GAZ 67b sprzegło

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Duży kloss

GAZ 67b sprzegło

Post autor: Duży kloss » wt gru 06, 2011 7:00 pm

Witam. Gaz 67 silnik S-21 skrzynia biegów uaz, i taki temat: jak macie zrobione cięgna włączania sprzęgła proszę o wszelkie sugestie zdjęcia bardzo wskazane. Te 15 lat temu robiło się jakieś patenty ale zawsze były jakieś problemy więc po co "wyważać otwarte drzwi" skoro ktoś z was ma to już zrobione dobrze. Pozdrawiam DZIEKUJE za odpowiedzi :D
Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ

Awatar użytkownika
Duży kloss

Re: GAZ 67b sprzegło

Post autor: Duży kloss » sob mar 10, 2012 7:49 pm

Już sobie poradziłem zrobiłem jak zawsze :D ale chyba nie ma za wielu posiadaczy gaza 67 na tym forum......
Volvo TGB11,GAZ67b, T24 weasel, GM-578m1(KUB-M) a to już inna bajka...osobówka JEEP WJ

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » sob mar 10, 2012 9:50 pm

Są napewno...ale jak ktoś ma Czapaja to już nie mota raczej :wink:

Tak obrazowo mówiąc - takie patenty to tak jakby montować diodki do zabytkowej ikony....może i ktoś tak robi, ale chwalić się tym to już lekki obciach chyba :wink:
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

nygus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nygus » śr mar 14, 2012 5:32 pm

...Koledzy...na forum pojawiają się właściciele czapajewów...ale dlaczego nie zawsze zabierają głos w przedmiotowych sprawach - nie wiem... . Czasem też piszą byli właściciele . W moim czapaju jest silnik uaza i skrzynia biegów z reduktorem uaza - tak już było w aucie które kupiłem ...i nie będę wracał do oryginału ...dla mnie za drogo...u mnie sprzęgło działa na zasadzie wykorzystania popychacza/cięgna - tak jak w mechanizmie w starszych modelach uaza 469b - wersja z pedałami w podłodze...
pozdrawiam 8)
RZEŹBA 4x4 TORUŃ

Awatar użytkownika
Duży kloss

Post autor: Duży kloss » czw mar 22, 2012 5:09 pm

Kolego Grobas widzę w podpisie że posiadasz gaza 69 jak mniemam jest w oryginalnym stanie bez przeróbek? mam nadzieję że porównamy swoje pojazdy na którymś ze zlotów w tym sezonie!!! A jeśli chodzi o motanie to owszem motam nabyłem czapajewa z silnikiem żuka s21 skrzynią uaza, uważam że lepszy jeżdzący NIE ORYGINAŁ niż stojący w krzakach i czekający na wszystkie części prawie oryginał :D owszem z czasem zrobię porządną odbudowe nadwozia (narazie zmieniłem tunel skrzyni biegów żeby przypominał oryginał) skrzynie zmienię na oryginalną lub prawie (gaz 51 z rozdzielczą czapaja) ale narazie ma jeździć :D :D :D

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » czw mar 22, 2012 6:09 pm

Duży kloss pisze:Kolego Grobas widzę w podpisie że posiadasz gaza 69 jak mniemam jest w oryginalnym stanie bez przeróbek?
Źle mniemasz :wink: . Mój GAZik ma bardzo dużo śladów ingerencji domorosłych racjonalizatorów i miernych utrzymywaczy na siłę jego mobilości i do tego jak najmniejszym kosztem - tak żeby jeździł.
Przeszedł już długą drogę, ale bardzo dużo zostało do zrobienia, bo ktoś kiedyś uważał że "ma jeździć"... :)11
Duży kloss pisze:mam nadzieję że porównamy swoje pojazdy na którymś ze zlotów w tym sezonie!!!
Spotkam się chętnie. Zawsze fajnie pogadac i popodpatrywać jak koledzy mają pięknie zrobione swoje pojazdy.
Co do porównywania - stroszenie ogonka, kto ma większy i bardziej kolorowy...unikam od podstawówki... :wink:
Za to chętnie uczę się od innych.
Duży kloss pisze:A jeśli chodzi o motanie to owszem motam nabyłem czapajewa z silnikiem żuka s21 skrzynią uaza, uważam że lepszy jeżdzący NIE ORYGINAŁ niż stojący w krzakach i czekający na wszystkie części prawie oryginał :D
To jest twoje zdanie i ja je szanuję.
Osobiście mam inne.
No i dlaczego zaraz ma stać w krzakach? Czapaj chyba zasługuje na kawałek miejsca w garażu?
Tu jest właśnie ta drobna różnica że mój GAZik jest jeszcze ciągle brzydki i skundlony ale za to coraz mniej :D - idzie ku dobremu. Za to twojemu Czapajowi choroba się chyba rozwija niestety.
Duży kloss pisze: owszem z czasem zrobię porządną odbudowe nadwozia (narazie zmieniłem tunel skrzyni biegów żeby przypominał oryginał) skrzynie zmienię na oryginalną lub prawie (gaz 51 z rozdzielczą czapaja)
Kwestia tylko czy to co teraz jest oryginalne w dobrym stanie dotrwa do tego "z czasem" - ale powtarzam, ja mam inne zdanie niż twoje na ratowanie takich zabytków.
Duży kloss pisze: ale narazie ma jeździć :D :D :D
A nie lepiej coś bardziej dostepnego i mniej historycznie cennego do "ma jeździć" zastosować?
Takie podejście prowadzi do powstawania takich sprzętów jak mój w postaci sprzed paru lat. "Miał jeździć" a później "kiedyś" miał wrócić do oryginału, ale zabawka się znudziła a zniszczenia w postaci motania pozostały :-?

Skoro masz jednak pięknego GAZika69 w oryginale, to czujesz klimat i pewno 67 tez nie poniszczysz :D
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”