skrzynia biegów

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

darkdream
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

skrzynia biegów

Post autor: darkdream » wt maja 04, 2010 8:16 pm

Witam
mam taki problem nie znalazłem innego tego typu watko.
od niedawna mam gaza :-) kiedyś nim jeździłem jako dzieciak ale zapomniałem (wstyd) która dźwignia do czego była hehehe (no może nie licząc tej "biegowej"
i jeszcze mam problem prawa dźwignia przesuwa mi się normalnie w przód i w tył ale lewa ni w ząb nie chce się ruszyć :( macie jakieś pomysły czemu??
I może przy okazji ma ktoś dostęp do jakiś felg pasujących do gaza. Pan w warsztacie powiedział że jedna z moich felg jest mocno pokiereszowana i powinienem ją wymienić a dziś jak się przejechałem po mieście kawałek to mnie woziło na lewo i prawo
Pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
Piter69A

Re: skrzynia biegów

Post autor: Piter69A » śr maja 05, 2010 6:32 am

Lewa dźwignia jest od włączania (do tyłu) i wyłączania (do przodu) przedniego napedu.
Prawa dźwignia to reduktor. Do tyłu biegi szosowe, do przodu biegi terenowe. Położenie środkowe to rozłaczony napęd.
Jeżeli masz 16" to felga pasuje z ARO, i Warszawy M20. Jeżeli wąskie 15" to pasuje z Warszawy sedana i starego tarpana. Jeżeli masz most z UAZowymi zwrotnicami to pasują 15" od UAZa, Honkera, Samuraia, Rocky, Jeepa CJ.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

darkdream
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: darkdream » śr maja 05, 2010 10:41 am

wielkie dzięki za szybka odp :-)
a masz może pomysł czemu ten lewy nie chce się ruszyć? czy jest jakiś patent czy raczej to uszkodzenie jakieś przekładni??
Pozdrawiam i z góry dzięki za wyrozumiałość ;-)

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » śr maja 05, 2010 11:10 am

Czasem ze wzgledu na naprężenia w układzie napędowym ciężko się przełącza. Zwykle wystarczy ruszyć na wprost kawałek do przodu lub do tyły i powinno się łatwo przełączać.
Jeżeli wcale nie da się przełączyć, to sprawdz czy końcówka dzwigni jest prawidłowo osadzona w wodziku (w nacięciu).
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
HAndy

Post autor: HAndy » śr maja 05, 2010 3:21 pm

jeżeli jest włączony reduktor to przodu nie wyłączysz, czyli lewą wajchą nie ruszysz.
Nie mam oryginalnych tabliczek i czasami mam problem co jest co i czy można przęłączyć czy może się zacięło.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)

Awatar użytkownika
Papik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Papik » czw maja 06, 2010 9:54 pm

Dokładnie, czyli łopatologicznie:
póki prawa nie będzie max do przodu (bądź na środku), to lewa nie pójdzie do tyłu.

darkdream
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: darkdream » pt maja 07, 2010 5:01 pm

wielkie dzięki :-)
Tylko kurcze teraz zaś jestem uziemiony z moim gazikiem :( wężyk od paliwa oderwał się z gaźnika - to jest chyba powód że nie jedzie na benzynie co zobaczyłem po jakimś czasie a na gazie jechał jechał i nagle przestał jechać (jakiś szpec popatrzył i stwierdził że gaz nie dochodzi do silnika ale nie był na 100% pewny) :-( no pech po prostu hehehe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”