Nazywam się Przemysław Olszyński pracuję w Dziale Broni i Techniki Muzeum Wojsk Lądowych w Bydgoszcz. Na forum jestem od dawna, ale nie byłem aktywny, byłem raczej pośrednio aktywny - na moją prośbę JA’JACEK założył kiedyś temat „ Gdzie czarny kolor”. Przez ostatnie lata, kiedy remontowałem swojego GAZa część z Was miałem przyjemność poznać osobiście, telefonicznie, @. W pracy jestem odpowiedzialny za pozyskiwanie sprzętu głównie ciężkiego, jego naprawy itd.. Kilka tygodni temu nasze muzeum pozyskało z Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia w Toruniu Wyrzutnię 2P26 przeciwpancernych pocisków kierowanych 3M6 „Trzmiel” na GAZ 69 z 1964 roku. Wyrzutnia była kiedyś eksponowana w Muzeum Artylerii na terenie CSAiU, kilka lat temu zniknęła z ekspozycji. Dotarły do mnie kiedyś pogłoski, że GAZ będzie remontowany, niestety teraz już wiem, że tak nie było, GAZ stał na terenie zamkniętym i wrósł w ziemię. Nigdy wcześniej nie widziałem go z bliska, pamiętałem, że nie miał szyb i lamp. Wygląd zewnetrzny oceńcie sami, co jest w środku? zobaczymy. Mamy zamiar przywrócić go do życia, może nie od razu remont dolniaka, ale na początek wygląd z lat świetności. Z racji tego, że raczej żaden z nas nigdy nie kupi takiego GAZa, a forum od lat skupia prawdziwych miłośników tej marki postanowiłem, że wrzucę temat remontu na forum z nadzieją, że będzie dla Was ciekawy. Z tego, co wiem to nie ma w Polsce żadnego takiego GAZa na chodzie, może ten będzie pierwszy? Poniżej kilka fotek z transportu do MWL w Bydgoszczy.