RUSSIAN SPARES- DUZY ZAKUP CZESCI

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

krys80

RUSSIAN SPARES- DUZY ZAKUP CZESCI

Post autor: krys80 » sob sie 18, 2012 7:54 am

Witam.
Mialem zrobic juz to dawno ale jakos czasu nie bylo :D .
Otóz mam zamiar zakupic dosc spora ilosc czesci z russianspares http://russianspares.com/shop/index.php
Jak wiadomo sa oni wiecej niz bardzo drodzy (ale maja niektóre czesci dostepne tylko u nich), a ceny wysylki za pojedyncze czesci maja wrecz kosmiczne, tu przyklad:

http://russianspares.com/shop/product_i ... cts_id=313

- 70 euro za item plus 34 euro koszta wysylki...masakra jednym slowem :)9

Dlatego zdecydowalem sie na duzy zakup pewnych czesci od nich bo po wymianie mailowej wiem ze jesli zamówienie jest duze to koszta wysylki moga byc nawet ZEROWE, jak i cena za poszczególne czesci moze dosc znaczaco spasc.
Pomyslalem tez ze moze ktos z ,,bardziej znanych mi forumowiczów'' bedzie zainteresowany by jakies swoje zamówienie polaczyc nie jako z moim- co przyniesie kozysci wszystkim, bo jak wieksze zamówienie to i argumenty do negocjacji cenowych wieksze i sprzedajacy bardziej sklonny do zjazdu cenowego :D ....zwlaszcza ze oni ostatnio jednego swego GAZ-a 69 sprzedali i moze z jakis przyczyn na sraj gwalt kasy potrzebuja.
Na razie zamieszczam ten post by sie ogólnie zorietowac czy ktokolwiek byl by zainteresowany takim ,,zbiorowym dealem'' - i jesli sie ktos znajdzie/znajda to szczególy techniczne mozemy omówic na privie badz nawet tu bo nie mam nic do ukrycia- chce by wrazie jakiejkolwiek kooperacji w tym zakresie wszystko bylo wiecej niz transparetne.
Na razie przez pare dni chce zebrac ewentualnych chetnych z lista itemów które chca zakupic, dodac to do mojej listy i ewentualnie wtedy poslac zapytanie o warunki cenowe do russianspares co dalo by wyjscie do utargowania jeszcze czegos.
Wiem ze przy duzych zamówieniach nawet ciezkie itemy sa w stanie przeslac za free, lub na prawde po kosztach wysylki....Wszystko zalezy od tego jak duze jest zamówienie.
Tak tylko dodam na koniec ze jesli beda chetni to wszelka korespondencje ze sklepem, kazdy mail mój do nich jak i kazdy mail od nich automatycznie udostepniam wszystkim bioracym udzial w tej ,,operacji''.

Krystian :D

Awatar użytkownika
rafał29

Re: RUSSIAN SPARES- DUZY ZAKUP CZESCI

Post autor: rafał29 » sob sie 18, 2012 9:11 am

no ja ostatnio zakupilem komplet drzwi do komandorki , poszperam co tam jeszcze mozna zapodac u niego .
/ w garazu mam od nich baki, stelaz, ramki szyb,i pare kilo dupereli na zapas/

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » sob sie 18, 2012 7:39 pm

Jestem zainteresowany

krys80

Post autor: krys80 » sob sie 18, 2012 7:52 pm

rafał29 pisze:no ja ostatnio zakupilem komplet drzwi do komandorki , poszperam co tam jeszcze mozna zapodac u niego .
/ w garazu mam od nich baki, stelaz, ramki szyb,i pare kilo dupereli na zapas/
Nie ma problemu, je tez swoje zamówienie poddaje jeszcze ,,obróbce'' co na pewno pare dni zajmie.
Celem calej akcji jest dostanie czesci w jak najlepszej cenie, oczywiscie ja na tym nie zamierzam niczego zarobic. Jedynie jak ktos doda swoje zamówienie do mojego to zarówno ta osoba/y jak i ja bedziemy mogli uzyskac razem jeszcze lepsze ceny.
Calosc rozliczen itp bedzie do uzgodnienia- zamówienie nie bedzie wyslane do puki wszystkie strony nie zgodza sie w tym punkcie.
Wstepnie mysle ze najbardziej transparetna opcja bedzie taka w której po zebraniu calego zamówienia i jego wycenie wedlug ich cennika na stronie (jeszcze bez obnizek) wyjdzie jakas tam kwota.....np. 1200 euro.
W toku negocjacji uzyskamy np. 900 euro czyli obnizka bedzie ogólnie 25 procent. Oznacza to bedzie ze kazdy zamawiajacy bedzie mógl odjac sobie od ceny za swoje itemy 25 procent, bez wzgledu czy to duze itemy czy jakies male pierdoly. Z tego co kiedys pisalem z nimi to jak zamówienie ponad 1000euro to oprócz obnizki za czesci, zazwyczaj nic nie biora za wysylke. W takiej opcji ceny niektórych czesci moga byc nawet tansze niz na Allegro.
Jak ktos bedzie mial jakies pytania to walic mozna smialo :P

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » wt sie 21, 2012 12:06 am

Jak się sprawa przeciągnie do 10-go to i ja się z czymś dopiszę napewno.
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

krys80

Post autor: krys80 » wt sie 21, 2012 9:31 pm

By nie pisac do kazdego z osobna tego samego.. tu zamieszczam glówne zasady obowiazujace podczas tej operacji:

- zamówienia zbieram do soboty do godziny 12 - w tedy to z pracy wróce i wszystko zbiore razem do kupy i sklece nasze zamówienie do russianspares.

- przesylajac liste z itemami prosze skopiowac kazdorazowo nazwe angielska itemu ze strony russianspares, cene pojedynczej sztuki (tylko cena itemu, bez kosztów wysylki) oraz ilosc zamawianych sztuk danej czesci.

- jestem gotów rozwazyc taka mozliwosc ze za czyjes zamówienie/a (nieduze-do sredniego) na razie zaplace ja, a potem ta osoba po/ lub przed przeslaniem czesci rozliczy sie ze mna- kontakt na prive w tej sprawie.
W takim wypadku sens ma tylko rozliczenie w zlotówkach.
Poniewaz oni chca w euro sie rozliczac, oznacza to ze ja placac im poniose koszta przewalutowania.....po najprosciej mówiac mniej kozystnym kursie (tak jak bym dokonywal nie jako zakupu euro w kantorze). Wzwiazku z tym jak ktos bedzie mi chcial w zlotówkach zaplacic to bym z koleji ja nie byl na tym stratny to bede chcial by bylo to po kursie jakim narodowy bank polski sprzedaje euro....dajmy na to w dniu transferu kiedy przeleje pieniadze za czesci do russianspares. Notowania walut w NBP sa powszechnie dostepne wiec wszystko jak najbardziej transparetne.
Najprostsza opcja to przelanie euro na moje konto w PAYPAL bo w tedy jest po prostu najprosciej i w przeliczanie nie bede musial sie potem bawic- w takim przypadku oboba przelewajaca euro na moje konto nie ponosi juz kosztów przewalutowania jakie sie pojawia podczas transferu z mego konta do russianspares....bo jak przelala mi w euro...ja russianspares zaplace w euro....wiec koszta zerowe....Choc taka osoba zapewne poniesie te koszta i tak....tylko ze wczesniej...przewalutowywujac zlotówki na euro które mi wysle.

- Moje zamówienie w zaleznosci od tego jakie upusty cenowe oni zaproponuja bedzie miedzy 1200 - 2000 euro, plus jak sie doda zamówienia reszty osób... to mysle ze jest dosc mocny argument do negocjacji cenowych.

- Jest duza szansa ze za przesylke do Polski nie policza nic (kiedys pisalem z Todorem od nich to mówil ze jak ponad 1000 euro to wysylka moze byc free i upusty cenowe). W takim wypadku oni z koleji by ten koszt wysylki byl dla nich jak najtanszy wszystko spakuja do jakiejs jednej skrzyni i wysla na mój adres w Polsce....bo jak by mieli wysylac do kazdego zamawiajacego to po pierwsze nabije im koszta, po drugie nie sadze ze jak ktos zamówiu nich nawet na 100-200 to mu free deliverke zrobia :P i po trzecie....nazwal bym to ,,czynnikiem psychologicznym''. Niech kazdy z was postawi sie w roli sprzedajacego w russianspares który otrzymuje duze zamowienie od jednego klienta- podejscie jest takie ze by tranzakcja doszla do skutku bo to okazja na uplynnienie duzej ilosci towaru.
A teraz ta sama sytuacja ale wiecie ze za tym kupujacym jest tak naprawde grupa....no chcac nie chcac pojawia sie mysl....no po co bede robil jakies wieksze upusty jak i tak oni wszyscy ostatecznie kupia te czesci ode mnie po wysokich cenach.
Ja do ceny zamawianych przez dana osobe czesci dodam tylko koszt wysylki jaki powiedza mi na poczcie/kurier itp.....co w porównaniu z tym ile russianspares liczy sobie za wyslanie byle gowna bedzie i tak nader korzystne. - skany wszelkich rachunków pocztowych itp. automatycznie przesle kazdemu by nie bylo jakichkolwiek niedomówien.

- mysle ze negocjacje cenowe zakoncza sie jeszcze w sierpniu (jak pisalem wczesniej, kazdy mój mail do nich jak i ich do mnie udostepniam wszystkim bioracym udzial w akcji, tak ze kazdy przed przelewem do nich kasy bedzie sie mógl wypowiedziec czy to co oni oferuja jest OK czy tez nie)

- Ja do Polski przylatuje w wrzesniu...w drugiej polowie, przed 25 wrzesnia wiec wtedy bede rozsylal czesci do poszczególnych osób. Oczywiscie poprosze russianspares o numer przesylki by mozna bylo sladzic jej losy- numer przesle kazdemu zamawiajacemu.

- Jesli pojawia sie jakies nowe kwestie które tu nie zostaly przeze mnie poruszone, obowiazuje jedna nadrzedna zasada. Wszyscy kupujacy (lacznie ze mna) nie zaleznie od wielkosci zamówienia sa traktowani równo, czyli czerpia kozysci proporcjonalnie do wielkosci swego zamowienia, jak i solidarnie ponosza jakies np. koszta transferowe itp. które moga sie pojawic...równiez proporcjonalnie do wielkosci swego zamówienia.
Ja nie zarabiam nic na Was, ale i Wy nie zarabiacie nic na mnie - tu glownie chodzi mi o te ewentualne przewalutowanie w przypadku zapaty w zlotówkach. Zarobek polega na tym ze razem mamy uzyskac lepsze koncowe ceny tych czesci...niz jak bysmy kupowali je oddzielnie... plus placac russianspares jak by to byla wysylka w kosmos :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”