Gaz 66 - problem z hamulcami
Moderator: Student
Gaz 66 - problem z hamulcami
Witam.
Panowie mam problem z hamulcami gaza 66
za pierwszym wcisnieciem pedału hamulca wpada do podłogi,a samochód lekko zwalnia,za drugim "pompnieciem" blokuja 4 koła.
cały układ jest przelany nowym płynem,a szczęki sa wyregulowane dobrze(delikatnie tra o beben)
Moje pytanie,co to moze być?objaw jak by były zapowietrzone,ale nie sa?Czy to wina pompy?
Bardzo prosze o porade!!
Panowie mam problem z hamulcami gaza 66
za pierwszym wcisnieciem pedału hamulca wpada do podłogi,a samochód lekko zwalnia,za drugim "pompnieciem" blokuja 4 koła.
cały układ jest przelany nowym płynem,a szczęki sa wyregulowane dobrze(delikatnie tra o beben)
Moje pytanie,co to moze być?objaw jak by były zapowietrzone,ale nie sa?Czy to wina pompy?
Bardzo prosze o porade!!
Gaz 69 2,1 1970;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
luz pomiędzy szczęką a bebnem jest dokładnie wyregulowany,praktycznie uwazam,ze jest za bardzo spasowane,bo delikatnie trą szczęki o beben.
popychacz ma lekki luz,tez sie nad tym zstanawiałem,gdyż regulacja popychacza się skończyła.
miałem obawy,ze pompa moze przepuszcza,ale nic mi nie cieknie.jutro popracuje nad skasowaniem luzu w popychaczy i dam znac.
pozdrawiam
rozwin prosze mysl "złe ustawienie pompy w prace" ?
popychacz ma lekki luz,tez sie nad tym zstanawiałem,gdyż regulacja popychacza się skończyła.
miałem obawy,ze pompa moze przepuszcza,ale nic mi nie cieknie.jutro popracuje nad skasowaniem luzu w popychaczy i dam znac.
pozdrawiam
Gaz 69 2,1 1970;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;
Gaz 12 "ZIM"1955 ;
Dodge WC63 1944;
Żuk 4x4 V8 1992;
Wiesz co... nie znam akurat tego auta, ale skoro mówisz, że skończyła się regulacja a i tak popychacz pompy ma lekki luz to po mojemy, tłoczek pompy nie wraca do samego końca, może jest przytarty, czasem taksię zdaża, że w imadle hodzi jak trzeba, a po zamontowaniu w auto sprężyna pompy nie odpycha i tyle, czasami nawet nie ma wycieku.SZKLARZYK pisze:luz pomiędzy szczęką a bebnem jest dokładnie wyregulowany,praktycznie uwazam,ze jest za bardzo spasowane,bo delikatnie trą szczęki o beben.
pozdrawiam
miałem podobny problem, wszystko nowe, pompa,bębny,cylinderki,płyn a i tak hamował za drugim razemgoralski pisze:luz między pedałem a pompą, potem sama pompa może być już umarnięta ( w gaziku mamy ten sam problem,szczęki ok,bębny znośne,nic nie cieknie ale hamuje za 2 razem) może pompa za małą wydolność ma na cały układ?
okazało się,że płyn hamulcowy był zawodniony, świeżo otwarta butelka ale rok produkcji 1983

nie pamiętam jaka ilość wody jest dopuszczalna, u mnie było 9%

tak więc sprawdzajcie rok produkcji na opakowaniu

LJ 70
standartowy objaw tych pomp, tylko trzeba uważać przy przedłuzaniu popychacza, aby tłoczek wracał do swojej pozycji, bo może byc akcja z brakiem zassania płynuSZKLARZYK pisze:bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Przedłużyłem popychacz o ok 20mm i na na drodze 4 koła blokuje za 1 razem!!![]()
Teraz jest w co jechac i czym hamować!!
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Zamiast wydłużać popychacz proponuje dokładnie przejrzeć układ dzwigienek przenoszących siłe z pedała na tłoczek i wymienić tulejki samosmarujące. Bardzo szybko sie kończą i robi sie duży luz. Wykręca się popychacz, i tak w kółko. W końcu sie metal przetrze i na trasie skończą sie hamulce.SZKLARZYK pisze:bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Przedłużyłem popychacz o ok 20mm i na na drodze 4 koła blokuje za 1 razem!!![]()
Teraz jest w co jechac i czym hamować!!
pozdrawiam
tomek