Klocki do Troopka 2.8 TDi
Moderator: Albert_N
Klocki do Troopka 2.8 TDi
Jutro wymieniam Klocki
Jakie kupić ? Orginalne czy jakies zamienniki jezeli oczywiscie jakies sa a moze mozna troszke zaoszczedzic w jakis sposob ! Niestety nie urodzilem sie w bogatym domku!

-
Jak bedziesz miał wybór,to kupuj raczej tzw miękkie klocki.Wymieniasz je czesciej,ale za to oszczędzasz tarcze.
I zwróć uwagę przy wymianie czy dobrze chodzi zacisk na bolcach.Musi się gładko przesuwać w poprzek.Nasmaruj to i nie zniszcz osłonek.
I zwróć uwagę przy wymianie czy dobrze chodzi zacisk na bolcach.Musi się gładko przesuwać w poprzek.Nasmaruj to i nie zniszcz osłonek.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
Po pierwsze primo: ciekawe jak długo w takim sklepie internetowym realizują zamówienie
.
Po drugie primo: osobiście nienawidzę "miękkich klocków" - ideał to FERODO
, żrą tarcze aż iskry lecą ale hamują zawsze i bez żadnego fadingu lub innych animozji.
Po trzecie primo: od razu można nabyć pastę do cylinderków aby wstrzyknąć pod gumki po tubce coby się syf nie dostawał.
Nie wierzę aby w Kielcach nie było sklepu z takimi fantami - toż to duże miasto przecie.

Po drugie primo: osobiście nienawidzę "miękkich klocków" - ideał to FERODO

Po trzecie primo: od razu można nabyć pastę do cylinderków aby wstrzyknąć pod gumki po tubce coby się syf nie dostawał.
Nie wierzę aby w Kielcach nie było sklepu z takimi fantami - toż to duże miasto przecie.
Joł,ale Ferrodo to tanie nie są...Osobiście wole miękkie klocki,ale de gustibus...
Gumki na tłoczkach-tak,oczywizda,ale ja zwracałem uwagę na te bolce po których jeżdzi zacisk w poprzek /ustawia sie/.To cholerstwo lubi się przyblokować-swego czasu wstawiałem tam tulejki teflonowe i wreszcie ok było.
Isuzu to trochę egzotyk,ale klocki to powinny być dostepne u kazdego "klockarza"/w 3city zadnych kłopotów z tym/
Gumki na tłoczkach-tak,oczywizda,ale ja zwracałem uwagę na te bolce po których jeżdzi zacisk w poprzek /ustawia sie/.To cholerstwo lubi się przyblokować-swego czasu wstawiałem tam tulejki teflonowe i wreszcie ok było.
Isuzu to trochę egzotyk,ale klocki to powinny być dostepne u kazdego "klockarza"/w 3city zadnych kłopotów z tym/
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Hamulce tarczowe (tył) - prośba o pomoc
Witam...
...tu po raz pierwszy (mam nadzieję - nie ostatni
).
W moim Trooperze, którego niedawno nabyłem jest jakiś bajzel z hamulcami na tylnej osi (hamulce tarczowe) - zaciski są jakieś dziwne i chyba zdekompletowane (składaki?)
Mam gorącą prośbę: czy ktoś z Forumowiczów posiada i mógłby przesłać mi zdjęcia orginalnych tylnych hamulców tarczowych/zacisków albo jakichś schematów, czy podanie namiarów w sieci, żebym mógł porównać z tym, co u mnie zamontowano?
A może znacie jakiś sansowny sklep w W-wie, czy okolicy z częściami do Troopera (w tym własnie do ukł. hamulcowego - reparaturki, tłoczki itd.)?
...tu po raz pierwszy (mam nadzieję - nie ostatni

W moim Trooperze, którego niedawno nabyłem jest jakiś bajzel z hamulcami na tylnej osi (hamulce tarczowe) - zaciski są jakieś dziwne i chyba zdekompletowane (składaki?)

Mam gorącą prośbę: czy ktoś z Forumowiczów posiada i mógłby przesłać mi zdjęcia orginalnych tylnych hamulców tarczowych/zacisków albo jakichś schematów, czy podanie namiarów w sieci, żebym mógł porównać z tym, co u mnie zamontowano?
A może znacie jakiś sansowny sklep w W-wie, czy okolicy z częściami do Troopera (w tym własnie do ukł. hamulcowego - reparaturki, tłoczki itd.)?
Samurai, Trooper i Honda CR-V 

-
W Tooperach zwykle z tyłu bębny są - prawda? Ja szczerze powiedziawszy nie wiem, czy te hamulce tarcz. u mnie są oryginalne, bo sprzęt był sprowadzony do Polski jako składak, więc może być z tym różnie (choć w latach 90-tych tak sprowadzano auta, żeby było taniej). Ale jak kupowałem klocki na tył, to te nowe, które mi sprzedano były takie same, jak moje stare (przed zakupem porównałem moje stare z tymi, które mi oferowanoboris.blank pisze:Pewnie sami "bębniarze" na forumnie.

Czy wiecie może, jaka byłaby przypuszczalna cena takich zacisków (i czy w ogóle można je dostać)? Może od Frontery pasowałyby?

Klocki kupiłem bez najmniejszego problemu. Tarcze są OK. (bez rantów, grubości nie mierzyłem, ale "na oko" też są OK.) Jednak zaciski są zdekompletowane - aż strach, że się dotąd nie zgubiły
Jeśli chodzi o nowe, to znalazłem takie sklep:
http://www.kioto.pl
- znacie, warto u nich kupować?
Póki co, spróbuję najpierw "zregenerować" moje zaciski domowym sposobem, bo 750zł za jeden zacisk to jednak sporo...

Jeśli chodzi o nowe, to znalazłem takie sklep:
http://www.kioto.pl
- znacie, warto u nich kupować?
Póki co, spróbuję najpierw "zregenerować" moje zaciski domowym sposobem, bo 750zł za jeden zacisk to jednak sporo...

- kenga
- jestem tu nowy...
Nie korzystałem, ale z tego co widzę to ceny dość wysokie. Podaję link do Japparts, tam jest teraz promocja, 18% rabatu, z tego co widzę to ich cena brutto to tyle co w Kioto netto.
http://www.japparts.pl/www/index.php
Mam dokładnie ten sam problem ze zdekompletowanym zaciskiem (brak dzwigni ręcznego), ale póki co staram się znaleźć używkę.
Pozdrawiam
Kenga
http://www.japparts.pl/www/index.php
Mam dokładnie ten sam problem ze zdekompletowanym zaciskiem (brak dzwigni ręcznego), ale póki co staram się znaleźć używkę.
Pozdrawiam
Kenga
Tak - rzeczywiście w Japparts ceny są korzystniejsze - dzięki Kenga.
A jak się tam zorientować, czy dana część to ta, która mnie interesuje? Chodzi mi o to, że nie ma tam opisu typu: "zacisk lewy-tył". Pewnie po tych kodach można to rozróżnić, tylko jak? W FAQ, tzn. w "często zadawane pytania" nic nie ma na ten temat - to chyba już tylko "zapytaj doradcy" pozostaje - tak?

A jak się tam zorientować, czy dana część to ta, która mnie interesuje? Chodzi mi o to, że nie ma tam opisu typu: "zacisk lewy-tył". Pewnie po tych kodach można to rozróżnić, tylko jak? W FAQ, tzn. w "często zadawane pytania" nic nie ma na ten temat - to chyba już tylko "zapytaj doradcy" pozostaje - tak?