Gaz p. Stolarzewskiego

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

dziku1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Gaz p. Stolarzewskiego

Post autor: dziku1 » śr cze 06, 2012 9:12 am

Witam
Z poufnych źródeł wiem, że będezie lada dzień do sprzedaży słynny Gazik pana Tadeusza Stolarzewskiego. Dla niewtajemniczonych - p. Tadeusz zjeździł nim naprawdę kawał Świata. Z naciskiem na wschód oczywiście :-)
Stąd zrodziło mi się pytanie. Co sądzicie o tym samochodzie?
Pewnie jest na tym forum sporo osób znających ten egzemplarz. Wiem, że lista przeróbek w tym samochodzie jest duża, zatem o odtwarzaniu oryginału nie może być mowy.
Czy warto stać się jego właścicielem?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gazior69

Re: Gaz p. Stolarzewskiego

Post autor: Gazior69 » śr cze 06, 2012 12:44 pm

musisz obejzeć i jak zmiany Ci odpowiadają i stan auta to bierz.. :)
Gazior na dozywocie....3.0 TD
Big Gaz już u mnie w garażu, tworzy się nowe !!!

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » śr cze 06, 2012 5:24 pm

Na sprzedaż to auto było już wystawiane kilka razy... :)21
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr cze 06, 2012 8:14 pm

"nie patrz bykiem jestem antykiem"

swoja droga czy ta ksiazka z opisem jego podrozy jest wydana ?

dziku1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dziku1 » pt cze 08, 2012 5:36 am

Widziałem u sprzedającego mnóstwo materiałów p. Tadeusza. Całościowego wydania z opisami jego podróży jednak nie ma. A szkoda.
Mówicie, że był już wielokrotnie sprzedawany? No raz być musiał bo właścicielem p. Stolarzewski już nie jest... Ciekawe za ile był wystawiany (znaczy się czy przepłacam czy nie ;-)

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » pt cze 08, 2012 9:12 am

Zapodaj jakiś link do zdjęć tego auta, ciekawi mnie cóż to za cudo :)21
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt cze 08, 2012 9:22 am

http://frycz.pl/pliki/fa3f5fd3a2d7867f5 ... 19d85e.pdf

gazik jak to gazik
blaszak , ktory zamiast stac objechal kawal swiata

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » pt cze 08, 2012 9:25 am

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » pt cze 08, 2012 9:34 am

Ale wywiad :)2
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » sob cze 09, 2012 8:33 am

Ależ będziesz miał dylemat, czy zostawić w "oryginale" w jakim zdobył swoją legendę, czy jednak poprawić mu tę odrobinę specificzną "urodę" :) .
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

dziku1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dziku1 » sob cze 09, 2012 1:22 pm

Jeśli go kupię to zostawię tak jak jest. Silnik w nim jest poprostu idealny. Został wyremontowany przez Bieliński ASO z Warszawy specjanie na podróż do Chin. Podróż się nie odbyła i silnik ma przebieg około 200 km.
Przyda się konserwacja podwozia oraz przegląd układu jezdnego i hamulcowego. Może też go pomaluję bo lakier raczej nie zachwyca :-( Jak już go będę miał to się pochwalę :D

Kuba
Kontaktowanie:

Post autor: Kuba » pn cze 11, 2012 2:09 pm

Samochod byl do sprzedania jakis czas temu i nikt go nie chcial kupic. Wystawialem go (grzecznosciowo, byl wlasnoscia mojego kolegi) na Allegro kilka razy i zainteresowanie bylo zerowe. Kolega kupil go od p. Stolarzewskiego, przejechal nim w sumie ze 300 km i pozniej samochod stal u mnie na placu przez 2 lata.

Samochod ma wartosc tylko i wylacznie sentymentalna. Blacharsko-nadwoziowo jest to kompletny smietnik. O podwoziu trudno cokolwiek powiedziec, bylo zapackane nieprawdopodobna iloscia czegos tlustego, bitexopodobnego. Konserwacja podwozia.. chyba raczej wymycie go z tego czym jest zasmarowane.... Brak reduktora wiec wal ze skrzyni idzie do tylnego mostu. Hamulce - w miare dzialaja, jesli ktos wie jak dzialaja hamulce w Gaziku. Wnetrze - specyficzne. Fajnie rozwiazane spanie i zagospodarowanie kazdego centymetra przestrzeni. Waga samochodu - nawet jak na wyprawowke - masakryczna. Pan Tadeusz nie zwracal zupelnie uwagi na takie szczegoly jak masa montowanego elementu. Najlepsza rzecza w tym samochodzie jest silnik. Jest naprawde bardzo dobrze zlozony, chodzi rowniusienko, naprawde szwajcarski zegarek.

Zostal kupiony przez ludzi z Gliwic czy Katowic do jakiegos projektu realizowanego przez National Geographic. Z tego co nam mowili jak go zabierali to dla nich mogl nawet nie miec silnika. Potrzebowali eksponat i tyle. Samochod zostal sprzedany za 4500 zl praktycznie bez wyposazenia dodatkowego (bagaznikow, uchwytow na kanistry itp) oraz bez dokumentacji historycznej. Jesli ktos kupilby tego Gazika i bylby zainteresowany tymi papierami to jest mozliwosc ich skserowania. Od razu uprzedze, ze o odkupieniu ani nawet wypozyczeniu tej dokumentacji nie ma mowy.

Pozdrawiam
Kuba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”