Zarejestrowanie GAZika?

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Tequil

Zarejestrowanie GAZika?

Post autor: Tequil » ndz maja 23, 2004 3:50 am

Jak jest z zarejestrowaniem GAZA???
Mam jedynie papiery z wojska jak i umowe kupna sprzedazy od wojska I cywilnego wlasiciela
Zarejestruje???
GAZ 69M Rulez

Leon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Leon » ndz maja 23, 2004 10:51 am

Jak do poniedzialku nie przeglosuja w naszym Sejmie inaczej to powinni zarejestriowac.Pytalem kilka tygodni temu w wydziale komunikacji i twierdzili ze umowa faktura z wojska z np. przetargu wytarcza.Ale wiadomo co urzednik to łapowka wiec moze byc roznie :)21

Awatar użytkownika
Tequil

Post autor: Tequil » ndz maja 23, 2004 10:07 pm

czyli papiery kupna z wojska wystarcza???
a mi jakis koles mowil ze jesli auto bylo kupione u wojska a pozniej nie rejestrowane to oznaczalo ze auto bylo wyrejestrowywane i po takim fakcie nie da sie zarejestrowac
mhmmm???
MOj Gazik nigdy nie byl rejestrowany moj sasiad kupil go od wojska a pozniej sprzedal mi Auto nie bylo nigdy rejestrowane...
CZYLI DA SIE GO ZAREJESTROWAC???????
GAZ 69M Rulez

Awatar użytkownika
klusownik

Post autor: klusownik » ndz lip 25, 2004 7:14 pm

Ha ja mam lepszy numer....
Kupilem UAZa od kolegi...
Kolega kupil go wczesniej od jakiegos goscia ze Szczecina...
A tamten kupil go z wojska...
Ten gosc ze szczecina mial go na dowodzie tymczasowym i tablicach probnych....
Kolega od ktorego go kupilem zgubil zarowno dowod tymczasowy jak i namiary na tego goscia...
Pozostaly mi tylko numery z tabliczki znamionowej oraz obydwie tablice tymczasowe...

Teraz mam problem z zarejestrowaniem...
Urzad komunikacyjny chce zebym sam ustalil poprzedniego wlasciciela...
Policja z wydzialu ruchu drogowego odsyla mnie do wydzialu komunikacji i tak wkolo Macieja....
Moze Rutkowski cos by tu zapomogl, bo urzednicy jak zwykle maja to w dupie , choc sprawa jest w sumie prosta do wyjasnienia...

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » ndz lip 25, 2004 7:55 pm

klusownik pisze: Pozostaly mi tylko numery z tabliczki znamionowej oraz obydwie tablice tymczasowe ...

No to ci współczuje :)12

Jak namierzysz ten urząd ,który wydał tablice próbne ,to pewnikiem ONI obciąża cie za cały okres uzywania tych tablic.

Chyba lepiej będzie kupić drugiego uaza.

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » pn lip 26, 2004 2:13 pm

klusownik pisze:Moze Rutkowski cos by tu zapomogl, ..

Najpierw musiałbyś wywieźć auto za granicę, najlepiej do Algierii lub Szwecji... :lol:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
---Ryba---
Kontaktowanie:

Post autor: ---Ryba--- » pn lip 26, 2004 7:32 pm

Jak masz znajomego policjanta to Ci ustali bez problemów.

Awatar użytkownika
drwal
Kontaktowanie:

Post autor: drwal » pn lip 26, 2004 9:37 pm

No dobra. Ja mam taki problem.
Mój tata kupił gazika z wojska i od razu zarejestrował. W '97 z powodów finansowych wyrejestrował go. Teraz ja chciał bym z powrotem zarejestrować, mam jakieś szanse?? Ma wszystkie stare papiery, umowę na nowy silnik. Tylko jeden szczegół bo w papierach napisane, że nie mogę ponownie rejestrować (drobnym druczkiem na samym dole). Tylko podobno przed 98 można było wyrejestrować i znów rejestrować. Już sam nie wiem jedni mówią tak, drudzy inaczej.
Jak już by się okazało, że można, to ile teraz kosztuje cała procedura rejestracji + przegląd + oc (60% zniżek ) :)5

Awatar użytkownika
Żurek

Post autor: Żurek » czw lip 29, 2004 2:51 pm

Ja miałem dowód rej z adnotacją że pojazd wyrejestrowano na stałe w 88 roku poszedłem do Wydziału Komunikacji z kilkoma umowami( w międzyczasie gaz zmieniał właścićieli ale oni nie rejestrowali) i badaniem tech napisałem oświadczenie że tablice zgubiłem i zarejestrowali
Problem największy w tym żeby poprzedni wydział potwierdził dane, warto wcześniej zadzwonić i upewnić się że potwierdzą :D

Awatar użytkownika
drwal
Kontaktowanie:

Post autor: drwal » czw lip 29, 2004 3:59 pm

Kiedyś wydział komunikacji miałem u siebie w gminie teraz mam w starostwie. Powinni tam mieć stare papiery z gminy??? Mój ojciec był pierwszym włascicielem po wojsku.

Awatar użytkownika
Żurek

Post autor: Żurek » pt lip 30, 2004 10:26 am

na pewno maja papiery w starostwie w archiwum tylko jak chcesz mieć szybko twardy dowód to trzeba do nich zadzwonić i ładnie poprosic żeby poszukali w piwnicach i trzymali na biurku
a tak przy okazji nie wiecie jak zmienić kategorię gazika z osobowej na ciężarową bo mnie OC wykańcza

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » pt lip 30, 2004 12:41 pm

W tej chwili jest to w zasadzie niewykonalne, no chyba, że chcesz mieć ciężarowy - 2-u osobowy, to tak. Od kiedy zaczęła się ta poj... zabawa z kratkami i VAT-em, to ministerstwo do diagnostów powysyłało takie okólniki z Dziennikami Ustaw, w których jest wzór na przeliczenie, czy samochód może być ciężarowy, czy osobowy.
W przybliżeniu wygląda to tak, że ciężarowy, to ten w którym ładowność pomniejszona o liczbę pasażerów x 75kg, wynosi co najmniej 500kg.

dop.ład.[kg] - (l.miejsc - 1) x 75[kg] >= 500kg

Przykładowo dla UAZ-a 469B zarejestrowanego jako 7-o osobowy:

600kg - (7-1) x 75kg = 150kg << 500kg

Natomiast jeżeli liczbę osób ograniczysz do 2, to:

600kg - (2-1) x 75kg = 525kg > 500kg

Wcześniej było coś takiego jak ciężarowo-osobowy i 2os + 500kg lub 7os + 150kg, ale teraz nie ma takiej możliwości, chyba że wymieniasz dowód, w którym było tak wpisane, to pani w okienku Ci wtedy wpisze ciężarowy 7-o osobowy i 500-600kg.
W razie jak by co, to 601-34-87-25

Awatar użytkownika
Żurek

Post autor: Żurek » śr sie 04, 2004 2:18 pm

eeee z tego co widzę to za dużo motania z ta kratką ..
nie chciałbym rezygnować z kilku miejsc w końcu to nie ciężarówka
kombinuje, żeby opylić kumplowi pół fury, a on jest daleko od stolicy i tam są niższe stawki OC; tylko pytanie czy już ktoś robił coś takiego ???

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » pt sie 06, 2004 11:30 am

Sorry za wprowadzenie w błąd, wzór, który podałem powyżej jest już nieaktualny, obecnie obowiązuje taki:

dop.ład.[kg] - l.miejsc x 68[kg] >= 375[kg] :)2 albo raczej :)3

P.S.
Chyba któryś z pryncypałów kupił sobie autko, które się nie kwalifikowało i trzeba było zmienić. :wink:

Awatar użytkownika
Mart
Kontaktowanie:

Post autor: Mart » pn paź 11, 2004 9:32 am

Ja mam z kolei taki problem, kupiłem Żuka z 2 lata temu
nie był prze ze mnie zarejestrowany, zrobiłem na nim łazika z budą mniej więcej Gazika, na tę budę nie mam papierów bo zrobiłem ją z kilku arkuszy blachy, czy da się to jakoś zarejestrować , i czy ktoś wie jakie są stawki ubezpieczenia na tego typu sprzęty
motanie...

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » pn paź 11, 2004 9:51 am

Przecież na karoserii nie masz numeru, to czym Ty się martwisz, rejestrujesz jako żuka, numer ramy i silnika się liczy.
Jedynie niebieskim będziesz musiał usilnie się tłumaczyć, że to samodiełka.

Awatar użytkownika
Jarek_

Post autor: Jarek_ » pn paź 11, 2004 6:37 pm

[quote="Jagoda"]W tej chwili jest to w zasadzie niewykonalne, no chyba, że chcesz mieć ciężarowy - 2-u osobowy, to tak. Od kiedy zaczęła się ta poj...

No nie dokonca jak masz 500 kilo ladownosci to moze byc 4 osobowy ostatnio z tym walczylem z powodzeniem

Awatar użytkownika
Mart
Kontaktowanie:

Post autor: Mart » pn paź 11, 2004 7:21 pm

Jagoda dzięki za słowa pociechy, ale kombinowałem jeszcze z przednim zawieszeniem (jest poszerzone o 10 cm) pare spawów itp. parę osób mnie straszyło że jako SAMa trzeba a Samów już nie rejestróją takie tam bla bla, ale jak mówisz że się da to spróbuję (tylko ubezpieczenie jak za Żuka :roll: )
motanie...

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pt paź 15, 2004 8:37 pm

--------------------------------------------------------------------------------

W tej chwili jest to w zasadzie niewykonalne, no chyba, że chcesz mieć ciężarowy - 2-u osobowy, to tak. Od kiedy zaczęła się ta poj... zabawa z kratkami i VAT-em, to ministerstwo do diagnostów powysyłało takie okólniki z Dziennikami Ustaw, w których jest wzór na przeliczenie, czy samochód może być ciężarowy, czy osobowy.
W przybliżeniu wygląda to tak, że ciężarowy, to ten w którym ładowność pomniejszona o liczbę pasażerów x 75kg, wynosi co najmniej 500kg.

dop.ład.[kg] - (l.miejsc - 1) x 75[kg] >= 500kg

Przykładowo dla UAZ-a 469B zarejestrowanego jako 7-o osobowy:

600kg - (7-1) x 75kg = 150kg << 500kg

Natomiast jeżeli liczbę osób ograniczysz do 2, to:

600kg - (2-1) x 75kg = 525kg > 500kg

Wcześniej było coś takiego jak ciężarowo-osobowy i 2os + 500kg lub 7os + 150kg, ale teraz nie ma takiej możliwości, chyba że wymieniasz dowód, w którym było tak wpisane, to pani w okienku Ci wtedy wpisze ciężarowy 7-o osobowy i 500-600kg.

To znaczy że jak mam papiery z wojska i mięki dowód na przegląd nie zarejestruje jako ciężarowy(żeby oc było mniejsze) plus np.7 osób???
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Niva'94

Post autor: Niva'94 » śr paź 20, 2004 2:53 pm

Proponuję zarejestrować jako pojazd specjalny. OC nizsze i zmotać można bez obawy że pały się przyczepią. Szczegóły znajdziesz tutaj:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=7824

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » śr paź 20, 2004 5:51 pm

Niva'94 pisze:Proponuję zarejestrować jako pojazd specjalny. OC nizsze i zmotać można bez obawy że pały się przyczepią.
I chyba jest to najrozsądniejsze wyjście. Nie tylko jedziesz, ale jedziesz z komfortem a widok każdego radiowozu nie wypędza Ci skołatanej duszy na ramię. Poza tym, jeśli coś Ci się, nie daj Boże, przytrafi na trasie, to przynajmniej od tej strony jesteś czysty. Nie ma gorszej rzeczy jak dostać w plecy z uwagi na braki formalne. Na drodze różnie bywa, każdy ma prawo do błędu. Ale jeśli toczysz się autkiem krzywo zarejestrowanym - to tak, jakbyś rozmyślnie usiał golą .... na mrowisko. :wink:
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
sasza1

Post autor: sasza1 » czw paź 21, 2004 11:39 am

Jagoda pisze:Sorry za wprowadzenie w błąd, wzór, który podałem powyżej jest już nieaktualny, obecnie obowiązuje taki:

dop.ład.[kg] - l.miejsc x 68[kg] >= 375[kg] :)2 albo raczej :)3

P.S.
Chyba któryś z pryncypałów kupił sobie autko, które się nie kwalifikowało i trzeba było zmienić. :wink:
wzór na ciężarówke jest nastepukący:
n * 68 + 357 < od ladowności wpisanej w dowód, gdzie "n" jest ;liczbą miejsc
Gaz 69M z 1955 - DO SPRZEDANIA

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » pn paź 25, 2004 9:14 am

Oj z matmy chyba pałę się miało, toż to jest to samo :)20 :)20 :)20 .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”