Witam robił ktoś taki manewr ? co trzeba zaślepić co odłączyć ?
I drugie moje pytanie:
Jest intercoler na górze i z lewej strony idzie gruby wąż przed nim jest taki jak by zawór uruchamiany podciśnieniem wie ktoś po co on jest? i czy musi tam być ?
Zaślepianie EGR w 2,8tdi
Moderator: Albert_N
Re: Zaślepianie EGR w 2,8tdi
Zaślepiałem w 3.1 TD i jeśli tak samo wygląda silnik, to: stojąc przed autem, to po prawej stronie niedaleko bagnetu są takie 2 "grzybki" z wychodzącymi od nich rurkami, przykręcone na 2 nakrętki i 2 śrubykażdy, 2 nakrętki od prawej strony i 2 śruby od dołu. Klucz 13 jak dobrze pamiętam. Odkręcasz, ściagasz, tam są metalowe uszczelki, odrysowujesz wymiar, docinasz z blachy takiej samej grubości i zakładasz zamiast tej uszczelki. 15min roboty plus docięcie 

Włóczykij po Roztoczu 

poprawej są dwa takie grzybki z których wychodzą podciśnienia jedno idzie chyba do tego mechanizmu przy rurze na intercolerze tak jak wyżej pisałem
http://xarchiwum.pl/silnik-isuzu-troope ... 09030.html
na głównym zdjęciu, w najwyższej części silnika, 2 grzybki.
na głównym zdjęciu, w najwyższej części silnika, 2 grzybki.
Włóczykij po Roztoczu 

mam jeszcze jedno pytanie w 2,8tdi jest po lewej stronie taki jak by zawór z grzybkiem z którego podciśnienie idzie do dekielka przy pompie wtryskowej kto wie do czego to służy i na jakiej zasadzie działa ? bo mi to nie działa
-
- jestem tu nowy...
Do pompy powinien być podłączony biały przewód prosto z interkulera (zwiększa dawkę paliwa kiedy turbina zwiększa ciśnienie). W okolicach pompy te przewód poprzez trójnik zasila podciśnieniem jeden z zaworów ale cały czas przewód ten jest źródłem podciśnienia. Ten zawór daje podciśnienie do "mechanizmu" przy interkulerze i bodajże jeszcze do innych zaworków. Mechanizm działa dopiero kiedy turbina dałaby za duże ciśnienie. Blokuje przepływ powietrza. Pewnie działa poprawnie tylko musiałbyś wleźć pod maskę w czasie jazy żeby to przyuważyć.
Trooper 2.8 TDI