zmiana silnika!!!
Moderator: Student
zmiana silnika!!!
witam.mam gazika ,troche juz przerobionego:mechanik star,blokady mostow,hamulce tarczowe itd.obecnie silnik jest wolga na gazie i 3 biegowy zuczek.myslalem nad wymiana silnika na skorpio 2.9 ,jest nieduzy i ladnie sie miesci.jesli ktos uzytkuje juz to prosze o opinie jakie sa przerobki,jaka skrzynie,itd.dzieki pozdrawiam 

Re: zmiana silnika!!!
Było po tysiąckroć wałkowane. Poszukaj!
Wejdż na strone www.jakzjebaćgaza.pl 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Ale żeście się ku.rwa wysilili..... A iskra to aż zaiskrzył...... żenua.....
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
powiem Ci Jacku że teraz to mi zaimponowałeś
myślałem że też jesteś zagorzałym zwolennikiem orginału ale wybroniłeś się 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
1 włazisz z metrówka po Scorpio
2 mierzysz jaki długi jest zespoł napedowy (silnik i skrzynia)
3 skrzętnie notujesz swoje obliczenia
4 z ta sama metrówka włazisz pod gazika
5 mierzysz ile masz miejsca od silnika gazowego do :
a końca skrzyni biegów
b reduktora
Opcja a i b w zaleznosci jak chcesz podłaczyc nową skrzynię do reduktora
6 notujesz swoje pomiary
7 porównujesz to co wyliczyłes w scorpio i w gaziku
8 zastanawiasz się czy ma to sens...i tu mozesz zakończyc proces przekaładki wywalając notatki do kosza. Jesli natomiast ich nie wyrzucisz to:
9 zaczynasz kminic co w gaziku przesunac coby serce dawcy jednak w gaziku sie zmieściło
10 zaczynasz motanie i klniesz po jasną ....... mi to było
tak to montowanie silnika wygląda w skrócie ,ale jest możliwe i wykonalne
2 mierzysz jaki długi jest zespoł napedowy (silnik i skrzynia)
3 skrzętnie notujesz swoje obliczenia
4 z ta sama metrówka włazisz pod gazika
5 mierzysz ile masz miejsca od silnika gazowego do :
a końca skrzyni biegów
b reduktora
Opcja a i b w zaleznosci jak chcesz podłaczyc nową skrzynię do reduktora
6 notujesz swoje pomiary
7 porównujesz to co wyliczyłes w scorpio i w gaziku
8 zastanawiasz się czy ma to sens...i tu mozesz zakończyc proces przekaładki wywalając notatki do kosza. Jesli natomiast ich nie wyrzucisz to:
9 zaczynasz kminic co w gaziku przesunac coby serce dawcy jednak w gaziku sie zmieściło
10 zaczynasz motanie i klniesz po jasną ....... mi to było

"Jeżdżę z kim chcę"
goralski pisze:powiem Ci Jacku że teraz to mi zaimponowałeśmyślałem że też jesteś zagorzałym zwolennikiem orginału ale wybroniłeś się

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.

low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
- goralski
-
- Kontaktowanie:
V-ke jakąś wrzuć...kiedyś był fajny temat V-8 w gaziku tyle że to range-rover był właściwie cały...
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
goralski pisze:V-ke jakąś wrzuć...kiedyś był fajny temat V-8 w gaziku tyle że to range-rover był właściwie cały...

a silnik 2.9 od forda scorpio to nie "V-ka"

-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
w gaziku masz fajne przełożenie reduktora , więc będzie dobrze na skrzyni forda mimo że jest szybka. Szukaj skrzyni MT75 - wytrzymała, aluminowa, jest krótka. Silniki występują na jednej, lub dwóch sondach. Ten na dwóch jest lepszy bo niema klasycznych przepływomierzy.gwidon pisze:witam.mam gazika ,troche juz przerobionego:mechanik star,blokady mostow,hamulce tarczowe itd.obecnie silnik jest wolga na gazie i 3 biegowy zuczek.myslalem nad wymiana silnika na skorpio 2.9 ,jest nieduzy i ladnie sie miesci.jesli ktos uzytkuje juz to prosze o opinie jakie sa przerobki,jaka skrzynie,itd.dzieki pozdrawiam
schematy wiazek na www.capri.pl
Silnik ma fajna charakterystykę momentu, gdyż max moment 222Nm(230) osiaga przy 3000obr/min.
Ogólnie dobry wybór dla gazika.
Ze skrzynią uaza też jest prosty do połaczenia.
dodam że miska olejowa nie wymaga przeróbek.
A co Ty taki niecierpliwy....gwidon pisze:no wreszcie cos ruszylodzieki

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
taki juz z natury jestem ,ze jak sie na cos napale to musi byc juz 

ja bym proponował zaadoptować V-kę z gaza 66
cała jest aluminiowa no i w ogóle
zaznaczam że jeśli ma się chęć zakładania skrzyni rozdzielczej z gaza 66 należy przełożyć gruszkę mostu na 2 stronę.
Czemu się jednak wszyscy upierają na benzyniaki
cała jest aluminiowa no i w ogóle

zaznaczam że jeśli ma się chęć zakładania skrzyni rozdzielczej z gaza 66 należy przełożyć gruszkę mostu na 2 stronę.
Czemu się jednak wszyscy upierają na benzyniaki

-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
Witam.O silniku V8 od GAZ-a do GAZIKA to raczej zapomnij,problem wstawić go do M461,a jeżeli już to pasuje skrzynia od UAZ.Wszyscy uparli się na benzyniaki bo dobry silnik diesla to wydatek spory a jak ma wstawić jakiđ traktorowy to lepiej dac sobie spokoj.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
Lorado pisze:Witam.O silniku V8 od GAZ-a do GAZIKA to raczej zapomnij,problem wstawić go do M461,a jeżeli już to pasuje skrzynia od UAZ.Wszyscy uparli się na benzyniaki bo dobry silnik diesla to wydatek spory a jak ma wstawić jakiđ traktorowy to lepiej dac sobie spokoj.

Czy ktoś zrozumiał o co chodzi Loradowi.....?
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Teoretycznie można go wstawić ale to się wiąże z kancerowaniem auta i to raczej bez możliwości powrotu do stanu wyjściwego.Do GAZIKA nie wstawialiśmy takiego silnika ale do M461 tak a jest tam nieco więcej miejsca.Jeżeli ktoś nie wie o co mi chodzi to niech spróbuje,życzę powodzenia.A jeżeli to wykona to i tak wyda wyrok śmierci na Gazika bo reszta jego podzespołów nie wytrzyma.Mam na myśli ramę,zawieszenie,ukłaad kierowniczy itp.
Pisząc o skrzyni od UAZa do tego silnika to zapodałem informacyjnie bo sam to robiłem.Mam na wierzchu silnik V8 od GAZa jeżeli jest chętny to mogę podać jakieś wymiary.
Pisząc o skrzyni od UAZa do tego silnika to zapodałem informacyjnie bo sam to robiłem.Mam na wierzchu silnik V8 od GAZa jeżeli jest chętny to mogę podać jakieś wymiary.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
Ooo... Jak chcesz to potrafisz.... napisać przejrzyście i zrozumiale ..... 

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Zasadniczo to każda wymiana silnika W GAZiku to wyrok na jego konstrukcje....Lorado pisze:Teoretycznie można go wstawić ale to się wiąże z kancerowaniem auta i to raczej bez możliwości powrotu do stanu wyjściwego.(...)A jeżeli to wykona to i tak wyda wyrok śmierci na Gazika (...)
No może poza wymianą na S21 lub UAZA
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
złosliwiecJA'JACEK pisze:Ooo... Jak chcesz to potrafisz.... napisać przejrzyście i zrozumiale .....

-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
Nie kazda... Ale V8 z Gaza 66 to przegiecie...JA'JACEK pisze:Zasadniczo to każda wymiana silnika W GAZiku to wyrok na jego konstrukcje....Lorado pisze:Teoretycznie można go wstawić ale to się wiąże z kancerowaniem auta i to raczej bez możliwości powrotu do stanu wyjściwego.(...)A jeżeli to wykona to i tak wyda wyrok śmierci na Gazika (...)
Ruski potrafi...
Jacku ja w swoim mam warzywniaka i przywrócenie go do oryginału jest w każdej chwili możliwe. Konstrukcja ramy nie został zmieniona tak też i kasty. Szkoda mi wywalać tego klekota co mam bo dobrze się spisuje. Mogę sobie do Bornego co roku na kołkach jechać.JA'JACEK pisze:Zasadniczo to każda wymiana silnika W GAZiku to wyrok na jego konstrukcje....
Gazy 69
-
- Kontaktowanie:
Ja mam scorpio Vke w Gaziku jak chcesz o cos pytac to dzwon 609210987 zawsze pomoge.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL