Witam wszystkich pasjonatów Troopków
Mam wersję 2,8 TD - dwoje drzwi a w nim sprytną instalację podgrzewania silnika na silne mrozy. Z przodu wyprowadzony jest kabel na 220 volt. Co prawda były już diże mrozy ale autko sprawnie paliło przy -24 st. Czy ktoś ma w swoim takie wyposażenie i jak tego używa?
Boję się tego tak po prostu podłączyc pod 220v aby nie spali całej instalacji.
Wojciech
Ogrzewanie silnika 220V Trooper 2,8 TD
Moderator: Albert_N
Re: Ogrzewanie silnika 220V Trooper 2,8 TD
Czego tu się bać? Nie wiem jak jest to u Ciebie rozwiązane,ale spotkałem się z czymś takim w samochodach z Północy i Kanady.Tam podgrzew wprowadzony był w misę olejową i układ chłodzenia.W żaden sposób nie łączył się on z instalacją jaka jest w samochodzie.Sprawdz dokąd prowadzi kabel i sam ocenisz co podgrzewa.
Re: Ogrzewanie silnika 220V Trooper 2,8 TD
U nas wszyscy takie maja. W garazu albo na parkingu podpinasz sie do gniazdka i jeszcze potrzebny zegar sterujacy. Lepsze wersje maja dodatkowy wiatraczek ze spiralka grzewcza w kabinie i sterownik w kabinie jak w systemach webasto. Biorac pod uwage komfort jazdy od razu ciepllym samochodem to chyba na Twoim miejscu bym sie cieszyl. Poza tym to troche bardziej przyjazne srodowisku.
BMW X5 3.0 D rocznik 2002