Gaz 69 a przewóz dzieci
Moderator: Student
Gaz 69 a przewóz dzieci
Z uwagi, że od jakiegoś czasu śmigam sobie po okolicy Gazem, chciałbym zabrać ze sobą okazjonalnie pięcioletniego syna. I mam w związku z tym pytanie - z uwagi na brak pasów i tylnej kanapy nie ma możliwości zastosowania podkładki ani fotelika. I zastanawiam się jak to jest - czy policja może się doczepić? gdzie powinien ewentualnie młody jeździć? na ławce czy lepiej z dwojga złego na przednim fotelu?
Za odpowiedzi typu "to nieodpowiedzialne" z góry dziękuje....
Gaz 69M (E) 1972r.
- brodafidela
-
Re: Gaz 69 a przewóz dzieci
W zabudowanym siedziku (nie sam poddupnik) możesz wg mnie dzieciaka wozić na siedzeniu obok szofera.piotr759 pisze:Z uwagi, że od jakiegoś czasu śmigam sobie po okolicy Gazem, chciałbym zabrać ze sobą okazjonalnie pięcioletniego syna. I mam w związku z tym pytanie - z uwagi na brak pasów i tylnej kanapy nie ma możliwości zastosowania podkładki ani fotelika. I zastanawiam się jak to jest - czy policja może się doczepić? gdzie powinien ewentualnie młody jeździć? na ławce czy lepiej z dwojga złego na przednim fotelu?
Szczególnie, że airbaga z przodu nie masz.

Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami):
Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1.przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
2.przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
3.przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
o ile nic się nie zmieniło ....
II TD5, LK (10,2): „Tak więc ten, któremu się wydaje, że stoi, niech uważa, aby nie upadł”.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Pytanie bardzo fajne znalazłem na forum syrenki coś takiego http://syrena.nekla.pl/forum/download.p ... 22598f357a tylko że w tym przypadku w syrenie z przodu były pasy.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
A może zrobić modernizację fotelika pod GAZika i wtedy wozić z prawej.
Przepisy przepisami, ale najpierw trzeba wykombinować, żeby to bezpieczne było. Tak żeby junior nie wypadł na byle wyboju jak będziesz jechał bez szmaty.
Inna kwestia, że chwila nieuwagi i może sobie drzwi otworzyć...ja takie szkraby woziłem tylko jak ktoś większy do opieki był na pokładzie, a i tak baaaardzo uważałem (30km/h to standard był) - ale nie były to wyprawy więcej niż kilka kilometrów.
Przepisy przepisami, ale najpierw trzeba wykombinować, żeby to bezpieczne było. Tak żeby junior nie wypadł na byle wyboju jak będziesz jechał bez szmaty.
Inna kwestia, że chwila nieuwagi i może sobie drzwi otworzyć...ja takie szkraby woziłem tylko jak ktoś większy do opieki był na pokładzie, a i tak baaaardzo uważałem (30km/h to standard był) - ale nie były to wyprawy więcej niż kilka kilometrów.
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
W uazie i uza miałem specjalne pasy mocowane do rur siedzeń, zapinanie pasów to paski wojskowe skórzane i do tego przymocowane pasy z fotelików dziecięcych
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- morte36
-
- Kontaktowanie:
To że można przerobić wszystko pod taki fotelik to rzecz jasna (np. isofix + pasy) ale w tym wątku chodzi o legalność przewodu dzieci w takich samochodach jak gaz czy uaz.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
A to co innego.
W tych paragrafach co były wyżej napisane stoi, że z przodu nie można.
No to tylko tył zostaje, ale co to za radocha. Albo fotelik specjalnie przerobiony go GAZika.
No i jeszcze pytanie - masz zarejestrowany na osobówkę, czy na ciężarowy?
Nie wiem czy się różnią przepisy w takiej sytuacji, ale warto sprawdzić.
W tych paragrafach co były wyżej napisane stoi, że z przodu nie można.
No to tylko tył zostaje, ale co to za radocha. Albo fotelik specjalnie przerobiony go GAZika.
No i jeszcze pytanie - masz zarejestrowany na osobówkę, czy na ciężarowy?
Nie wiem czy się różnią przepisy w takiej sytuacji, ale warto sprawdzić.
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
- dawidbajorek
-
Ja to czytam trochę inaczej..
"Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa ...." gazik pasów nie ma więc nie dotyczy
U mnie dwójka dzieci jeździ z tyłu na bocznych ławkach z mamą.
"Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa ...." gazik pasów nie ma więc nie dotyczy

46....469 

No jak inaczej...tak samo przecie o tyle pisałemdawidbajorek pisze:Ja to czytam trochę inaczej..

Bo niby pasów nie ma i 39.3 nie dotyczy, ale jest następny punkt (45.2.3), że z przodu nie mozna bez fotelika i basta
Bez fotelika tylko tył zostaje.
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Zgadzam się.grobas pisze:No jak inaczej...tak samo przecie o tyle pisałemdawidbajorek pisze:Ja to czytam trochę inaczej..
U mnie dwójka dzieci jeździ z tyłu na bocznych ławkach z mamą.![]()
Bo niby pasów nie ma i 39.3 nie dotyczy, ale jest następny punkt (45.2.3), że z przodu nie mozna bez fotelika i basta
Bez fotelika tylko tył zostaje.
Ale co jak dodatkowo auto jest zarejestrowane na 2 osoby i z tyłu nie ma siedzeń a z przodu bez pasów

Czy takim autem może jechać dziecko. (jako pasażer oczywiście)
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Nie jestem pewien co do wymogu siedzeń, ale w ciężarówce tak, mozna wozic pasażerów "na pace". Pod warunkiem, że jest mozliwy kontakt kierowcy z przestrzenią "bagażową" - jakoś tak to było. Tylko czy to się tyczy dzieci...
PS: C robiłem 8 lat temu, więc teraz mogło się zmienić
PS: C robiłem 8 lat temu, więc teraz mogło się zmienić
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
Przerabialem ten temat i doszedlem do tego iz w orginalnym pojezdzie bez pasow wozisz dzieci jak chcesz, ja mam gorzej bo jezdze z 3 maluchow willysem (gaza dopiero robie) ale podejscie policji jest fajne napewno tez pomaga ze mam zolte tablice.
Normalnie tak jak mój wnuk w Darłówku w 2006 roku 

ostatni wiking w Rzeczpospolitej

- Misiek Cypr
-
Wedlug zdrowego rozsadku i starych przepisow, naprawde starych:
1 Jesli sa dwa rzedy siedzen, dzieciom do lat 10, albo 12 ( nie pamietam) nie wolno jechac z przodu
2 Jesli auto ma tylko jeden rzad siedzen, to dziecko moze siedziec z przodu
3 Jesli auto nie jest wyposazone w pasy bezpieczenstwa fabrycznie, to nie ma obowiazku ich zapinania, ani wozenia w foteliku.
Jesli auto nie ma pasow i ma wiecej niz jeden rzad siedzen, to lepeij i bezpieczniej wozic z tylu. ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobic custom made mocowanie na fotelik z pasami w stylu isofixa, tylko lepsze/sztywniejsze
1 Jesli sa dwa rzedy siedzen, dzieciom do lat 10, albo 12 ( nie pamietam) nie wolno jechac z przodu
2 Jesli auto ma tylko jeden rzad siedzen, to dziecko moze siedziec z przodu
3 Jesli auto nie jest wyposazone w pasy bezpieczenstwa fabrycznie, to nie ma obowiazku ich zapinania, ani wozenia w foteliku.
Jesli auto nie ma pasow i ma wiecej niz jeden rzad siedzen, to lepeij i bezpieczniej wozic z tylu. ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobic custom made mocowanie na fotelik z pasami w stylu isofixa, tylko lepsze/sztywniejsze
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044