ktory silnik?
Moderator: Student
ktory silnik?
witam mam w gaziku silnik wolgi jest po remoncie kapitalnym.trafilem dzis na silnik od granady 2.3 i 2.8 na wtrysku mechanicznym.zastanawiam sie nad kupnem tylko niewiem ktoreego?chlopak ktory je ma jest maniakiem fordow. podejrzewam ze i tak czeka je remont.troche mi szkoda wolgi bo fajnie chodzi a nowy silnik trzeba wyremontowac i potem wlozyc a pozniej dlugo jezdzic zeby to wszystko dograc.poradzcie czy jest sens w to sie pchac i z jaka skrzynia.gaza uzywam tylko do taplania sie w blocie.
Re: ktory silnik?
mam 2,3 z Granady ma wystarczająco mocy żeby ukręcić mosty
2,8 będzie zajebisty ale zastanów się - motanie skrzyni, pasowanie wszystkiego...
jak masz wołge po remoncie - działa, nie ma problemów to sobie daruj
ja miałem dość żukiety ale wołga ma wystarczającą ilość mocy
i tak zrobisz jak chcesz
2,8 będzie zajebisty ale zastanów się - motanie skrzyni, pasowanie wszystkiego...
jak masz wołge po remoncie - działa, nie ma problemów to sobie daruj
ja miałem dość żukiety ale wołga ma wystarczającą ilość mocy
i tak zrobisz jak chcesz
błąd wieszcza...jest:A imię jego czterdzieści i cztery...
powinno być:A imię jego cztery na cztery!
powinno być:A imię jego cztery na cztery!
- Misiek Cypr
-
Mi Zukers wystarczal, ale jezdzil na benzynie. Fordowskie silniki maja strasznie dluga skrzynie biegow, w sensie dlugosci wymiarowej, chyba ze masz flansze do adaptacji Gazowskiej skrzynki.
Mi Gazowska skrzynka bardzo odpowiadala przelozeniami w terenie, fordowskiej nie znam i sie nie wypowiadam. Nie zawsze 4 lub 5 jest lepsze od 3
Mi Gazowska skrzynka bardzo odpowiadala przelozeniami w terenie, fordowskiej nie znam i sie nie wypowiadam. Nie zawsze 4 lub 5 jest lepsze od 3

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Papik
- jestem tu nowy...
Ja bym nie zmieniał,
wiele osób walczy żeby mieć wołge, bo ma lepszy moment od forda,
aczkolwiek ford nie ma słabego dołu.
Argument Babola jest ważny: wołga nie mieli mostów!!!
Ale jakbyś się zdecydował na zmiane, to się odezwij, bo chętnie przytule działającą wołge
wiele osób walczy żeby mieć wołge, bo ma lepszy moment od forda,
aczkolwiek ford nie ma słabego dołu.
Argument Babola jest ważny: wołga nie mieli mostów!!!

Ale jakbyś się zdecydował na zmiane, to się odezwij, bo chętnie przytule działającą wołge

Brat walczy na granadzie 2,3 i nie nażeka ale wyczynowcem nie jest (chociaż jest mniej niż ja w ciemnie bity
)

Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
testuje juz trzeci silnik w gazie ,dwa disle z forda i merca ale dopiero benzyna mi odpowiada.jesli chodzi o skrzynie to tez juz kilka mialem i najlepsza jest 3 zuka.chociaz 4 z merca tez nizle chodzila.gdybym sie zdecydowal to raczej kryza do skrzyni mnie czeka i tu bym sie zastanawial nad mercem.sam juz niewiem wolga to fajny prosty silnik latwy w naprawie w warunkach polowych i to dla mnie jest najwazniejsze.
Witam!
Czytam o silnikach, ale nawiązujecie w rozmowie do skrzyń biegów. Ja mam w Gazie żukietę ze skrzynią 4 ale czy 3 oryginalna będzie w tej sytuacji lepsza? Moje doświadczenie jeszcze mizerne, więc chętnie się czegoś dowiem.
Pozdrawiam,
K-68
Czytam o silnikach, ale nawiązujecie w rozmowie do skrzyń biegów. Ja mam w Gazie żukietę ze skrzynią 4 ale czy 3 oryginalna będzie w tej sytuacji lepsza? Moje doświadczenie jeszcze mizerne, więc chętnie się czegoś dowiem.
Pozdrawiam,
K-68
Jak by co, to leżę pod nim... czasami nawet na nim
3 lepsza w terenie, z tym ze coraz trudniej ja dostac, zawsze obskakiwalem zlomy i raz na jakis czas przywiozlem jakas ciekawa, a teraz ? Pusto... i jeszcze gosciu z okolicznej wioski wyremontowal Warszawe, a teraz za druga sie zabral no i wszystkie posprzatal ze zlomu 

Gaz 69 A, 69 M, 67b, jeep wyllis MB 42r
gg. 7185505
gg. 7185505
Witam,
dzięki za info. Ja na szczęście mam leżącą oryginalną 3 i intensywnie myślę teraz, czy aby nie dać jej szansy popracować.
Dolniaczek też leży i czeka na lepsze może czasy.
Pzdr,
K-68
dzięki za info. Ja na szczęście mam leżącą oryginalną 3 i intensywnie myślę teraz, czy aby nie dać jej szansy popracować.
Dolniaczek też leży i czeka na lepsze może czasy.
Pzdr,
K-68
Jak by co, to leżę pod nim... czasami nawet na nim
Myślę że mniej ześmiecimy GAZY wsadzając do nich żuki , wołgi niż jakieś granady , ople- te czsy juz mineły , ale zaraz odezwa sie Ci od orginałów
.

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Polecam trzymanie sie z daleka od 2.8 mfi. jest to wtrysk bosh k-jet tronic. mam ten silnik w sierze xr4x4.
mimo ze ten system ni wymaga elektroniki, to jest kapryśny i awaryjny a w dzisiajszych czasach fachowca od teo systemu szukac mozna ze świecą. silnik jest praktycznie niegazowalny w rozsadny sposób. pali przy cyklu mieszanym 18l benzyny.
2.0v6 z kolei nawet w lekkiej sierze mk1 nie jechało.... paliło za to tyle co 2.8
na twoim miejscu wziął bym 2.8 dokupił kolektor dolotowy, i gaznik ze sierry mk1 albo z capri czy granady i cieszył się jazdą.
a najlepiej polecam późne 2.9efi, silnik niezajebliwy, i niemal stworzony z myslą o lpg. wczesne 2.9 i 2.8 efi mają przepływomierze.... bleee
2.4 efi pali tyle co 2.9 a nie jedzie...
kwestię 2.9v6 24v boa/bob pomijam bo niesadze zeby ktos sie na niego skusił do gazika z racji elektroniki.
to w zasadzie by było tyle jezeli chodzi o fordowskie V6 z rodziny Cologne
co do dobrania skrzyni biegów to skrzynie pod v6 są dość drogie, a ja polecam skrzynie n9 od diesla (sierra/scorpio) z założonym dzwonem od v6 (jakby co to mam parę
) dieslowska skrzynia ma wolniutką jedynkę i dwójkę
mimo ze ten system ni wymaga elektroniki, to jest kapryśny i awaryjny a w dzisiajszych czasach fachowca od teo systemu szukac mozna ze świecą. silnik jest praktycznie niegazowalny w rozsadny sposób. pali przy cyklu mieszanym 18l benzyny.
2.0v6 z kolei nawet w lekkiej sierze mk1 nie jechało.... paliło za to tyle co 2.8
na twoim miejscu wziął bym 2.8 dokupił kolektor dolotowy, i gaznik ze sierry mk1 albo z capri czy granady i cieszył się jazdą.
a najlepiej polecam późne 2.9efi, silnik niezajebliwy, i niemal stworzony z myslą o lpg. wczesne 2.9 i 2.8 efi mają przepływomierze.... bleee
2.4 efi pali tyle co 2.9 a nie jedzie...
kwestię 2.9v6 24v boa/bob pomijam bo niesadze zeby ktos sie na niego skusił do gazika z racji elektroniki.
to w zasadzie by było tyle jezeli chodzi o fordowskie V6 z rodziny Cologne
co do dobrania skrzyni biegów to skrzynie pod v6 są dość drogie, a ja polecam skrzynie n9 od diesla (sierra/scorpio) z założonym dzwonem od v6 (jakby co to mam parę

Ford- Family of fine cars.
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150
2x V8 2xV6
witam,moim zdaniem do taplania w blocie najlepiej służy diesel,nie ma problemu ze świecami czy zalaną kopułką ,ja mam w swoim gaziku bmw 2.4td ze skrzynią pięcio biegową,przede wszystkim jest pełna synchronizacja
zawsze twierdze ze silnik w aucie terenowym ma byc od auta terenowego,chodzi o przechyly ,katy natarcia ,zescia.osobowka jedzi po plaskim w extremalnym przychyle silnik moze nie dostac oleju.poza tym z doswiadczenia wiem ze najprostsze jest najlepsze.co kombinacji z bmw to wole juz moja wolge i skrzynie zuka bez synchronizacji.
poszukaj tematów z 2,9 w dziale uaza.
w tym celu wystarczy troszkę dłubnąć misę i po problemie lub zrobić nową ,cała czołówka polskich offroaderów jeżdzi na silnikach z osobówek a wołga jest za słaba do gaza lub uaza,życzę wytrwałości z takim sprzętemgwidon pisze:zawsze twierdze ze silnik w aucie terenowym ma byc od auta terenowego,chodzi o przechyly ,katy natarcia ,zescia.osobowka jedzi po plaskim w extremalnym przychyle silnik moze nie dostac oleju.poza tym z doswiadczenia wiem ze najprostsze jest najlepsze.co kombinacji z bmw to wole juz moja wolge i skrzynie zuka bez synchronizacji.

jak chcesz to mam na zbyciu 2.8 na mechanicznym wtrysku ze sierry, w stanie praktycznie igła, za jakies smieszne pieniążki
Ford- Family of fine cars.
2x V8 2xV6
2x V8 2xV6