prośba o ocenę Gaza

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Tykwa1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

prośba o ocenę Gaza

Post autor: Tykwa1 » ndz lis 11, 2012 2:04 pm

Witam ,
Jeśli skopałem lokalizację tego posta, proszę o przeniesienie we właściwe miejsce. :wink:

Chciałbym poprosić również o ocenę gaza z tego ogłoszenia :

http://allegro.pl/super-gaz-69-off-road ... 85327.html

czy to może jakieś forumowe auto ? czy jakieś info jest o nim możliwe?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grobas

Re: prośba o ocenę Gaza

Post autor: grobas » ndz lis 11, 2012 9:28 pm

A pod jakim kątem chcesz tę ocenę?
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » ndz lis 11, 2012 10:15 pm

Tykwa napisz do czego ten samochód jest Ci potrzebny, czego po nim się spodziewasz.

Bo np. dla mnie ten samochód jest wart 800 zł. No może jeszcze plus coś za opony i silnik.

Ale dla Ciebie może być w sam raz.

Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.

Tykwa1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tykwa1 » pn lis 12, 2012 9:45 am

Nie spodziewam się klasyka do odbudowy , by na zlotach świecić oryginałem.

Chciałbym oceny bardziej pod kątem auta zmotanego do cywilnych wyjazdów krótkich wypraw, nie przepraw. Chciałbym oceny pod kątem auta które pojeździ, a nie kupy złomu zmęczonego poprzednim właścicielem.

Zadałem pytanie wśród znawców Gaza, ze względu na bardziej surową ocenę waszym okiem, by poza ogólną sylwetką rozpoznać od razu problem, by zwrócić uwagę na np. zawiechę , która jest z gorszej wersji i jest fajna ale nie za tąką czy inną cenę itp.

Nie chodzi mi też o uwagi typu czy wiesz że jeździ się niewygodnie, czy wiesz na co się porywasz itp a czysto techniczne zagadnienia porównania wartości auta do ceny wystawionej w ogłoszeniu.

Zapytałem się też czy nie zna ktoś tego auta, to byłoby również wartością przy ocenie.

Za wszelkie uwagi będę wdzięczny, ponieważ od auta dzieli mnie kawałek Polski i nie chciałbym jechać zapoznawać się z eksponatem typu muzeum wyposażenia off road.

Pozdr.

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » pn lis 12, 2012 11:55 am

Poproś sprzedającego o więcej zdjęć. Mało widac teraz z tego o czym chcesz się dowiedzieć.
Tak żeby koledzy od off-jazdy mogli ocenić.
Ja jestem "historykiem", więc ten pojazd nie mnie oceniać :wink:
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » pn lis 12, 2012 10:18 pm

Moim zdaniem Gaz 69 jako auto do ostrej zabawy w terenie to kiepski pomysł. Słabym punktem tych aut jest rama której wytrzymałość z reguły sięga 50% nominalnej wytrzymałości. Nawet jeżeli z wierzchu wygląda dobrze to od środka potwornie korodują. Dasz mu w d.. w terenie i zaczną się problemy. Jeżeli podobają Ci się Gazy to raczej szukaj jakiegoś na ramie od uaza i afganach (albo sobie zbuduj) . Bywają na all takie zmoty. Ogłoszeniodawca mało pisze na temat ramy, zawieszenia itp więc ciężko ocenić.
Ktoś kiedyś na forum napisał że Gaz 69 w wersji łofrołdowej to ni pies ni wydra, czyli ani pełnowartościowy zabytek, ani terenówka.
Ja w pełni się pod tym podpisuję.
W tym dziale raczej znajdziesz pomoc w doprowadzeniu gaza do stanu oryginału. Co do łofrołdu to raczej koledzy z innych działów są bardziej kompetentni.
Liczy się tylko frajda !!!!!!!
Był Gaz 69

Tykwa1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tykwa1 » wt lis 13, 2012 6:37 am

toruńskigazik pisze:Moim zdaniem Gaz 69 jako auto do ostrej zabawy w terenie to kiepski pomysł. Słabym punktem tych aut jest rama której wytrzymałość z reguły sięga 50% nominalnej wytrzymałości. Nawet jeżeli z wierzchu wygląda dobrze to od środka potwornie korodują. Dasz mu w d.. w terenie i zaczną się problemy. Jeżeli podobają Ci się Gazy to raczej szukaj jakiegoś na ramie od uaza i afganach (albo sobie zbuduj) . Bywają na all takie zmoty. Ogłoszeniodawca mało pisze na temat ramy, zawieszenia itp więc ciężko ocenić.
Ktoś kiedyś na forum napisał że Gaz 69 w wersji łofrołdowej to ni pies ni wydra, czyli ani pełnowartościowy zabytek, ani terenówka.
Ja w pełni się pod tym podpisuję.
W tym dziale raczej znajdziesz pomoc w doprowadzeniu gaza do stanu oryginału. Co do łofrołdu to raczej koledzy z innych działów są bardziej kompetentni.
Dzięki za odpowiedź.
Pokryła się ona z opiniami z innych źródeł, w związku z tym ten Gaz nie wchodzi w rachubę i pewnie żaden podobny.
Dzięki za pomoc i nakierowanie przez Wasze oceny.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » śr lis 14, 2012 12:17 pm

...a ja się nie zgodzę z takimi opiniami...bo jak to jest że do dzisiaj te "motane" gazy potrafią wygrać rajd?? objeżdżają "lepsze terenówki" bokiem??? Dobrze zmotany gazik jest świetnym autem w teren. To samochód który był konstruowany do jazdy w terenie a nie do lansu po mieście...a lepszy silnik i wyciągarka to kolejny plus do jazdy w terenie. Ja swoim gazikiem nie ścigam się w rajdach. Jeżdżę w teren dla przyjemności z "lepszymi" autami...i gaz w niczym oprócz komfortu na asfalcie im nie ustępuje a w terenie dorównuje i często przewyższa.Mam silnik opla, opony Mt 31 cali, wyciągarkę elektryczną i wspomaganie hamulców... Mam z używania tego autka wiele radości i do oryginału wracać nie mam zamiaru :) ( aczkolwiek wszystkie elementy i części do tego aby mieć oryginała leżą w piwnicy) :D
"Jeżdżę z kim chcę"

krys80

Post autor: krys80 » śr lis 14, 2012 12:59 pm

Ja tu moze dodam swoje 5 groszy :P ....choc jednak jako ,,historyk'' niz znawca dobrego przerabiania by w terenie sie gaz lepiej spisywal.
Prawda jest ze rama w gaz-69 to nie jest mocny punkt bo zazwyczaj jest od wewnatrz skorodwana....ale ZAZWYCZAJ....co nie oznacza ze zawsze. Bo jesli skorodowana nie jest to takiej ramie wiele zarzucic nie mozna....mozna dac pojazdowi w dupe w terenie i nic ramie nie bedzie.
Niestety tego w jakim stanie jest rama fotki nic nie powiedza....trzeba to po prostu samemu sprawdzic....mlotek w reke i opukac dokladnie rame...taki gluchy dzwiek w jakims miejscu pojawi to oznacza.....wiadomo co :P ...ale jak wszedzie dzwoni to ramy nie ma co sie za bardzo czepiac. Oczywiscie dobrze jest ja i tak zabezpieczyc...cos tam kiedys mechanicy mi mówil by minia od wewnatrz taka rame ,,zalac'' - no opcji jest pare....bo nawet jak rama zdrowa to tendencja do korozji pozostaje wiec dobre zabezpieczenie w takim wypadku to podstawa.
Co do ekspertów co byli by w stanie ocenic czy ten pojazd jest ,,zmotany'' i przystosowany do off road dobrze, to ja bym zapodal te pytanie w dziale UAZ - tam wszyscy przerabiaja na najbardziej wyuzdane sposoby :P UAZ-y wiec znawca który oceni rzeczowo ten pojazd pod tym kontem znajdzie sie tam napewno nie jeden.
Tu w dziale GAZ-69 to glównie znawcy ,,historyczni''.... jak bys sie zapytal czy podkladke sruby mocujacej miedzy 2-ga a 3-cia zembatka w reduktorze...czy byla ona ocynkowana czy tez galwanizowana - to znajdziesz tu fachowców co Ci dokladnie to opisza...w jakich latach byl ocynk a w jakich inna powloka :P by zachowac koszernosc :wink: .
Specjalistów od przerabiania to zdecydowanie dzial UAZ Ci polecam.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » śr lis 14, 2012 1:02 pm

krys80 pisze:Ja tu moze dodam swoje 5 groszy :P ........mlotek w reke i opukac dokladnie rame....
Nalezy zadać sobie jednak pytanie - czy młotek ten powinien być oryginalny? :)21 :)21 :)21
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr lis 14, 2012 1:07 pm

kUBI pisze:...a ja się nie zgodzę z takimi opiniami...bo jak to jest że do dzisiaj te "motane" gazy potrafią wygrać rajd?? objeżdżają "lepsze terenówki" bokiem??? Dobrze zmotany gazik jest świetnym autem w teren. To samochód który był konstruowany do jazdy w terenie a nie do lansu po mieście...a lepszy silnik i wyciągarka to kolejny plus do jazdy w terenie. Ja swoim gazikiem nie ścigam się w rajdach. Jeżdżę w teren dla przyjemności z "lepszymi" autami...i gaz w niczym oprócz komfortu na asfalcie im nie ustępuje a w terenie dorównuje i często przewyższa.Mam silnik opla, opony Mt 31 cali, wyciągarkę elektryczną i wspomaganie hamulców... Mam z używania tego autka wiele radości i do oryginału wracać nie mam zamiaru :) ( aczkolwiek wszystkie elementy i części do tego aby mieć oryginała leżą w piwnicy) :D

podasz przykład tego wygranego "rajdu" ?
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lis 14, 2012 2:56 pm

Czarnorzeki 1996
:)21

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » śr lis 14, 2012 4:14 pm

Mroczny pisze:Czarnorzeki 1996
A z czym się ścigał wtedy? To było 16 lat temu :wink:
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » śr lis 14, 2012 6:09 pm

gri74 pisze:
kUBI pisze:...a ja się nie zgodzę z takimi opiniami...bo jak to jest że do dzisiaj te "motane" gazy potrafią wygrać rajd?? objeżdżają "lepsze terenówki" bokiem??? Dobrze zmotany gazik jest świetnym autem w teren. To samochód który był konstruowany do jazdy w terenie a nie do lansu po mieście...a lepszy silnik i wyciągarka to kolejny plus do jazdy w terenie. Ja swoim gazikiem nie ścigam się w rajdach. Jeżdżę w teren dla przyjemności z "lepszymi" autami...i gaz w niczym oprócz komfortu na asfalcie im nie ustępuje a w terenie dorównuje i często przewyższa.Mam silnik opla, opony Mt 31 cali, wyciągarkę elektryczną i wspomaganie hamulców... Mam z używania tego autka wiele radości i do oryginału wracać nie mam zamiaru :) ( aczkolwiek wszystkie elementy i części do tego aby mieć oryginała leżą w piwnicy) :D

podasz przykład tego wygranego "rajdu" ?
wychyl nos ze swojego podworka.poczytaj...no chyba ze znasz tylko 1 impreze odbywajaca sie w kraju...
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lis 14, 2012 6:56 pm

grobas pisze:
Mroczny pisze:Czarnorzeki 1996
A z czym się ścigał wtedy? To było 16 lat temu :wink:

to oczywiste
z uazem

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr lis 14, 2012 8:10 pm

wychyliłem i nic się nie zmieniło , żaden Gaz nie wygrał

pytanie czy pomotany Gaz jest dalej Gazem ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » śr lis 14, 2012 11:36 pm

Na You Tube są filmiki jak autko własnej konstrukcji, zawieszenie od czort wie czego, silnik v8 hemi, gażniki edelbrock, tylny most i koła od camaro, całość przykryta skorupą od fiat 126p, i to coś na starcie porsche objeżdża. Jeżeli ten wynalazek byłby zarejestrowany jako 126p to czy można by powiedzieć że maluchy są to świetne sportowe auta? Czy wynalazek z silnikiem i mostami od patrola (lub opla) ze wspomaganiem hamulców, skrzynką rozdzielczą i wałami od stara 266, na sprężynach i wahaczach poprzecznych, z wyciągarką i klatką bezpieczeństwa i czort wie z jakimi jeszcze bajerami jest jeszcze gazem 69?
Nie można gazowi odmówić doskonałych właściwości trakcyjnych w terenie, jest to bardzo poprawnie skonstruowana wojskowa terenówka. Fakt że kiedyś ścigano się w polsce autami terenowymi (z powodu ograniczonego dostępu do lepszych aut) zbudowanymi na bazie gaza 69, fakt że te auta wygrywały ale poza pociętą skorupą nadwozia i wpisem w dowodzie rejestracyjnym to z gazami zbyt wiele wspólnego one nie miały.
Myślę więc że stwierdzenie że gaz jest dobrym autem rajdowym jest mocno naciągane. Jakiś czas temu na allegro był uaz z silnikiem od jakiegoś zachodniego auta, całość przykryta nadwoziem od syreny. Sprzedający opisywał że w terenie chodzi jak burza więc może poczciwe syrenki też do łofrołdowych demonów trzeba zaliczyć ???
Liczy się tylko frajda !!!!!!!
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » czw lis 15, 2012 8:51 am

Jak w sejmie...pytanie o konkretnego GAZa...a na koniec o Smoleńsku :-?
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Tykwa1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tykwa1 » czw lis 15, 2012 10:02 am

grobas pisze:Jak w sejmie...pytanie o konkretnego GAZa...a na koniec o Smoleńsku :-?
Mimo wszystko dziękuje za odpowiedzi i nakreślenie tematu Gaza ogólnie.
Po cichu liczyłem, że jest to kogoś z Forum auto i dzięki temu dowiem się o nim konkretów :wink:

Pozdrawiam szanowne grono Gaza i oczywiście resztę :)2

Awatar użytkownika
mayer2

Post autor: mayer2 » czw lis 15, 2012 7:34 pm

Tykwa1 pisze:
grobas pisze:Jak w sejmie...pytanie o konkretnego GAZa...a na koniec o Smoleńsku :-?
Mimo wszystko dziękuje za odpowiedzi i nakreślenie tematu Gaza ogólnie.
Po cichu liczyłem, że jest to kogoś z Forum auto i dzięki temu dowiem się o nim konkretów :wink:

Pozdrawiam szanowne grono Gaza i oczywiście resztę :)2
poczekaj poczekaj,wreszcie cos zaczelo sie dziac.no i nie skreslaj gaza

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » pt lis 16, 2012 12:04 pm

:)21 i jak zawsze KASZTANY poleciały...ale właśnie za to lubię to forum, tak łatwo tu wojnę rozpętać :)21
Co do wartości rajdowej gaza...skoro mowa czy gaz z innym silnikiem jest nadal gazem, ma się tak samo do pytania czy każde inne zmodyfikowane auto jest nadal tym samym modelem auta???
czyli masło maślane i czepianie się....
Ps. na słynnym rajdzie w Malezji...ścigają się willysami i wygrywają z nowszymi konstrukcjami.
Kilka lat wstecz na rajdzie MODRZEWINA wygrywała ekipa gazem...a konkurencja jeździła zmotanymi patrolami, jeepami...suzukami....
Przeprawówka ewoluowała w ciągu kilku ostatnich lat i żaden jeep land coś tam czy uaz ,gaz suzuka ,patrol itd nie ma szans z rurowa zmota....
Koniec mojej polemiki w tym temacie, swoje na temat gaza wiem, poczciwe to bydle.
Amen
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » śr lis 21, 2012 5:58 am

Hmmm, bardzo dobrze znam tego Gazika, spędził kilka lat temu pół roku u mnie w garażu ;) Montowałem w nim wyciągarkę, robiłem remont nadwozia, przeróbkę zawieszenia i parę takich drobiazgów. Auto po zrobieniu służyło swemu właścicielowi przez kilka lat do zabawy wokół domu (poligon Okonek itp). Później zostało sprzedane (jakieś 3 lata temu). Konstrukcja była naprawdę zdrowa i przemyślana, super sprawna wyciągarka, dobry silnik, sprawniejsze zawieszenie. Co zmieniło się przez wspomniane 3 lata - nie wiem ;)
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”