ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69M

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

krys80

ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69M

Post autor: krys80 » pn kwie 01, 2013 11:50 am

Zgodnie z zyczeniem forumowych kolegów zakladam oddzielny watek poswiecony orginalnym narzedziom do gaza-69 - wszystkie wersje.
W ten sposób wszyscy powinni byc zadowoleni. Zbieracze narzedzi bada mogli w tym miejscu dac upust swoim emocjom, jednoczesnie nie zasmiecajac watku ,,orginalny osprzet'' - choc moim skromnym zdaniem narzedzia kierowcy to osprzet....ale moze to tylko moje zdanie :P ....nawet jesli by wiekszosc sie tez zgodzila ze narzedzia to osprzet....to jest tego tyle i w tylu wariantach, ze zasluguje na oddzielny watek, bo ten temat jest chyba naj mniej zbadany i najmniej o nim wiadomo ze wszystkich mozliwych ,,gaziowych kwestii'' na chwile obecna. - jasli my nie ustalimy co i jak w tej materii....to kto :P ...wiadomo ze nikt :)21 .
Mam nadzieje ze za pare lat bedziemy sie smiac ze skromnych poczatków tego watku i skromnej wiedzy w tym temacie.....choc na pewno nie startujeny od zera.

Awatar użytkownika
grobas

Re: ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69

Post autor: grobas » pn kwie 01, 2013 4:02 pm

Dzięki !! !! !!
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » pn kwie 01, 2013 7:02 pm

krys80 pisze:Zgodnie z zyczeniem forumowych kolegów zakladam oddzielny watek poswiecony orginalnym narzedziom do gaza-69 - wszystkie wersje.
:)2
krys80 pisze:W ten sposób wszyscy powinni byc zadowoleni. Zbieracze narzedzi bada mogli w tym miejscu dac upust swoim emocjom, jednoczesnie nie zasmiecajac watku ,,orginalny osprzet'' - choc moim skromnym zdaniem narzedzia kierowcy to osprzet....ale moze to tylko moje zdanie :P ....nawet jesli by wiekszosc sie tez zgodzila ze narzedzia to osprzet....to jest tego tyle i w tylu wariantach, ze zasluguje na oddzielny watek, bo ten temat jest chyba naj mniej zbadany i najmniej o nim wiadomo ze wszystkich mozliwych ,,gaziowych kwestii'' na chwile obecna. - jasli my nie ustalimy co i jak w tej materii....to kto :P ...wiadomo ze nikt :)21
Narzędzia to jak najbardziej wyposażenie ale wydaje mi się że ten wątek będzie służył takiemu naszemu pitu-pitu o narzędziach, kluczach, pokrowcach, pompkach, lewarkach itd, a jak już w końcu uda nam się stworzyć jakąś listę koszernych części to wrzuci się to do wątku oryginalny osprzęt...

krys80

Post autor: krys80 » wt kwie 02, 2013 9:00 am

Radosc z nowego watku jak widze jest ogromna :P (choc powody tej radosci sa calkowicie rózne u róznych osób :P ) ...wiec nie pozostaje nic innego jak zaczac watek mocnym akcentem- czyli czyms co jeszcze nie bylo nigdzie publikowane.
O toporach, lopatach i ich oznaczeniach troche pisalem juz wczesniej. Teraz kolej na fotki.

Tu dla przypomnienia fota jak sie wydaje rosyjskiego topora saperskiego o którym mowa w rosyjskiej instrukcji do GAZ-69:

http://imageshack.us/photo/my-images/715/p2260004c.jpg/

Wymiary i cala reszta ponoc sie zgadzaja - czyli wyglada na to ze jest to topór typowo wojskowy, a nie do miesa :P i raczej nie byl na wyposazeniu kolchozów.
Jak topór wojskowy to mozna sie pokusic o wniosek taki, ze oznaczenie na tym toporze jest z fabryki króra produkowala tego typu elementy dla armii (nie wiem czy tylko dla armii, czy tez moze jakas czesc produkcji szla na rynek cywilny).
A tu fota lopaty, z oznaczeniem chyba kompatybilnym z tym toporem, czyli prawdopodobnie tez lopata wojskowa, a nie do przezucania gnoju na polu :P .
Moim nieobiektywnym zdaniem razem z tym toporem tworza logiczna orginalna wojskowa calosc. Oczywiscie mozna tez wyjsc z zalozenia ze kazda lopata i siekiera wygladajaca tak samo i majaca jakies tam rosyjskie cechowania bedzie do GAZ-69 orginalna :P i osobiscie nie widze nic w tym zlego bo róznica to praktycznie zadna.
Jest jednak napewno mala grupka dla której tego typu detale to róznica zasadnicza i to wlasnie do tej grupki skierowany jest ten wpis :)21 .

http://imageshack.us/photo/my-images/90/cimg1648k.jpg/

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » wt kwie 02, 2013 10:24 pm

A mi się udało nabyć na Ukrainie kilka dupereli:
Obrazek
Jak widać na powyższym zdjęciu: uchwyty do wiertarki, klucze i rączkę do szlifierki, reduktor gazu, ruską manierkę, pedał i pompkę do roweru oraz stary kabel z wtyczką :wink:
A pod spodem jakieś cuś brezentowe :)21

Na drugiej aukcji zanabyłem trochę narzędzi:
Obrazek
Zobaczymy co się nada :lol:

krys80

Post autor: krys80 » wt kwie 02, 2013 10:46 pm

Jak juz tak pitu pitu :P o osprzecie kierowcy....to taki smaczek. Jakis czas temu...z ponad rok pewnie juz bedzie, na allegro byly dostepne reczne papki do przepompowywania paliwa - jeden z elementów wyposazenia kierowcy gaz-69 wedlug katalogu.
Nie byly one jakos drogie, wiec rozeszly sie po pewnym czasie i napewno nie jedna osoba taka pompke ,,ala gumowa grucha'' zakupila.
Pompki te sprzedawala ta sama osoba co sprzedawala (sprzedaje) narzedzia od ZILA jako do GAZ-69....wiec czujny gazikowiec zaczol by sie zastanawiac czy aby ma wlasciwa pompke od wlasciwego pojazdu, lub czy sa moze one jakos wymienne....choc numery katalogowe pompki zilowskiej maja sie nijak do tej od gaz-69.
Dzis mialem okazje sie o tym przekonac....pompki ogólnie sa takie same, z tym ze ta od ZILA ma dluzsze gumowe weze niz od gaz-69, wiec w sumie wystarczy odpowiednio je opytolic i bedzie nie do poznania :P ....oczywiscie pamietac nalezy ze waz z jednej strony ,,gruchy'' ma byc odpowiednio nieco dluzszy niz z 2-giej strony :P .

http://imageshack.us/photo/my-images/6/cimg1705ys.jpg/

Ogólnie te gumowe pompki ,,gruchy'' bedace kompatybilne z GAZ-69M mozna nadal kupic w sklepach w CCCP- jednak ponoc róznia sie one jakims detalem/ detalami od tych orginalnych jakie byly w gazikach- na razie nie wiem czym dokladnie, ale ktos tam na forum w CCCP cos mi tam o tym pisal ogólnie. Jak sie dowiem czegos wiecej to napisze :P .....bo wiadomo....pompka do paliwa prosta rzecz :)21 .

krys80

Post autor: krys80 » wt kwie 02, 2013 10:50 pm

frater-lukas pisze:A mi się udało nabyć na Ukrainie kilka dupereli:
Obrazek
Jak widać na powyższym zdjęciu: uchwyty do wiertarki, klucze i rączkę do szlifierki, reduktor gazu, ruską manierkę, pedał i pompkę do roweru oraz stary kabel z wtyczką :wink:
A pod spodem jakieś cuś brezentowe :)21

Na drugiej aukcji zanabyłem trochę narzędzi:
Obrazek
Zobaczymy co się nada :lol:
Widze ze dzieje sie :)21 :)2
Z tej pierwszej aukcji bylo napisac gosciowi by tylko torbe Ci wyslal, typ by sie pewnie ucieszyl, a Ty za wysylke mniej zaplacil moze :P .

Awatar użytkownika
rafał29

Post autor: rafał29 » śr kwie 03, 2013 11:07 pm

http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s ... ref=search

banka do gaza-63/51 ale można skrócić i jest identyczna do 69

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » czw kwie 04, 2013 6:26 am

rafał29 pisze:http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s ... ref=search

Ja mam dokładnie odwrotny problem - moja trzeba wydłużyć...
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » czw kwie 04, 2013 8:51 pm

piotr759 pisze:
rafał29 pisze:http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s ... ref=search

Ja mam dokładnie odwrotny problem - moja trzeba wydłużyć...
Kup tą z aukcji którą wkleił Rafał, przywiez obie do mnie, ty wytniemy, tam wspawamy i będziesz miał dwie :)21
Liczy się tylko frajda !!!!!!!
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » sob kwie 06, 2013 5:38 pm

Naszło mnie dziś na rosyjskie łopaty saperskie (БСЛ-110), które znajdowały się na wyposażeniu gazów. Jak powinna wyglądać każdy wie

Obrazek

Obrazek

A teraz sygnatury jakie znalazłem (nie wiem czy to wszystkie)

Obrazek
zdjęcie Krysa rok 1962
Obrazek
(co prawda toporek, ale znak ten sam) rok 1956, pod sygnaturą 1

Obrazek
rok 19... pod sygnaturą napis OTK,
Obrazek
rok 1985 (najprawdopodobniej) pod sygnaturą napis OTK

Obrazek
rok 1986 pod sygnaturą napis OTK

Obrazek
rok 1983 pod sygnaturą napis OTK1

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » sob kwie 06, 2013 5:56 pm

OTK- Obrona Terytorialna Kraju?
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » sob kwie 06, 2013 6:18 pm

Chyba Dział Kontroli Technicznej (Отдел технического контроля)

Awatar użytkownika
rafał29

Post autor: rafał29 » sob kwie 06, 2013 6:23 pm

otk to ich znak jakości - przeważnie obok tego bili nr /klasa 1 , 2 itp/ to tak jak dzisiejsze iso 9010

ОРГАНИЗАЦИЯ ТЕХНИЧЕСКОГО КОНТРОЛЯ

http://metaloperator.ru/index.php?c=62

krys80

Post autor: krys80 » ndz kwie 07, 2013 12:42 pm

Rodzajów sygnatur na lopatach jest wiecej...i to znacznie wiecej :P ....i wlasnie miedzy innymi to sklonilo mnie do zadania sobie pytania ,,Czy kazda lopata ''saperska'' - z ksztaltu i wymiarów jest odrazu jako wojskowa ?? ?? ?? , czy tez byly sobie wojskowe - z jakimis tam sygnaturami / sygnatura, oraz cala masa takich do szerokiego zastosowania cywilnego.
I z tad wziely sie moje wczesniejsze rozwazania na ten temat i te takie polaczenie tego topora saperskiego- wielce wojskowego :)21 i jego sygnatury z takim samym oznaczeniem na lopacie...czyli jak topór z tym oznaczeniem robi za wojskowy...to oznaczenie na lopacie....tak jak by tez nadaje jej nieco wojskowosci :P ....nie zaleznie kto jak by na to spojzal to chyba wiekszosc przyzna ze fajnie bylo by miec w gaziku tak samo sygnowana siekiere i lopate jako swego rodzaju kompatybilna calosc....o takim samym roku to raczej nie ma co liczyc ze sie trafi....z reszta mysle ze nawet jak je montowana w tamtych czasach to brano je z magazynów jak lecialo i norma bylo to ze maja rózne lata produkcji.
Jak znajde czas to wkleje fotki nówki lampy serwisowej - ze sznurem materialowym- jak ulal pasuje do starego zestawu :D - gdzie data na wtyczce, data korpusu lampy i data ,,gniazda'' na zarówke sa calkowicie rózne.
Lampa nie wyglada na skladaka ani nic w tym stylu...nietkniety lezak magazynowy. Dla mnie wyglada to tak jak by poszczególne elementy naklepywali..... do magazynu, a potem jak byly zamówienia to skladali lampy w ilosci takich jaka byla potrzeba- jak sie nad tym zastanowie to wyglada nawet logicznie, w koncu takiech malych elementów jak wtyczki mozna natluc 10000 w krótkim czasie- pare dni, co pokrywalo zapotrzebiwanie na ten elemant na dlugi okres....po tych paru dniach mozna bylo maszyne do robienia takich wtyczek albo do innych celów uzyc, lub na jej miejsce watawic jakas inna do czegos innego, czyli produkcja takich lampek serwisowych wcale nie musiala byc ciagla, jak w pierwszym odruchu sie wydaje....jak sie tak na ten problem spojzy to rzuca to nowe swiatlo na elenenty z datami w naszych gazikach....chodzi mi o to ze jesli dajmy na to gazik jest z roku 65' to nie oznacza ze elementy z których powstal w fabryce musza tez byc z tego roku - z wyjatkiem moze pewnych ,,specyficznych''.
Bo tak kiedys sie spotkalem z taka opinia ze gazik byl tam z któregos roku, ale mial niektóre elementy z datami wczesniejszymi - i gosc go uznal za ,,skladaka''....co wcale nie musialo byc prawda- taki mógl z fabryki wyjechac.
Wracajac do lopat :P ...nie twierdze ze z innymi oznaczeniami sa odrazu zle, bo moze bylo wiele fabryk produkujacych dla wojaka takie lopaty, ale wez zgadnij które :P , ta kompatybilna z tym toporem to na razie jedyna majaca chocby jakis realny dowód / poszlake.... na swoje wojskowe pochodzenie....bo co do reszty to sobie puki co to mozemy jedynie gdybac :P .

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » ndz kwie 07, 2013 3:42 pm

Obejrzałem moją łopatę i znalazłem na niej taką samą sygnaturę, rok niestety 1979
Obrazek
Mam też siekierę z takim oznaczeniem
Ale żeby nie było za pięknie to taką samą sygnaturę ma polska saperka :-?

Czyli będzie to kolejne, obok sygnatury WZM-3 oznaczenie polskiego sprzętu wojskowego

krys80

Post autor: krys80 » ndz kwie 07, 2013 5:29 pm

frater-lukas pisze: Mam też siekierę z takim oznaczeniem
Ale żeby nie było za pięknie to taką samą sygnaturę ma polska saperka :-?

Czyli będzie to kolejne, obok sygnatury WZM-3 oznaczenie polskiego sprzętu wojskowego
Takiej opcji nie bralem pod uwage, a jest ona mozliwa, bo nasze siekiery saperskie byly wlasciwie kopiami tych z CCCP....jednak dyskusja w szerszym gronie poszerza horyzonty, bo jak widac latwo jest zboczyc z wlasciwej sciezki.....a sciezki narzedzi sa krete jak sciezki Pana naszego :P .
Choc bym tak juz definitywnie mial skreslic ta sygnature, to chetnie bym jakas fote tej polskiej saperki zobaczyl, oraz z kad wiadomo ze jest to akurat polska saperka?
Lopata i siekiera....temat prosty :P , nie poruszany przez nikogo wczesniej bo kazdy wie jak maja one wygladac :)21 .

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » ndz kwie 07, 2013 6:05 pm

Najpierw rosyjska saperka (МПЛ-50)
wygląda tak
Obrazek

A teraz polska
Obrazek

i logo

Obrazek

Skreślać też nie ma co, bo jak ktoś robi na LWP, to jak najbardziej pasuje
Ostatnio zmieniony ndz kwie 07, 2013 6:35 pm przez frater-lukas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » ndz kwie 07, 2013 6:22 pm

Skreślać też nie ma co, bo jak ktoś robi na LWP, to jak najbardziej pasuje
Ostatnio zmieniony ndz kwie 07, 2013 6:38 pm przez frater-lukas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz kwie 07, 2013 6:34 pm

Obejrzałem swoje narzędzia saperskie:
Siekiera - polska:

Obrazek

Saperka - chyba polska (jedna z wielu jakie posiadam):

Obrazek
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » ndz kwie 07, 2013 10:56 pm

krys80 pisze:gazikach....chodzi mi o to ze jesli dajmy na to gazik jest z roku 65' to nie oznacza ze elementy z których powstal w fabryce musza tez byc z tego roku - z wyjatkiem moze pewnych ,,specyficznych''.
Bo tak kiedys sie spotkalem z taka opinia ze gazik byl tam z któregos roku, ale mial niektóre elementy z datami wczesniejszymi - i gosc go uznal za ,,skladaka''....co wcale nie musialo byc prawda- taki mógl z fabryki wyjechac.
Za dużo gdybania, u mnie mam samochód z 1968 i wszystkie elementy z tego samego roku, rozbieżność jest w miesiącach pomiędzy czerwcem i sierpniem.
46....469 :)

krys80

Post autor: krys80 » ndz kwie 14, 2013 11:56 pm

W koncu...po poszukiwaniach cechowania sowieckiego topora saperskiego....chyba cos tam mam :P :

http://imageshack.us/photo/my-images/54 ... 1dbxl.jpg/

Tu dla przypomnienia nasz polski topór saperski (na poczatku blednie zidentyfikowany prze zemnie jako sowiecki :P , ale dyskusja w szerszym gronie zdaje sie ze to wyprostowala):

http://imageshack.us/photo/my-images/715/p2260004c.jpg/

A tu jeszcze nieco inny polski topór wojskowy....zakupilem sobie...bo cechowaniem pasuje do mojej lopaty jako osprzet LWP:

http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 59311.jpg/

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » wt kwie 23, 2013 8:12 pm

Chciałbym zaproponować dyskusję na temat często pojawiających się na rynku narzędzi oznaczonych АЗИ które moim zdaniem są w wielu przypadkach kompatybilne z wykazem narzędzi do Gaza 69. Także wiele części zamontowanych fabrycznie w Gazie 69 posiada takie właśnie oznaczenie. Wiadomo, że narzędzia wyprodukowane w Pawłowsku pozwalają na skompletowanie oryginalnego, lub prawie oryginalnego zestawu narzędzi i nie podlega to żadnej kwestii - omawialiśmy to przez ostatnie pół roku ku zgrozie wielu kolegów :)21 skutecznie przepędzających nas z działu "oryginalnego osprzętu". Jednak narzędzia z symbolem АЗИ pojawiają się stosunkowo często, jeden z kolegów posiada w swoim Gazie wiele takich narzędzi, które z cała pewnością użytkowane były w Gazie 69AM. Wyglądają one tak:

Obrazek

Obrazek

posiadam też zdjęcia innych narzędzi, które poza oznaczeniem АЗИ pasują do wyposażenia Gaza:

Młotek 500 g (wisi na allegro) z oznaczeniem A3

Obrazek

Obrazek

Ciśnieniomierz stary typ (mam też nowy - z analogicznym oznaczeniem - zdjęcie niebawem)

Obrazek

Przecinak:

Obrazek

W moim Gazie produkcji zakładów АЗИ jest silnik wycieraczek z przekładnią, amperomierz (mam też jeden w zapasie z analogicznym oznaczeniem) czyli można wnioskować, że zakłady te miały coś wspólnego z zakładami Gaz i Uaz. Z tego co pamiętam zakłady АЗИ zlokalizowane były w Moskwie, co mogłoby sugerować produkcję dla zakładów Ził - ale czy na pewno? Czy może zakłady АЗИ produkowały narzędzia i osprzęt dla szerszej gamy pojazdów?
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » wt kwie 23, 2013 8:40 pm

piotr759 pisze:Czy może zakłady АЗИ produkowały narzędzia i osprzęt dla szerszej gamy pojazdów?
Wielce prawdopodobne. Częsty przypadek w gospodarce centralnie sterowanej.
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

krys80

Post autor: krys80 » wt kwie 23, 2013 9:03 pm

Pchne to do takiego goscia w CCCP....moze bedzie wiedzial do jakich pojazdów glównie te narzedzie tak oznaczone byly stosowane, to wtedy bedzie mozna w katalogach posprawdzac jak ich numery katalogowe sie maja do gazowskich itp.
Bo ja to w tych pawlowskich to cos tam sie orietuje...no ale by tak wiedziec wszystkie oznaczenia do jakich pojazdów to jeszcz mi daleko :P .

Jedno jest pewne.....ten klucz w linku ponizej jest od kamaza :P ...i albo gorno milosnikow tego typu pojazdów nam rosnie....albo tak sobie ludzie licytuja bo nagle sie spotrzebil taki rodzaj klucza :P :

http://allegro.pl/klucz-nastawny-radzie ... 24449.html

http://www.autoopt.ru/auto/catalog/truc ... -4310/273/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”