Silnik do Gaza 66 - ciąg dalszy
Moderator: Student
Silnik do Gaza 66 - ciąg dalszy
Ponieważ silnik od stara742 nie podejdzie z uwagi na b. długą skrzynię mam ostatnie pytanie w tym zakresie ponieważ silniki MB 3.0 6 garów są drogie i trudne do dostanie (chyba że macie jakiś namiar) mam takie pytanko :
Może silnik MB 3.0 5 cylindrowy. To ma być auto wyprawowe więc może by starczyło ewentualnie podobnej mocy około 90 horse"ów od auta typu MB 508, 608 3,8litra ze skrzynią .
Jakieś dane co do silnika tudzież skrzyni .
Ponieważ chciałem zakońcvzyć budowę wehikułu w tym roku bo od nowego mogą być problemy z zarejestrowaniem SAMa błagam o pomoc, jakieś uwagi, stronki. Pozdrawiam.
ewentualnie od
Może silnik MB 3.0 5 cylindrowy. To ma być auto wyprawowe więc może by starczyło ewentualnie podobnej mocy około 90 horse"ów od auta typu MB 508, 608 3,8litra ze skrzynią .
Jakieś dane co do silnika tudzież skrzyni .
Ponieważ chciałem zakońcvzyć budowę wehikułu w tym roku bo od nowego mogą być problemy z zarejestrowaniem SAMa błagam o pomoc, jakieś uwagi, stronki. Pozdrawiam.
ewentualnie od
jest taka fajna firma w Radomiu która sprzedaje fabrycznie nowe silniki m.in do mesia , np. 5 garny 25td, 125 koników za ok 9 tys .silniki sa nie używane , z produkcji np 1997r , ze składów fabrycznych mercedesa, przeznaczone do reklamacji , dają nawet na nie gwarancję, chyba 6 msc. ,maja też inne jak np V6 Audi za 7 tyś. jak chcesz namiary to daj cynk . 

Średnia cena za "armijnego" gaza66 na przetargu w AMW stoi koło 2 - 2,5kPLN
ale trzeba najpierw sobie obejzec wózek.....są cacka ale i mozna się naciąć na złoma......
Ja potrzebuję do takiego motor ze skrzynką - ma sie rozumieć też Benz....... przydało by się ze 7 litrów ( na wytrysku).....może ktoś cos takiego ma ?

Ja potrzebuję do takiego motor ze skrzynką - ma sie rozumieć też Benz....... przydało by się ze 7 litrów ( na wytrysku).....może ktoś cos takiego ma ?
"wolanty na siebie" i gaz do dechy......
Ja mam gaza 66 rok temu kupiłem go w krakowie z geofizyki za 1 tys. Narazie jeżdze nim na oryginalnym silniku 4,2.
Ostatnio jednak nasunał mi sie pomysł żeny wstawić do niego silnik od tatry tych najpopularniejszych czerwonych wywrotek
Jest to dieselel V12 poj 19 litrów o mocy 470 km. Ciekaw jestem czy by to weszło i jak jest z dostępnością tych silników cenami częscaimi i możliwościami zaadoptowania ich do gaza 66
A mam jescze takie pytanie na teraz czy ktoś ma może dostęp do zestawów naprawczych bądz całych pomp hamulcowych i sprzęgłowych do gaza 66. W autogryfie maja kosmiczne ceny, a może ktoś ma do sprzedania wyciagarke do gaza 66
Pozdrawiam Maciek
Ostatnio jednak nasunał mi sie pomysł żeny wstawić do niego silnik od tatry tych najpopularniejszych czerwonych wywrotek
Jest to dieselel V12 poj 19 litrów o mocy 470 km. Ciekaw jestem czy by to weszło i jak jest z dostępnością tych silników cenami częscaimi i możliwościami zaadoptowania ich do gaza 66
A mam jescze takie pytanie na teraz czy ktoś ma może dostęp do zestawów naprawczych bądz całych pomp hamulcowych i sprzęgłowych do gaza 66. W autogryfie maja kosmiczne ceny, a może ktoś ma do sprzedania wyciagarke do gaza 66
Pozdrawiam Maciek
Gaz69 & KS - Piaseczno i okolice
Nie wiem czy ten numer Ci wyjdzie :
1. watpliwość piwrwsza : gabaryty silnika tatry - zważ że one są chłodzone powietrzem - o ile znam te motory to ni jak sie nie zmieści do gaza.......
2. watpliwość druga : trzeba by spojżeć na charakterystyki tego silnika - obawiam się ,ze jak go nawet jakimś cudownym sposobem byś wcisnoł w tę ramę to jeszcze pozostaje sprawa przełożeń.......myślę , że max co Byś pojechał to 60km/h........co prawda mozna by orać pługiem 125 skibowym......ale na h......
To już lepiej zapodac motor od urala o ile pamietam to 7,2l - i 180kM ( a nie 115 jak gaz66)
Na oko to mają identyczne płyty montażowe - więc pewnikiem pasował by do skrzynki...... acha: no i drobna niedogodność.....wir w zbiorniku....
1. watpliwość piwrwsza : gabaryty silnika tatry - zważ że one są chłodzone powietrzem - o ile znam te motory to ni jak sie nie zmieści do gaza.......
2. watpliwość druga : trzeba by spojżeć na charakterystyki tego silnika - obawiam się ,ze jak go nawet jakimś cudownym sposobem byś wcisnoł w tę ramę to jeszcze pozostaje sprawa przełożeń.......myślę , że max co Byś pojechał to 60km/h........co prawda mozna by orać pługiem 125 skibowym......ale na h......

To już lepiej zapodac motor od urala o ile pamietam to 7,2l - i 180kM ( a nie 115 jak gaz66)
Na oko to mają identyczne płyty montażowe - więc pewnikiem pasował by do skrzynki...... acha: no i drobna niedogodność.....wir w zbiorniku....
Ostatnio zmieniony wt sie 10, 2004 9:41 pm przez Ankot, łącznie zmieniany 1 raz.
"wolanty na siebie" i gaz do dechy......
W miarę dobre ceny co do klamotów do Gaza66 ma gość w Jarosławiu (do Uaza tyż) gdzieś mam wizytówkę, telefon zwykły chyba jest taki 016-6210939 a komórka chyba 0600943304 -ale czy to chodzi o Jarosław to nie wiem. Gdyby pierwszy telefon był wrong to daj znać odszukam wizytówkę. Właściwie to zalega mi wyciągarka w tzw. pokrzywach ale jeszcze nie wiem czy ją nie wykorzystam, muszę się zastanowić. Pozdrawiam Malibu
co do tatry to bardzo pancerne, mało awaryjne i niestety wielkie i ciężkieTunczyk pisze:
Pozdrawiam Maciek
jeśli już piszesz o tych typowych czerwonych wywrotkach to przeważnie mają V10 pod maską są też V8 a V 12 mają przeważnie tatry w wersji ciągnik balastowy ( to one mają wyciągarki o uciągu 100 ton)
taka V12 razem ze skrzynią to w gazie zajeła by hyba całą długość ramy
co do części to są do nabycia bez problemu w Autosie i sklepach firmowych Tranabud (w większości dużych miast były) ceny do wytrzymania chociasz jak kupujesz np. pierścienie sprawdzisz cene i pomnożysz przez ilość tłoków to

silnik tatry używany za około 5 tyś zł można kupić
jeździł kto tatrą w terenie

Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star