problem z odpalaniem troopera 2,8 tdi

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

uiler
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

problem z odpalaniem troopera 2,8 tdi

Post autor: uiler » wt gru 15, 2009 8:43 pm

Witam
Niedawno kupiłem troopera 2,8 tdi z 91r jak bylo jeszcze ciepło powyzej 15 stopni i palił bez problemu.
Jak zrobłlo sie zimniej pojawił sie dziwny problem a mianowice w temp. od + 5 do 15 stopni jest b. cieżko go odpalic kiedy odpali puszcza chmure jasnego dymu a ja musze go traktowac pedałem gazu żeby nie zgasł, pedal wciskam w podloge a obroty i tak sa b. niskie (czasami to nie pomaga) i auto gasnie, bez pedalu nie ma szans zżeby odpalił.
Teraz jak troche przymroziło kontrolka grzania swiec na dłuzej sie zapala i jest o wiele lepiej(nie wiem czy to przez to ) obroty szybciej rosną nie musze pedału wciskac aż w podłoge, puszcza mniejszą chmure dymu ale i tak nie jest tak jak powinno byc. Dzieje sie tylko tak na zimnym silniku. Jaka może byc tego przyczyna?? Byłem juz u mechanika powiedział ze to wina pompy paliwa i ze trzeba ją ustawic zrobił to a i tak nie pomogło :|dodam ze swiece żarowe sa ok. Może ktos z Was zetknął sie z takim problemem? z góry dziekuje i pozdrawiam :)

oskart
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: problem z odpalaniem troopera 2,8 tdi

Post autor: oskart » śr gru 16, 2009 1:57 pm

Miałem wcześniej troopera, i też jak było simno kopcił okropnbie na biało a jak nie podkręciłem przepustnicy to nie chcial zapalić bez dodania gazu, albo gasł, albo miał bardzo niskie obroty. U Ciebie tez powinno być pokrętło regulacji obrotów - z lewej strony . Ja zawsze przed odpaleniem przekręcałem na wyższe obroty i wtedy zapalał od strzała a poźniej zmniejszałem obroty w czasie jazdy - jak już nabrał temperatury. Biały dym to ewidentny efekt nie działającej świecy, więc ja bym sprawdził jeszcze raz świece. albo dogrzewał silnik dodatkowym ogrzewaniem - jeśli takie masz, u mnie było.

Ps. jak jest zimny to nie mam mocy?? czy normalnie wmiare jedzie?

marcin75-m1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcin75-m1 » śr gru 16, 2009 3:19 pm

Może wypadało by sprawdzić kąt wyprzedzenia wtrysku .

uiler
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: uiler » śr gru 16, 2009 5:32 pm

Ps. jak jest zimny to nie mam mocy?? czy normalnie wmiare jedzie?[/quote]

na zimnym ma normalną moc,

a to pokretło przytrzymuje tylko pedal gazu (blokuje) przez co po wcisnieciu go i przekreceniu pokretla obroty sa wysokie, czy tak ma ono dzialac?? generalnie wole butem przytrzymac wieksze obroty przez okolo 1 min niz nim krecic bo jechac sie nie da z zablokowanym pedalem gazu.

uiler
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: uiler » śr gru 16, 2009 5:40 pm

marcin75-m1 pisze:Może wypadało by sprawdzić kąt wyprzedzenia wtrysku .
wydaje mi sie, ze to zrobił mechanik który ustawial pompe, ale zapytam go jeszcze na wszelki wypadek

oskart
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: oskart » czw gru 17, 2009 9:22 am

Pokrętło po lewej nie powinno blokowac pedału gazu, powinno tylko ustawić wyższe obroty, ale tylko biegu jałowego. przynajmniej u mnie tak to działało. A mój trooper też był z 91r. krótki 2,8 czerwony :) fajny, ekonomiczny i nic mu sie nie działo poza zawieszeniem :)

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » czw gru 17, 2009 11:14 am

świece żarowe do sprawdzenia nie tylko pod względem spalona czy nie ale jak działają , mogła się któraś wytopić albo ukruszyć
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”