WAHACZE

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
kasza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

WAHACZE

Post autor: kasza » wt kwie 04, 2006 12:29 am

Witam Wszystkich! Jestem nowy, więc może krótko się przedstawię. Jeste z Krakowa i od okolo 2 miesiecy posiadam Trooperka (jak w podpisie). Obecnie jestem na etapie doprowadzania go do stanu używalności (niedlugo wloze w niego drugie tyle ileza niego dalem :lol:, ale co począć??). Ważna informacje jest taka, że jest to moje pierwsze auto a moje pojęcie o motoryzacji jest jakby zerowe. Teraz studiuje usilnie serwisówkę udostepnioną na tym forum (tu podziękowania), oraz wszystkie tematy związane z ISUZU (oczywiscie to forum jest nieocenione).

W czasie moich notorycznych wizyt u mechanika (naprawia nam auta firmowe), pojawily sie pewne problemy.

Niemoznosc popuszczenia lewego drążka skrętnego (zapieklo chyba cholerstwo, znaczy śrubę, o mechanik zlamal na tym dwa klucze a nie ruszyl) w celu wymiana swożnia dolnego wahacza. Może jest mi ktoś w stanie pomóc?? Z prawym daliśmy rade jakoś.

Druga sprawa to potrzeba zakupu górnych wahaczy (obie strony). Wahacze nie są pogięte, ale cale chodzą na boki. Wywalone są te gumy przy mocowaniu na ramie. To sie chyba nazywa SILENTBLOCK (mam nadzieję, e zgadlem i zbytnio sie nie osmieszylem).

Bardzo prosze o porade.

Aha zapomnialbym, w teren zawsze chętny, dwa razy nie trzeba mi powtarzac (o ile czas pozwala:()

Pozdrawiam

PS

zapomnialbym o lince predkosciomierza - teg tez szukam:)
Podpis zmieniony. Żyje w pernamentnym strachu przed BANEM :)

GRR,GRR,GRR !! !!

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt kwie 04, 2006 1:06 am

Witam Cię jako nieupoważniony,bo już nie mam troopka i mi smutno :(
Ale mam pipa,co mnie trochę rozwesela :)

A teraz meritum:
1/Po pierwsze zmień mechanika, bo to jakaś z całym szacunkiem rzadka dupa jest /mam nadzieję ze tego nie czyta/
2/Jak chcesz ruszyć zastany drążek to go najpierw obsikaj jakimś penetratingiem,zostaw na jakis czas,a potem podchodż z powaznym kluczem i rurą.Musi pójść.Ale po co?Gdyż:
3/Aby wymienić dolny sworzeń wahacza nie trzeba owego blaszyska wywalać z samochodu:sworzeń jest na płytce i niech "mechanix"najpierw to obejrzy a pózniej startuje.Kłopot to dopiero bedziesz miał jak bedziesz wymieniał tuleje gum-met tego zawiasu.Tam to się dopiero lubi zgrzać :o
4/Gumy górnych wahadeł tez się wymienia,a nie kupuje wszystko nowe.Zresztą nowych pewnie nie dostaniesz.Procedura:odkręcić je z tymi ośkami na których się obracają /uwaga na blaszki regulacyjne pochylenia koła/.Wziać to na stół,rozbebeszyć,wypiaskować zeby "profi"było,podkład,nawierzchniowa,a do środka fluidol.Komplet dać do firmy,która ci wstawi tzw polibusze /poliuretany/.Na zawsze spokój :)2
5/Linkę predkościomierza dorabiamy u linkarza nie tracąc czasu na bezcelowe poszukiwania.
6/Złap trooperowców z Kraka i naszego forum-na pewno Ci pomogą /sprać mechaniora np :)20 /
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

boris.blank

Post autor: boris.blank » wt kwie 04, 2006 7:52 am

Racja :)21

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » wt kwie 04, 2006 8:21 am

Hej!

@Kasza - zerknij do PW...
~fourup/zupka
Troopek był :(
Opuzu Frontper się już nie buduje... :)15

GG:7509837
GSM:660264573

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » wt kwie 04, 2006 8:24 am

Sprać mechaniora !! !! !! :)2 :)2 :)2 . Takie autka trzeba naprawiać u ludzi, którzy się na nich znają a nie dopiero doktoryzują się. Daj znać na priva, czy jesteś zainteresowany, to być może da się coś załatwić.
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » wt kwie 04, 2006 8:28 am

Jaki doktorat?!
Taki mechec, co mu sie klucze lamia i chce wymieniac caly wachacz, bo simerbloki wybite, to chyba nawet licencjatu jeszcze nie ukonczyl... :lol: :)21

No, chyba, ze to ten z gatunku "wymieniaczy" (zepsulo sie? - trza wymienic na nowe, kto by tam panie teraz to naprawial..." ;) ) - to by wiele tlumaczylo... :D
~fourup/zupka
Troopek był :(
Opuzu Frontper się już nie buduje... :)15

GG:7509837
GSM:660264573

Awatar użytkownika
kasza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kasza » wt kwie 04, 2006 8:44 am

witam! Dziękuję za tak szybką reakcję i mie przyjęcie. a teraz do rzeczy:

1) Fourup - dzięki za priv, będę dzwonil w ciagu dnia, jak tylko wytargam autko od mechanika:)

2) Powermac - priva napisze, i przedstawie cala sprawe,

3) Vandall1 - super dzięki za obszerną odpowiedź. Ale Twoj post, wymusil moje dalsze docikania :lol: :
- Piszesz, że sporzeń jest na plytce (owszem, mialem to ustrojstwo w ręcu :wink: ) ale o ile dobrze kojarze wywód mechanika, należy popuścić drążki, aby wymienić sworzeń.

- cytat:"Wziać to na stół,rozbebeszyć,wypiaskować zeby "profi"było,podkład,nawierzchniowa,a do środka fluidol.Komplet dać do firmy,która ci wstawi tzw polibusze /poliuretany/.Na zawsze spokój" dla mnie to czarna magia, narazie:) czy ty mnie przytpadkiem nie obrażasz w jakimś obcym języku :P .

Sorki, ale dokoncze później, jade wytargać moje maleństwo od mechanika.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

GRR,GRR,GRR !! !!

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » wt kwie 04, 2006 11:29 am

Słuchaj Vandalla jak pisze że nie trza to NIE TRZA !!!! osobiście wymieniałem i tylko dwa lewarki :jeden pod ramę drugi pod wachzacz i sworzeń sam wypadł .Pozdrawiam
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

Awatar użytkownika
kasza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kasza » wt kwie 04, 2006 1:06 pm

Heh! absolutnie nie twierdze, że Vandall1 nie ma racji :oops: Poprostu, całą moją dotyczasową wiedzę, zaczerpnąłem od machanika. Wytargałem od niego dzisiaj autko i w tej chwili jest u kowala (resorki), będę je miał wieczorem.
Sam nie mam kluczy i innego ustrojstwa, żeby samemu się bawić (nie mam też gdzie) :cry:

Tak jak pisalem, dopiero poznaje podstawy zasad działania ustrojstrwa zwanego autem. Narazie moja wiedza o mechanice jest szczątkowa i ograniczona (niestety). Teraz się dokształcam (czytan, oglądam, słucham).

Nie bardzo kumam co znaczy "...wypiaskować zeby "profi"było,podkład,nawierzchniowa,a do środka fluidol.Komplet dać do firmy,która ci wstawi tzw polibusze /poliuretany/.Na zawsze spokój ..."
Jeśli można, to uprzejmie proszę o wyjaśnienia jak dziecku (albo imbecylowi).

Jeśli jest ktoś, to mógłby mi podpowiedzieć kilka rzeczy na żywca, to bardzo chętnie skorzystam i nie omieszkam się odwdzięczyć.

Rónież jeśli ktoś posiada namiary na linkarza:) (wymontowałem linke i mam ją w aucie, więc podjechałbym aby takową dorobił). Najprawdopodobniej, ten element do którego ona włazi (przy skrzyni biegów), tyż nie działa i będę potrzebował go zakupić (albo zregenerować, jeśli się da).

Zaraz podejmę próbę kontaktu z Fourup'em i Powermac'kiem

Pozdrawiam

GRR,GRR,GRR !! !!

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt kwie 04, 2006 8:01 pm

Znaczy się dalej zalecam intensywne korepetycje w krakowskim środowisku :)2
A propos Twojego wytłuszczenia mojej odpowiedzi:
"profi"znaczy porzadnie i do końca:
Jak masz wyjete zawiasy /dolne lub górne/ z samochodu,to obejrzyj dokładnie,czy nie są pordzewiałe,albo nie daj Boże przerdzewiałe.Niewielkie przerdzewienia można zaspawać,w skrajnym wypadku:wymiana.Jeśli nie są w stanie "nówka"-to dajesz do piaskowania,czyli oczyszczenia z rdzy i starej farby.Po piaskowaniu natychmiast malujesz podkładem,potem nawierzchniową.
Gorzej z wnetrzem zawiasu: tu nie wypiaskujesz i jedynie pozostaje ratować się fluidolem,czyli środkiem konserwujacym do profili.
W tak przygotowanym wahaczu dorabiają ci owe tuleje poliuretanowe.U nas w Dyni to kein problem-w Kraku to nie wiem,ale też pewnie jakaś firma jest.Takie tuleje są znacznie trwalsze niż klasyczne gumowe i służą bardzo długo /choć potrafią skrzypieć czasem jak stare wyro :)20 /.
Tedy masz to zrobione tak jak się należy...i bierzesz się za co innego/ruda w ramie,drzwiach,urwany wał w 2.8 i inne drobiazgi/
I o bronku w kontaktach "z naszymi"nie zapomnij :wink:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

boris.blank

Post autor: boris.blank » wt kwie 04, 2006 9:31 pm

Jak skrzypią tuleje to znaczy, że z niewłaściwego materiału zrobione.

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » śr kwie 05, 2006 12:52 am

:o Może być...
Ale idzie przywyknąć :wink:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
woszi

Post autor: woszi » pt maja 12, 2006 10:55 am

Może ma ktoś namiary gdzie robią polibusze w mojej okolicy ??
Jak na razie znalazłem tylko Gdańsk a to jakby nie patrzeć drugi koniec Polski :)3
Troopek '89 dłuuuuugi
wspomnienie (SIĘ DOIGRAŁ)

Awatar użytkownika
kasza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kasza » pt maja 12, 2006 6:58 pm

woszi pisze:Może ma ktoś namiary gdzie robią polibusze w mojej okolicy ??
Jak na razie znalazłem tylko Gdańsk a to jakby nie patrzeć drugi koniec Polski :)3
w senie ?? Gdzie robią fizycznie jako część to nie wiem. Ale wiem gdzie wymieniają :D w Krakowie :D

Poważnie rzecz biorąc to zapytam.

GRR,GRR,GRR !! !!

Awatar użytkownika
woszi

Post autor: woszi » pt maja 12, 2006 10:13 pm

Jakiś namiar ?? :roll:
Troopek '89 dłuuuuugi
wspomnienie (SIĘ DOIGRAŁ)

Awatar użytkownika
Maciej_20

Kontaktowanie:

Post autor: Maciej_20 » ndz cze 11, 2006 1:06 pm

woszi pisze:Może ma ktoś namiary gdzie robią polibusze w mojej okolicy ??
a masz namiar na ten adres z gdanska
, bo potrzebuje u siebie wlasnie tulejkiwachaczy gornych wymienic.

Awatar użytkownika
Pasza

Kontaktowanie:

Post autor: Pasza » pn cze 12, 2006 4:25 pm

to firma DRM Roberta Michela ,ten Pan właśnie zajmuje się moimi wahaczami jak odbiore i zamontuje opisze wszystko dokładnie...
póki co trwa to już drugi tydzień i nerw mi skacze....
pozdrawiam..

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » śr cze 14, 2006 5:35 am

e-mail: drm4x4@polbox.com , tel 604839292
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83