdzie mozna dostac komplety naprawcze na ten tloczek bo ucieka mi plyn i raz jedno klolo bierze a raz drugie, ostatnio wogole uciekly.
Zestawy naprawcze allegro
Nowa pompa jednostopniowa ok 100 - 150 zł
Jak masz takie hamulce to trzeba przeglądnąć całość - od pompy do tłoczków
Jeżeli przy składaniu elementów układu hamulcowego (pompa, cylinderki) nie użyjesz pasty do tłoczków to sytuacja się szybko powtórzy
A jakbyś się trochę postarał i poszukał w temacie Gaz, to zobaczyłbyś temat w którym sprytni podzielili się wiedzą o firmie Kowa, która to robi nowe tłoczki i pompy w PL i znacznie taniej niż ruscy
pozdr
Tzarrr!!
z tym że od zukiety pompabakalarzewo pisze:czy istnieje mozliwosc zamontowania pompy z serwem od poloneza (fiata 125p)
to mam w moim zamontowane i robi parę lat.
Gazy 69
- goralski
-
- Kontaktowanie:
zestaw naprawczy (w sklepach z częściami żuka-czyli dla pasjonatów
) kosztuje około 30zł (przynajmniej u nas). Zanim jednak go założysz,rozbierz sobie pompę i sprawdź gładź (czy nie ma wżerów itp),wyczyść i wypoleruj,poskładaj z nowymi gumkami i zabierz się za bębny:
-ściągnij bębny i zobacz czy po wciśnięciu pompy cylinderki pracują (wszyskie!!!)
-jeśli nie-rozbierz je, odkręć przewody hamulcowe i naciśnij pedał (u nas w przewodzie jakiś syf skutecznie ciśnienie redukował)
-zdobądź nowe przewody (przy odkręcaniu ich od cylinderków albo je poukręcasz albo nakrętki obrobisz)
-rozruszaj cylinderki (albo zamów nowe na aledrogo-ewentualnie w sklepie dla pasjonatów po 35zl za połówki z przodu i 40zł za tył)
-poskładaj wszystko na...(tu różne kombinacje,my na pastę miedzianą)
-wyreguluj porządnie hamulce (sprawdź stan okładzin i bębnów)
-przemyj dla pewności cały układ denaturatem, potem zalej hamulcowym i odpowietrz
No i ciesz się spowalniaczami do pierwszego wjazdu w wodę

-ściągnij bębny i zobacz czy po wciśnięciu pompy cylinderki pracują (wszyskie!!!)
-jeśli nie-rozbierz je, odkręć przewody hamulcowe i naciśnij pedał (u nas w przewodzie jakiś syf skutecznie ciśnienie redukował)
-zdobądź nowe przewody (przy odkręcaniu ich od cylinderków albo je poukręcasz albo nakrętki obrobisz)
-rozruszaj cylinderki (albo zamów nowe na aledrogo-ewentualnie w sklepie dla pasjonatów po 35zl za połówki z przodu i 40zł za tył)
-poskładaj wszystko na...(tu różne kombinacje,my na pastę miedzianą)
-wyreguluj porządnie hamulce (sprawdź stan okładzin i bębnów)
-przemyj dla pewności cały układ denaturatem, potem zalej hamulcowym i odpowietrz
No i ciesz się spowalniaczami do pierwszego wjazdu w wodę

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Ja podczas remontu stwierdziłem ze zamontuje pompe z serwem od żuka a ze pedały wchodzą w podłoge udało mi się to wszystko sprawnie upchac
I byłem przekonany ze pompa z serwem jest wydajniejsza
Ale w drugim gazie jest pompa jednotłokowa bez porównania żylety podczas próby omało niewkomponowałem sie pomiędzy kierownice a szybe faktem jest ze w przednim moście są chamulce dupleksy a więc dwa tłoczki na koło
Moim zdaniem pompy jedno i dwutłokowe są podobnej długości ale w dwutłokowej skok jest mniejszy ponieważ jest dodatkowy tłoczek spręzyna .a to sie wiąże z mniejszą ilością płynu wtłoczonego w koła
I byłem przekonany ze pompa z serwem jest wydajniejsza
Ale w drugim gazie jest pompa jednotłokowa bez porównania żylety podczas próby omało niewkomponowałem sie pomiędzy kierownice a szybe faktem jest ze w przednim moście są chamulce dupleksy a więc dwa tłoczki na koło
Moim zdaniem pompy jedno i dwutłokowe są podobnej długości ale w dwutłokowej skok jest mniejszy ponieważ jest dodatkowy tłoczek spręzyna .a to sie wiąże z mniejszą ilością płynu wtłoczonego w koła