Potrzebna homologcja na ilosc miejsc...
Moderator: Student
Potrzebna homologcja na ilosc miejsc...
Tak jak w temacie - potrzebna homologacja na ilosc miejsc w gaziku... Poprzedni wlasciciel zarejestrowal go na 2 osoby i teraz w Wydziale Komunikacji nie chca wpisac wiecej osob... Czy ktos sie orientuje jak to mozna obejsc? Mowia, ze potrzebna jest homolacja od producenta...
Pozdrawiam,
Ewelina
Pozdrawiam,
Ewelina
Ostatnio zmieniony śr wrz 08, 2004 9:44 am przez Ewelina, łącznie zmieniany 1 raz.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Ta kobieta powiedziala, ze nie przejdzie papier ze stacji diagnostycznej, tylko musi byc homologacja od producenta...banan pisze:urząd powinien wystąpić do stacji diagnostycznej o określenie ilości miejsc....tam mają jaki giezz ile ma - wiem bo nie tak dawno robiłem to...
Jelsi mozna wiedziec to w jakim miescie to zalatwiales?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Etap I. Wystąp do wydziału komunikacji z PISEMNYM wnioskiem o zmianę zapisu w dowodzie rejestracyjmym.
Etap II Pani w urzedzie będzie musiała odpisac również pisemnie w formie decyzji administracyjnej, w uzasadnieniu będzie musiała podac podstawy prawne. Będzie mozna sie od niej odwołać na podstawie np. opinii biegłego rzeczoznawcy.
W praktyce pani odpuści sobie juz na I etapie.
Etap II Pani w urzedzie będzie musiała odpisac również pisemnie w formie decyzji administracyjnej, w uzasadnieniu będzie musiała podac podstawy prawne. Będzie mozna sie od niej odwołać na podstawie np. opinii biegłego rzeczoznawcy.
W praktyce pani odpuści sobie juz na I etapie.

Suzuki Jimny 1,3, dawniej Hilux D4D 2004, VW Taro 2,4 D, Niva, Gaz 69
Re: Potrzebna homologcja na ilosc miejsc...
Witam!
Mam podobny problem ale w drugą strone. Mam w dowodzie 8 miejsc a potrzebuje 2 +500kg ladunku (sam ciężarowy). Podobno od 1 maja faktycznie zmienily sie przepisy i potrzebna jest homologacja
. I sie zaczynaja schody bo jest nie do zdobycia.
A moze zamienimy sie dowodami
Pozdrawiam
Sasza
Mam podobny problem ale w drugą strone. Mam w dowodzie 8 miejsc a potrzebuje 2 +500kg ladunku (sam ciężarowy). Podobno od 1 maja faktycznie zmienily sie przepisy i potrzebna jest homologacja

A moze zamienimy sie dowodami

Pozdrawiam
Sasza
Gaz 69M z 1955 - DO SPRZEDANIA
-
-
Ja jednak jestem za tym żeby wszyscy sie pozaminiali dowodami
ja np. chętnie sie zamienie za Gaz 69A 5 miejsc 62 rocznik na Gaz69M 8 miejsc
Ktoś jest chętny 

ja np. chętnie sie zamienie za Gaz 69A 5 miejsc 62 rocznik na Gaz69M 8 miejsc

Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
ostatnio przerabiałem VW T4 z 2 na 5 osób , samochód miał zostać dalej ciężarowy (życzenie klienta ), więc mósiała zostac przegroda , po przeróbce z fakturą odemnie klient udał sie na stacje diagnostyczna , gdzie wystawili mu kwitek przeglądu rozszeżonego (jest troche drozszy ), że zmiana liczby miejsc została wykonana zgodnie z przepisami , z atestowanych materiałów i po wszystkim , z ciężarowych na osobowe też robiłem , przynajmniej u nas nie ma problemu
Mam kolesia w wydziale komunikacji, więc informacja z pierwszej ręki. Żeby dokonać zmian w dowodzie, a pojazd nie ma homologacji na zmianę jaką chcemy wprowadzić trzeba zrobić odpowiedni przegląd w okręgowej stacji diagnostycznej. Z kwitem idziesz do wydziału i tam zmieniają Ci dowód (nie robi się wpisów o zmianie do dowodu, tylko wydają nowy).
Ja miałem inny problem z homologacją. W dowodzie nie miałem wbitej dopuszczalnej ładowności a homologacji wiadomo,że nikt nigdzie nie ma. Wystarczyło zważyć pojazd, jakoś to tam procentowo wyliczyli i odziwo wyszło 500 kg.
I nie słuchaj MIM-a. Widocznie niewiele miał do czynienia z paniami z okienka. One nigdy sobie nie odpuszczają.
Ja miałem inny problem z homologacją. W dowodzie nie miałem wbitej dopuszczalnej ładowności a homologacji wiadomo,że nikt nigdzie nie ma. Wystarczyło zważyć pojazd, jakoś to tam procentowo wyliczyli i odziwo wyszło 500 kg.
I nie słuchaj MIM-a. Widocznie niewiele miał do czynienia z paniami z okienka. One nigdy sobie nie odpuszczają.
Prowadziłem beztroskie życie, ale kupiłem gza.
z tego co pamiętam jak swojego kiedyś dawno temu rejestrowałem to pani w wydziele komunikacji miała taka grubą książke w której były wszystkie rodzaje aut i tam sobei wynalazła dane mojego i tak mam wpisane w dowód : ilość misjsc 5, dopuszczalna masa całkowiita 1960, dopuszczalna ładowność 500 kg
ilość miejsc 5, Największy dopuszczalny nacisk na osi 11. Tak sobei kobitka znalazła i wpisała aha i jest jako samochód ciężarowy 

Gazy 69
A dalczego "M" tylko na 4?? Diagnosta nie chciał na 8 czy nie dało sie zrobić tak żeby było 8 lub 2+500?? Rozumiem że to takiej operacj wymiana balch czeka (czyli 150zt w plecy). Bo ja bym chciał mojego "A" a w rzeczywistości "M" zrobić po bożemu czyli 8 lub 2+500 bo te 5 miejscEwelina pisze:Sprawa rozwiazana-wystarczylo zaswiadczenie ze stacji diagnostycznej (nie musi byc okregowa). mamy 4 miejsca i 500 kilo ladunku a auto jest dalej ciezarowe

Choroba Gaz69.