gaz69 reduktor/mosty wibracje :/

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

donwaldasiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

gaz69 reduktor/mosty wibracje :/

Post autor: donwaldasiek » pn cze 20, 2011 12:51 pm

Panowie proszę o poradę jako nowy uczestnik forum :)

Szukałem i nic podobnego nie ma chyba :/

Przy wkręconych sprzęgiełkach i odpiętym przodzie na skrzynce rozdzielczej przy predkosci ok 40km/h zaczynają się wibracje i nagle wyskakuje wajcha od "reduktor/szosa" w pozycje neutralną

Co to może być?

Kolejne pytanie to hmm... mam wyciek dość brzydki właśnie ze skrzynki rozdzielczej.Chciałbym to wszystko wymontować,wyczyścić i wymienić co tylko powinno się wymieniać przy takich przeglądach okresowo plus ewentualnie uszkodzone elementy, poszukuje manuala do takiej regeneracji wraz z sensownymi fotami.Miałby ktoś link do czegoś takiego??

Dziękuje z góry :)

A może jest fanatyk z kujawsko-pomorskiego lubiący dłubać i poszukujący ucznia?

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Re: gaz69 reduktor/mosty wibracje :/

Post autor: toruńskigazik » pt cze 24, 2011 8:36 pm

Przyczyn wibracji w gazie może być wiele: zatarte (bąć zużyte, z luzem) lożysko na wałku atakującym tylnego mostu, brak wyważenia wałów napędowych ale ja stawiam na zasyfiałe łożyska igiełkowe wałów. Jeżeli w krzyżakach zamiast smaru znajduje się warstwa ubitego syfu to wtedy chodzi skokowo powodując szarpanie i drgania. Rozebrać, wyczyścić, nasmarować, złożyć. ewentualnie nowe krzyżaki nabyć. Wyciek z reduktora to na pewno zużyty uszczelniacz. Rozmiar 42x68x10. W reduktorze są trzy sztuki (takie jak na ataku w mostach) mają dodatkową wargę zabezpieczającą przed błotem, do nabycia w sklepach rolniczych (ja kupowalm w agromie w toruniu po 3.5 pln za sztukę). Pozdrawiam i powodzenia przy naprawie życzę.
Liczy się tylko frajda !!!!!!!
Był Gaz 69

donwaldasiek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: donwaldasiek » pn cze 27, 2011 8:53 pm

podziękować za poradę, reduktor pewnie w zimie rozbebeszę jak dojrzeje do tego a reszta na bieżąco

:)

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » śr cze 29, 2011 4:25 pm

toruńskigazik pisze:...Jeżeli w krzyżakach zamiast smaru znajduje się warstwa ubitego syfu ...
W krzyżakach nie ma być smaru :evil:
Krzyżaki smaruje się olejem.
Wtłoczysz smar to zaraz robi się ten "ubity syf" i od razu rozglądaj się za następnymi na wymianę.

Cytat z instrukcji:
"Obsługa wałów napędowych
Co 1000km przebiegu należy:
a)przesmarować łożyska igłowe olejem przekładniowym. Olej należy wtłaczać do chwili, aż zacznie wydostawać się poprzez zawór zabezpieczający.
Nie wolno smarować przegubów wału napędowego smarem stałym, ponieważ powoduje to szybkie zniszczenie ich łożysk igłowych..."
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”