Łożyska piast kół.
Moderator: Student
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Łożyska piast kół.
Pytanie odnośnie łożysk piast kół. W rozebranej piaście jako zewnetrzne miałem łożysko z oznaczeniem 127509. Jakiemu oznaczeniu polskiemu ono odpowiada ? Wewnętrzne łożysko miałem założone polskie 32209A. Jako zewnętrzne 32209A nie nadaje, się gdyż średnica zewnętrzna koszyczka wynosi 78 mm , a otwór w piaście 76,4 mm. Obydwa łożyska mają takie same wymiary główne, tj. 45x85x24,75. Różnia się głównie średnicą zewnętrzną koszyczka. 32209A ma średnice 78, a 127509 ma średnice 74.
Pzdr
Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
Re: Łożyska piast kół.
Mozesz podtoczyć piaste tek,aby Ci ten koszyczek wszedł-wiele razy tak robiłem,żeby uniknać ruskich oryginałów.O ile dobrze pamietam nie daje sie wówczas załadować koszyczka "od zewnątrz",ale działa.Ruskie mają inny kąt,ale myslę,że to bez znaczenia.Oczywiście stosowałbym to parami,a nie ruskie-polskie.
Edit:mówie tu o podtoczeniu tylko miejsca na koszyczek,tak aby przy obrocie nie dotykał piasty.Wówczas do piasty wkładamy kompletne łozysko zewnętrzne,a nie tylko bieżnię zewn.
Edit:mówie tu o podtoczeniu tylko miejsca na koszyczek,tak aby przy obrocie nie dotykał piasty.Wówczas do piasty wkładamy kompletne łozysko zewnętrzne,a nie tylko bieżnię zewn.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Trzeba by było podtoczyć z 5 - 6 mm. Ganiazdo ma coś koło 19 mm , łożysko 24,75 mm. Tylko wtedy zmniejszam gniazda szpilek , którymi przykręca się kołnierz piasty.
po co kombinujesz jak sa dostępne łozyska
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja
- frater-lukas
- Kontaktowanie:
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Ja nie kombinuje. Kupuje rosyjskie łożyska z SPZ ( dawne GPZ) z Samary.Kasprol pisze:po co kombinujesz jak sa dostępne łozyska
Liczyłem , że może są dostepne jakieś polskie zamienniki, albo z innego cywilizowanego kraju, bo indyjskie mnie nie interesują.
Pzdr
Kiedyś był z tym drobny problem-to się kombinowałoKasprol pisze:po co kombinujesz jak sa dostępne łozyska

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
kiedys to fakt

Mój Tel 502-449-548 juz działam
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Pytanie z tytułu, co autor miał na myśli.
W instrukcji napraw w rozdziale na temat regulacji łożysk w punkcie 7 jest zdanie:
"odkręcić nakrętke regulacyjną o dwie krawędzie dla dotartych łożysk lub 2 1/2 krawędzie dla nowych łożysk"
W technologi obsługi jest inaczej , tam mowa jest o odkręcaniu o jedną lub półtorej krawędzi.
Operacj odkręcania odbywa sie po dokreceniu pierwszej nakrętki reką i dociśnieciu do łożysk.
Co autor miał na myśli pisząc o krawędziach ? Ja popuszczam nakretke o 1/6 lub 1/5 obrotu i tak zostawiam.
Potem tylko sprawdzam czy się piasta grzeje czy nie.
A jak wy robicie ?
I drugie pytanie.
Nie mogę w swoich kserach znaleźć tabel smarowania.
Ile nakłada się smaru do łożysk piasty po wymianie i ile nakłada się smaru do przegubu piasty po wymianie ?
Pozdrawiam
W instrukcji napraw w rozdziale na temat regulacji łożysk w punkcie 7 jest zdanie:
"odkręcić nakrętke regulacyjną o dwie krawędzie dla dotartych łożysk lub 2 1/2 krawędzie dla nowych łożysk"
W technologi obsługi jest inaczej , tam mowa jest o odkręcaniu o jedną lub półtorej krawędzi.
Operacj odkręcania odbywa sie po dokreceniu pierwszej nakrętki reką i dociśnieciu do łożysk.
Co autor miał na myśli pisząc o krawędziach ? Ja popuszczam nakretke o 1/6 lub 1/5 obrotu i tak zostawiam.
Potem tylko sprawdzam czy się piasta grzeje czy nie.
A jak wy robicie ?
I drugie pytanie.
Nie mogę w swoich kserach znaleźć tabel smarowania.
Ile nakłada się smaru do łożysk piasty po wymianie i ile nakłada się smaru do przegubu piasty po wymianie ?
Pozdrawiam
Ja kupiłem oryginały ruskie 127509 po 13,60 za sztukę w Piotrkowie na miejscu bez przesyłek. A polskie łożyska też maja ale kosztują 33 zł
Gazy 69