Czujnik temperatury
Moderator: Student
Czujnik temperatury
Potrzebuje jakiejś informacji a najlepiej zdjęć jak zamontować czujnik temperatury z silnik S-21 do silnika MB 2,3 zamiast oryginalnego czujnika tak aby wskazania temperatury były prawidłowe.
A i może macie jeszcze jakieś dobre patenty aby uruchomić oryginalny wskaźnik ciśnienia oleju bo w MB jest ciśnieniowy a w S-21 elektryczny.
Jak ktoś ma zdjęcia tego typu rozwiązań to poprosze ładnie
A i może macie jeszcze jakieś dobre patenty aby uruchomić oryginalny wskaźnik ciśnienia oleju bo w MB jest ciśnieniowy a w S-21 elektryczny.
Jak ktoś ma zdjęcia tego typu rozwiązań to poprosze ładnie
Ja tam się nie certolę z czujnikami, ostatecznie skoro juz i tak pozbawiłem gazika serca i ma przeszczep fordowy, to oryginalnosc deski też jest drugoplanowa - walę wskaźniki z forda i NA PEWNO będą dobre wskazania. I wydaje mi się, ze łatwiej jest umieścić w kabinie takowe, niż kombinować z gwintami...
Toteż nic nie narzucam, tylko u mnie po prostu cała kolumna kierownicy i przełączniki poszły z forda, więc wskaźniki będą się ładnie komponować... i stacyjkę muszę wywalić i zrobię zwykły guzior od tramwaju... przynamniej mi kluczyki już nie zginą nigdy
I tylne przeciwmgielne od malucha w ramach kontrolki ciśnienia oleju - nie do przeoczenia 

No bo musi działaćDarek pisze:ja mam zostawiona orginalna deske gazika i tak jak vandall1 pisze mam zrobione i działa całkiem

Pewnie,że jak ktoś wywala oryginalne zegary,to musi zapodać też odpowiadające im czujniki.
A propos światła pmg od malca jako kontrolka ciśnienia:Jak bedziesz miał 100m do mety i Ci sie zapali na czerwono,to się zatrzymasz?Nie wierzę....
Dlatego nie polecam tego patentu

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Rozwiń proszę temat - dlaczego nie polecasz, mnie raczej chodzi o pracę w przechyle - jak masz auto daleko od pionu i zapali się takie czerwone, to nie ma bata - zauważysz, jak jest tylko wskaźnik, to takie rzeczy w amoku umykają uwagi. A czy zatrzymam się? - nie wiem, ale raczej tak, chyba, żeby na mecie czekała na mnie nagroda, która w pełni zrekompensuje mi zarżniety silnik, ale to w amatorskich rajdach raczej się nie zdarza... bo to przeca nie s21, który czy ma smarowanie, czy nie to i tak działa, nie chcę zorać czopów, tylko dlatego, ze nie zauważyłem, ze cisnienie znikło nagle. Zresztą u wielu moich znajomych jest ten BIG wskaźnik i nikt nie narzeka.
Alez ja nie kwestionuję konieczności istnienia tej lampki,oczywiscie czerwonej.Mam ją wielkości diody i jeszcze mi sie nie zdarzyło,zebym nie zauwazył błyśnięcia,które zresztą nie jest końcem silnika.A zapalenie na stałe-to czy wielka,czy mała i tak finito....To kwestia gustu rzecz jasna.
W ogóle zagadnienie powazne nie jest
W ogóle zagadnienie powazne nie jest

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Ja cie proszę...i jak taka kupa z forda ma wyglądać zamiast deski gazikowej...Student pisze:Ja tam się nie certolę z czujnikami, ostatecznie skoro juz i tak pozbawiłem gazika serca i ma przeszczep fordowy, to oryginalnosc deski też jest drugoplanowa - walę wskaźniki z forda i NA PEWNO będą dobre wskazania. I wydaje mi się, ze łatwiej jest umieścić w kabinie takowe, niż kombinować z gwintami...
- SebastianS
-
Ano własnie... Dlatego, że żukowski czujnik jest pokaźnych rozmiarów, w wielu silnikach (nawet w pokrewnej nieco wołdze) nie da się go zastosować ot tak. Czasem trzeba trochę pokombinowaćkeler pisze:W nawiązaniu do tej redukcji czy była rozwiercana głowica, bo czujnik MB jest krótszy i cieńszy niż żukowski.
Jesuuuu!!!!Tylko mi /znaczy sobie/nic nie rozwiercać w głowicy!!!!!SebastianS pisze:Ano własnie... Dlatego, że żukowski czujnik jest pokaźnych rozmiarów, w wielu silnikach (nawet w pokrewnej nieco wołdze) nie da się go zastosować ot tak. Czasem trzeba trochę pokombinowaćkeler pisze:W nawiązaniu do tej redukcji czy była rozwiercana głowica, bo czujnik MB jest krótszy i cieńszy niż żukowski.
Po prostu wykręć np jakiś korek- zaslepkę i dorób drugi z wejściem na ten Twój.Albo wyjscie nagrzewnicy np.Pewnie,że jak się wystawi ten czujnik tak,że nie bedzie "dogłebnie" zanurzony w przestrzeni wodnej-to bedzie trochę fałszował i "bezwładnościował",ale to minimalna róznica.
Keler!Kombinatoryki stosowanej trochę użyj!
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- SebastianS
-
Ja cie proszę...i jak taka kupa z forda ma wyglądać zamiast deski gazikowej...[/quote]Student pisze:[quote="szary...
Spox
W oprawach zegarków gzika, będą wskaźniki z forda, wszystko już wymyślone...[/quote]
Aaaa - to co innego- zwracam honor. Ty- a wsadz se diody tak jak u mnie- w nocy jak w burdeliku

- SebastianS
-
Zaraz zaraz z tego co zrozumiałem sugerujesz aby czujnik temperatury wstawić w obieg płynu w miejscu gdzie już płyn wychodzi z silnika, czyli np pomiędzu blok a wejście do nagrzewnicy - czyż nie tak ?.vandall1 pisze: Jesuuuu!!!!Tylko mi /znaczy sobie/nic nie rozwiercać w głowicy!!!!!
Po prostu wykręć np jakiś korek- zaslepkę i dorób drugi z wejściem na ten Twój.Albo wyjscie nagrzewnicy np.Pewnie,że jak się wystawi ten czujnik tak,że nie bedzie "dogłebnie" zanurzony w przestrzeni wodnej-to bedzie trochę fałszował i "bezwładnościował",ale to minimalna róznica.
Keler!Kombinatoryki stosowanej trochę użyj!
A jeśli tak to to trzeba by zrobić swego rodzaju trójnik gdzie będzie wejście płynu, wyjście płynu a w trzecią odnoge wkręcić czujnik.
No wszystko fajnie tylko z czego cuś takiego wykombinować.
Co do wstawienia tego czujnika w nagrzewnice to odpada bo dopiero zapłaciłem za naprawe jej 400zł.