Witam mam pytanko.
Mam gaza 69 z silnikiem mercedesa W123 2,4D . Skrzynia biegów też od mercedesa 4 biegowa na końcu z flanszą 3 ramienną. Reduktor oryginalny od gaza a ja potrzebuje wały miedzy nimi.
1. Czy wiecie gdzie można dostać taki oryginalny wałek?
2. Czy flanszę 3 ramienną w skrzyni MB można zamienić na okrągłą (chyba występuje w 5 biegowej skrzyni) będzie łatwiej przykręcić do wałka?
3. Jak ktoś ma w gaziku taki silniczek to może zna inne rozwiązanie tego problemu?
Wał pośredni między skrzynią biegów a redukcyjną.
Moderator: Student
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Wał pośredni między skrzynią biegów a redukcyjną.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Re: Wał pośredni między skrzynią biegów a redukcyjną.
W pierwszej wersji miałem do wału dorobioną końcówkę pasującą do mercedesa. Niestety spore bicie to miało.
Oddawałem wał i flanszę do firmy zajmującej się dorabianiem i wyważaniem. Do wieloklinu z mercedesa dospawał flanszę pasującą do wału.
Oddawałem wał i flanszę do firmy zajmującej się dorabianiem i wyważaniem. Do wieloklinu z mercedesa dospawał flanszę pasującą do wału.
Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014
Mam zrobione podobnie tzn do flanszy z wieloklinem mercedesa dorobiona i dospawana flansza z gaza. Ale żeby zmieścił się wałek między skrzynię a reduktor musiałem cofnąć reduktor i skrócić wał tylny. Jest trochę rzeźby...
Nic nie będzie już takie jak dawniej. Kupiłem Gaza...
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
W uazie ma 3,0D z MB i skrzynia też MB. Ja zrobiłem tak:morte36 pisze: 3. Jak ktoś ma w gaziku taki silniczek to może zna inne rozwiązanie tego problemu?

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Balu-Balu pisze:W uazie ma 3,0D z MB i skrzynia też MB. Ja zrobiłem tak:morte36 pisze: 3. Jak ktoś ma w gaziku taki silniczek to może zna inne rozwiązanie tego problemu?
![]()
No proszę miałeś trochę motania. reduktor chyba uazowski dlatego taki zabudowany. Powiedz czy ten wałek zrobiony na sztywno i elastyczny łącznik wału czy to się sprawdza bo jakieś tam wibracje czy ruchy silnika względem reduktora pewnie są.
PS: Wie ktoś gdzie mogę kupić wał pośredni bo mój na frezach ma spory luz?
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Z tym motaniem to sama przyjemność szczególnie gdy koledzy pomogąmorte36 pisze:
No proszę miałeś trochę motania. reduktor chyba uazowski dlatego taki zabudowany. Powiedz czy ten wałek zrobiony na sztywno i elastyczny łącznik wału czy to się sprawdza bo jakieś tam wibracje czy ruchy silnika względem reduktora pewnie są.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.