Żółte tablice rejestracyjne - pojazd zabytkowy

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

hub75
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Żółte tablice rejestracyjne - pojazd zabytkowy

Post autor: hub75 » pn wrz 14, 2009 8:10 pm

Hej,
Powoli kończy mi się miejsce w dowodzie rejestracyjnym i moje czarny blachy pójdą do lamusa.
Zastanawiam się, czy przy okazji zmiany dowodu rejestracyjnego nie przekwalifikować GAZ'a na "pojazd zabytkowy". Plusy zamiany to brak opłat za przeglądy i zniżki przy OC no i żółta ładniej wygląda niż biała ;-)
A jakie minusy ? No właśnie nie wiem, i szanowne grono pytam ;-)

Awatar użytkownika
andrzej:)

Re: Żółte tablice rejestracyjne - pojazd zabytkowy

Post autor: andrzej:) » pn wrz 14, 2009 8:21 pm

Auto staje się zabytkiem i nie można go przerabiać bez stosownej zgody, tak słyszałem, ale w tym temacie to jestem teoretyk :wink:

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn wrz 14, 2009 8:25 pm

jeszcze ten gaz musi sie kwalifikować na zabytek...

:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » pn wrz 14, 2009 8:27 pm

masz tu linka ostatnie parę stron wałkowaliśmy temat
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=24&t=42586
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

smuggi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: smuggi » pn wrz 14, 2009 8:37 pm

po krotce - wady:

- osoba posiadająca pojazd zabytkowy jest zobowiązana ustawowo do opieki nad tym zabytkiem dokładając wszelkich możliwych starań aby utrzyma obiekt w jak najlepszym stanie. Należy tu nadmienić ze właściciel jest zobowiązany pod rygorem kary grzywny lub nawet pozbawienia wolności.

-auto zabytkowe nie może wyjechać za granicę kraju bez zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków.

-auta zabytkowego nie można modyfikować w żaden sposób (dotyczy to modyfikacji wpływającej na stan obiektu np.: tuning lub zmiana silnika itp.) bez zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków.

zalety:
- brak koniecznosci ciaglosci ubezpieczenia oc - mozna wykupic na 1 do 12 miesiecy
- dozywotnie badanie techniczne
GAZ 69 w proszku :P

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » wt wrz 15, 2009 6:57 am

smuggi pisze:
zalety:
- brak koniecznosci ciaglosci ubezpieczenia oc - mozna wykupic na 1 do 12 miesiecy

samochód który skończy 40 lat też ma taką możliwość na zwykłych blachach
Tzarrr!!

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » wt wrz 15, 2009 7:31 am

romanowicz_z3 car469b pisze:
smuggi pisze:
zalety:

samochód który skończy 40 lat też ma taką możliwość na zwykłych blachach

Możesz to stwierdzenie podeprzeć jakimś przepisem?
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » wt wrz 15, 2009 9:17 am

Możesz to stwierdzenie podeprzeć jakimś przepisem?

USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
(Dz. U. z dnia 16 lipca 2003 r.)

art 23 daje możliwość zwolnienia z obowiązku posiadania polisy oc za pojazd historyczny jeśli ten nie jest wprowadzony do ruchu

"Art. 23. 1. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.
2. Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, przed jego rejestracją, jak również do posiadacza lub kierującego pojazdem zarejestrowanym za granicą, niedopuszczonym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem historycznym, od chwili wprowadzenia tych pojazdów do ruchu."

a art 27 opisuje prawo ubezpieczenia krótkoterminowego

Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27.
Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:

1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym.

5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów historycznych, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni.

ustawa do pobrania tu:
http://www.ufg.pl/download?fileId=22

Niektóre firmy ubezpieczeniowe dają zniżki pojazdom historycznym takie jak zabytkom (np PTU)

pozdrawiam
Tzarrr!!

smuggi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: smuggi » wt wrz 15, 2009 8:54 pm

I coby nie bylo watpliwosci, ustawowa definicja pojazdu historycznego:

wg Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych (Ustawa z dnia 22 maja 2003 r., Dz.U. nr 124 z dnia 16 lipca 2003 r.; art. 1 par.11) pojazd historyczny to:

a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy – Prawo o ruchu drogowym; (czyli taki na zoltych blachach)
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach;
c) pojazd mający co najmniej 40 lat;
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez upoważnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji.

Zgodnie z art. 27. par 1, można wtedy zawrzeć umowę ubezpieczenia OC na czas 1 -12 miesiecy (ubezpieczenie nie moze byc wykupione na krocej niz 30 dni)
GAZ 69 w proszku :P

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » wt wrz 15, 2009 10:50 pm

hub75 pisze:(...)
Zastanawiam się, czy przy okazji zmiany dowodu rejestracyjnego nie przekwalifikować GAZ'a na "pojazd zabytkowy".(...)
A po co Ci samochód w garażu, którego nie jesteś właścicielem...?
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

hub75
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hub75 » śr wrz 16, 2009 7:45 am

JA'JACEK pisze:
hub75 pisze:(...)
Zastanawiam się, czy przy okazji zmiany dowodu rejestracyjnego nie przekwalifikować GAZ'a na "pojazd zabytkowy".(...)
A po co Ci samochód w garażu, którego nie jesteś właścicielem...?
Możesz rozwinąć ? Nadając status "pojazdu zabytkowego", nie przekazuję prawa własności.

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » śr wrz 16, 2009 12:18 pm

hub75 pisze:
JA'JACEK pisze: A po co Ci samochód w garażu, którego nie jesteś właścicielem...?
Możesz rozwinąć ? Nadając status "pojazdu zabytkowego", nie przekazuję prawa własności.
Zasadniczo masz racje, ale czy do końca....?
Przeczytaj dokładnie regulamin pojazdu zabytkowego.
Jest tam ustęp o mocy prawnej jaką dysponuje konserwator zabytków,
oraz cała litania czynności jakich Tobie nie wolno się dopuścić.
Lista zakazów i nakazów nie pozostawia wątpliwości kto jest właścicielem
pojazdu.

Zasadniczo możesz powiedzieć że jesteś właścicielem fontanny Neptuna.
Niby Twoja, moja, społeczeństwa .... Ale spróbuj przemalować ją na różowo.... :wink:
Gorzej.... Bo zdewociali radni przypięli listek neptunowi, naruszając tym
samym prawa autorskie i estetykę rzeźby, a Tobie nie wolno zamontować
dodatkowej lampy.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » śr wrz 16, 2009 12:23 pm

drogi Jacku przepisy przepisami....
półtora roku temu stała w komisie seria III na żółtych blachach, z atrapą z SII, lpg, oszpejowana i przerobiona na sprężyny :)11
jak to skomentujesz? :roll:
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
pbyra

Post autor: pbyra » śr wrz 16, 2009 12:24 pm

polecam lekturę ClassicAuto ostatnie 3 albo 4 wydania - wszystko szczegółowo, z paragrafami, z wszystkimi potrzebnymi do rejestracji załącznikami.....
TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ

gg: 4793104

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » śr wrz 16, 2009 3:25 pm

Wąż pisze:drogi Jacku przepisy przepisami....
półtora roku temu stała w komisie seria III na żółtych blachach, z atrapą z SII, lpg, oszpejowana i przerobiona na sprężyny :)11
jak to skomentujesz? :roll:
Nie komentuje zjawisk patologicznych.... :)21
Jeżeli 10% pasażerów komunikacji krajowej jedzie na gapę to ja też muszę.....?
Chce mieć samochód na ŻT.... Niech ma.
Jego samochód, jego cyrk, jego małpy....
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

hub75
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hub75 » śr wrz 16, 2009 8:10 pm

JA'JACEK pisze: Chce mieć samochód na ŻT.... Niech ma.
Zadałem tylko pytanie, jakie są wady żółtych tablic... czy na każdym polskim forum ludzie muszą się fochować, ciśnieniować i udowadniać swoją wyższość nad innymi ?

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » czw wrz 17, 2009 7:49 am

Ja mam 2 auta (w tym GAZika) na żółtych i jestem zadowolony. Przynajmniej nic mnie nie kosztują :)2 a sprzedawać ani jezdzic za granicę nie mam zamiaru. Oświetlenia, wydechu i innych pierdołek tez nie musze zmieniac lub martwic sie o nie na przegladzie lub przed policją :)2
Jak beda problemy to kolejne auto (jak je skończę :wink: ) tez zmienie na żółte :)2
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
HAndy

Post autor: HAndy » czw wrz 17, 2009 10:10 am

Piter69A a ile płaciłeś rzeczoznawcy za opracowanie dokumentacji - biała karta, I kiedy to było ?
U mnie rozpoznawałem facet życzył sobie 800 zł. Nie jestem pewien czy musi to robić rzeczoznawca czy można spróbować we własnym zakresie.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » czw wrz 17, 2009 10:39 am

hub75 pisze:
Zadałem tylko pytanie, jakie są wady żółtych tablic... czy na każdym polskim forum ludzie muszą się fochować, ciśnieniować i udowadniać swoją wyższość nad innymi ?
chciałeś usłyszeć opinię?
usłyszałeś, ale nie wymagaj by była bezstronna.

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » czw wrz 17, 2009 11:52 am

HAndy pisze:Piter69A a ile płaciłeś rzeczoznawcy za opracowanie dokumentacji - biała karta, I kiedy to było ?
U mnie rozpoznawałem facet życzył sobie 800 zł. Nie jestem pewien czy musi to robić rzeczoznawca czy można spróbować we własnym zakresie.
Płaciłem za wszystko chyba po 400zł od auta ale 5 lat temu. Mozesz za papierami pochodzic samemu ale rzeczoznawca opinie musi wystawic i za to kasę wezmie tzn: (cytuję opis kolegi z innego forum)

1. Znajdujemy sobie rzeczoznawce samochodowego wpisanego do krajowego rejestru rzeczoznawców i zlecamy mu przygotowanie:
a) opinii w której stwierdzi, że jest to samochód o charakterze zabytkowym poda jego cechy (najprawdopodobniej wypyta nas o nie), stwierdzi % oryginalności, zrobi dokumentacje fotograficzną. Potrzebujemy minimum 2 egzemplarze takiej opinii (ja wziełem 3 jedna dla siebie) koszt takiej opinii to ok 300zł. Aha i to robimy obowiązkowo
b)Opcjonalnie możemy mu zlecić przygotowanie białej karty pojazdu zabytkowego koszt ok 300zł - 400zł
2. Jeśli nie zleciliśmy wykonania białej karty rzeczoznawcy to musimy ją wykonać sami wbrew pozorom nie jest to takie trudne musimy zrobić parę zdjęć i wypełnić odpowiedni druk. Po wypełnieniu musimy go wydrukować na papierze o gramaturze min 200g/m2. Koszt wypełnienia i wywołania to ok 20zł + godzinka robocizny:p aha i potrzebujemy 2 egzemplarze tej karty (ja zrobiłem 3 jedną dla potomności dla siebie)
3. Z powyższymi dokomentami (2x opinia + 2x biała karta) udajemy się do wojewódzckiego konserwatora zabytków i dostajemy tam do wypełnienia dwa króciutkie wnioski. Przy okazji jednego wniosku (tego do którego załączamy opinie), musimy wnieść opłatę skarbową w wysokości 17 zł. Teoretycznie konserwator ma miesiąc czasu żeby się ustosunkować do wniosku i wpisać naszego konika do wojewódzckiego rejestru zabytków techniki, ale ja po 3 dniach dostałem telefon że mogę odebrać zaświadczenia czym byłem strasznie zdziwiony bo bardziej byłem przygotowany na ten miesiąc dlatego rozebrałem silnik w międzyczasie . czyli konserwator wyniesie nas koło 20 zł (opłata skarbowa + bilety parkingowe no i 30 minut no góra godzinę czasu)
4. Następnie powinniśmy sie udać do starowstwa powiatowego dostać tymczasowe blachy i udać się na przegląd rejestracyjny. Tą kolejność podał mi gość ze stacji diagnostycznej bede musiał podejść do starostwa i zapytać sie czy przeglądu nie da rady zrobić bez próbnej rejestracji bo to zawsze 50 zł w kieszeni. Akurat żeby zatankować i dojechac do stacji diagnostycznej, te 2 km:rotfl:
5 Przegląd,aby zrobili nam przegląd rejestracyjny musimy złożyć wniosek składający się ze 100 parunastu pytań. Wzór wniosku znajdziemy albo w odpowiednim rozporządzeniu ministra transportu, albo wrzuce go tu niedługo jak przepisze swój na komputer. Koszt przeglądu to około 250 zł, warto być przy nim i dogadać się z ludźmi zeby nie wrzucili przypadkiem jakiegoś bzdurnego ograniczenia prędkości czy czegoś wtym rodzaju.
6. Z zaświadczeniem udajemy się do starowstwa powiatowego i rejestrujemy normalnie nasz samochód, należy się przygotować na małe ale pozytywne (tak było w moim przypadku) zdziwienie pań w urzędzie. I wnosimy tu opłate za tablice troche wieksza niz normalnie bo chyba 100zł .
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

hub75
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hub75 » czw wrz 17, 2009 12:59 pm

Dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » czw wrz 17, 2009 2:29 pm

hub75 pisze:
Nie dramatyzuj.... :lol:
Nie ciśnieniuję, nie fochuje.....
Powiedziałem to co najbardziej mi przeszkadza w zasadach ŻT bo sam się
przymierzałem, ale mi przeszło....

Zwróciłem tylko uwagą na pewne mankamenty i nieudogodnienia związane
ze zmianą statusu auta.
Natomiast nie mam najmniejszego zamiaru zalecać Tobie takiej czy innej decyzji.
Jesteś dorosły i sam wiesz co Tobie najlepiej pasuje.
Wolał bym opcję czasowej rejestracji, a nie ŻT, bo ona mocno ogranicza.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

uadam

Post autor: uadam » pt wrz 25, 2009 10:16 pm

To przy okazji chciałbym dopytać a propos żółtych tablic. Czy pojazd nieomal całkowicie oryginalny ale posiadający nieoryginalny silnik ma szansę być zakwalifikowany jako zabytkowy?
rybak

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » pt wrz 25, 2009 10:32 pm

Zaczerpniete z innego forum ale rozwieje duzo watpliwości
Wysłany: Poniedziałek 4 Luty 2008, 17:03
Podobną sytuację przerabiałem z poj. zabytkowym " Land Rover" który miał zamontowaną instalacje gazową, sprawa oparła się o Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków aż do Dyrektora Muzeum Zabytków w Warszawie włącznie. Korespondencja trwała ok. miesiąca. Wynik był następujący: właścciel pojazdu miał dwie możliwości albo zrezygnować z zabytku, lub zdemontować instalację gazową i przywrócić pojazd do stanu pierwotnego przed zamontowaniem instalacji, wszelkie uszkodzenia nadwozia i silnika zaistniałe w związku z montażem instalacji musiały być usunięte (tzn. nowy kolektor ssący zaspawane otwory). Zgodnie z otrzymanymi opiniami, właścciel pojazdu zabytkowego nie może przeprowadzać żadnych zmian konstrukcyjnych oraz ingerować w układy i podzespoły pojazdu. 85% części, w tym głównie silnik i nadwozie muszą być zespołami oryginalnymi. Montaż inst. gazowej jest ingerencją w jednostkę napędową co narusza warunki pojazdu zabytkowego i eliminuje go z "zabytku" wiąże sie to również z badaniami technicznymi poj. z instalacją gazową, które badane są corocznie. Jest niezrozumiałym fakt, że właściciel chce mieżć z pojazdu zabytkowego taksówkę przy jednoczesnym zasilaniu gazem, o co tu naprawdę chodzi? czy o pojazd zabytkowy (którego eksploatacja winna odbywać się okazjonalnie), czy też o ominięcie obowiazujacych przepisów o badaniach technicznych pojazdów.
Chciałbym jeszcze dodać: Oczywiście wynika badania " N " + powiadomienie Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków o dokonanej ingerencji w uklad zasilania silnika (zamontowanie inst. gazowej).

Pozdrawiam:
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » pn wrz 28, 2009 10:04 am

:)23
już układam listę "zdewastowanych" zabytków motoryzacji :)21
bo LPG i żółte blachy to niestety częste połączenie, zwłaszcza w LR :)11

ODPOWIEDZ