Przewożenie 4-5 rowerów Trooperem

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Szoszon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Przewożenie 4-5 rowerów Trooperem

Post autor: Szoszon » pn lip 27, 2009 3:52 pm

Witam!

Po 6 latach śmigania nivką i długim zastanawianiu się co kupić stałem się szczęśliwym nabywcą Isuzu Troopera 2,6 benzyna+LPG z 1991 roku.
Problemem nad którym się obecnie główkuję jest możliwość przewożenia większej liczby rowerów. No i tak:

1) na koło wchodzą chyba max 2 - czy ktoś tak przewoził ? I czy to zdaje egzamin ?
2) platforma na hak - po pierwsze wygląda monstrualnie i takoż kosztuje tak duża platforma no i problem z kołem zapasowym, otwieraniem bagażnika itd...
3) zwykły bagażnik dachowy - ale jak zamontować rowery na wysokości ponad 2 metrów nad ziemią ???
4) bagażnik wyprawowy - 1) ile to kosztuje 2) jeżdzić z taką masą żelaza cały czas ? 3) jak przymocować te rowery ? pokotem ???

Może pytania nie za mądre ale co mam wyważać otwart drzwi - może ktoś ma doświadczenie z różnymi sposobami i się ze mną podzieli ?

Pozdrawiam serdecznie

Grzesiek - Szoszon

Awatar użytkownika
Flor

Re: Przewożenie 4-5 rowerów Trooperem

Post autor: Flor » pn lip 27, 2009 3:56 pm

jak nie przyczepka :wink: to bagażnik dachowy i typowe uchwyty rowerowe , do zakładania albo rampa ,drabina lub druga osoba :)21 da się ale trzeba mieć dobrze zamocowany bagażnik i ostrożniejsza jazda , bo podmuchy wiatru przy wyprzedzaniu mogą sponiewierać :)21

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » pn lip 27, 2009 3:59 pm

a i rowery montuj na zmianę :wink: przodem i tyłem :)21

Awatar użytkownika
trawers

Post autor: trawers » pn lip 27, 2009 6:22 pm

Swego czasu woziłem na bagażniku na leżąco. No niestety jak choć troche źle zamocujesz to porysujesz dość mocno lakier na rowerach. Dopiero po takie właśnie sytuacji wpadłem na pomysł żeby zastosować podkładki z pianki lub karimatu pomiedzy rowery.
Wprawdzie 5 rowerów leżacych na bagażniku będzie wyglądała jak kupa złomu (bez urazy), ale ja tak woziłem i było ok :-)
Uaz and GR Y61

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt lip 28, 2009 9:19 am

trawers pisze:Swego czasu woziłem na bagażniku na leżąco. No niestety jak choć troche źle zamocujesz to porysujesz dość mocno lakier na rowerach. Dopiero po takie właśnie sytuacji wpadłem na pomysł żeby zastosować podkładki z pianki lub karimatu pomiedzy rowery.
Wprawdzie 5 rowerów leżacych na bagażniku będzie wyglądała jak kupa złomu (bez urazy), ale ja tak woziłem i było ok :-)
i tak leżące pewnie będą wyższe niż stojące w solidnych uchwytach :)21 woziłem na dachu 3 rowery i pomiędzy nimi box surfingowy z trzema deskami na wierzchu i nie stanowiło to problemu :)2 najważniejsze jest solidne mocowanie :wink:

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » wt lip 28, 2009 9:38 am

mam na płaskim takie zwykłe belki maxi.... coś tam i dwa duże rowery powodują wyginanie się tych belek jak by były z gumy , nie wydaje mi się żeby wytrzymały ciężar i towarzyszące mu siły od 5 rowerów , te belki są z cienkiej blaszki i to zdecydowanie za mało , musisz szukać czegoś solidnego .
podpowiem Ci coś z doświadczenia mojej siostry z tych wakacji : jechała na urlop w dwa auta i zapragnęli zabrać rowery - pierwsza inwestycja - kupno belek i uchwytów rowerowych (tanich ) 2 x 150 zł belki i 5 x 70 zł uchwyty = 650 zł , z mojego doświadczenia wynika że zasięg samochodu na pełnym baku gazu (28 litrów) spada z 350 km do 310 km więc masz kolejne złotówki w plecy na zwiększonym spalaniu , do tego doszły ciągłe problemy z mocowaniem tych rowerów bo uchwyty były gówniane i co chwila coś się działo - rowery porysowane i wgnieciony dach w jednym aucie - kolejne straty , a teraz najciekawsze : w trakcie tygodniowej wyprawy jechali na tych rowerach JEDEN RAZ w drodze na ruchome wydmy w Łebie gdzie mogli wynająć sobie rowery za kilkadziesiąt złotych i mieć spokojną głowę w trakcie całego urlopu , pamiętaj też że podczas takiej wyprawy musisz cały czas pamiętać gdzie parkujesz żeby rowery nie zmieniły właściciela . Więc może lepiej sie dobrze zastanowić czy targanie tych rowerów to najlepszy pomysł.
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

Awatar użytkownika
Szoszon
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Szoszon » czw lip 30, 2009 11:33 am

mazur73 pisze:Więc może lepiej sie dobrze zastanowić czy targanie tych rowerów to najlepszy pomysł.
Mam głównie na myśli krótkie (1-2 dniowe) wypady z planem zdobycia np. konkretnego szczytu na Słowacji itp...
A jadąc w kilka osób redukuję sobie koszt paliwa, więc inwestycja powinna się wrócić po kilku wyjazdach.

Jestem blisko rozwiązania problemu - zakupiłem na Allegro 4 markowe lekko używane uchwyty dachowe, do tego zakupię jeszcze uchwyt na koło zapasowe (na 2 rowery) - dobre rozwiązanie zwłaszcza gdy jadę sam i nie będzie mi kto miał pomóc zamontować roweru. Jeszcze pozostaje zakup belek. Wszystko wyjdzie razem ok. 750 zł - i zostaje mi jeszcze jeden uchwyt dachowy w rezerwie. To chyba rozsądna alternatywa dla platfomy zakładanej na hak za 1500-2500 zł.

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » czw lip 30, 2009 12:38 pm

za 2,5 tysia to kupiłbym przyczepę i dorobił stojaki do rowerów ;)
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”