Wymiana tarcz hamulcowych
Moderator: Albert_N
Wymiana tarcz hamulcowych
Szukam informacji na temat wymiany tarczy hamulcowej w Trooperku z 88 roku z przodu , czy jest to faktycznie tak poważna interwencja w układ napędowy jak to przedstawił mi mechanik wołając po 250 zł za wymiane 1 tarczy czy tylko wydawało mu się że ustrzelił jelenia , jeżeli jest to faktycznie taki problem to na jakie niespodzianki mogę liczyć dokonując samodzielnie takiej wymiany , dotej pory wymieniałem pare razy tarcze w różnych płaskich samochodach dysponuje też zapleczem technicznym , obawiam się jednak że mogę coś rozkręcić i natrafiając na jakieś nieprzewidziane problemy będę miał problem z dostarczeniem samochodu do warsztatu 

- kenga
- jestem tu nowy...
Jeśli jesteś angielskojęzyczny to ściągnij sobie serwisówkę z ftp://goldhand.polzone.pl:3458/upload/Isuzu%20manual/
(jak to zrobić mam w wątku http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=18930 ).
Z tego co pamiętam jak to przeglądałem to żadnej magii tam nie ma, ale w praktyce tego nie robiłem.
(jak to zrobić mam w wątku http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=18930 ).
Z tego co pamiętam jak to przeglądałem to żadnej magii tam nie ma, ale w praktyce tego nie robiłem.
pozdrawiam
kenga
------------
Suzuki Grand Vitara XL7 V6 2.7
kenga
------------
Suzuki Grand Vitara XL7 V6 2.7
Wydaje mi się, że jeśli nie masz dwóch lewych rąk, to dasz sobie radę bez problemów... Ostatnio rozkręcałem całą piastę i nie było problemu - przy pomocy kilku kluczy odkręciłem parę śrub i tarcza trzymała się tylko na progu w zacisku (nie zeszlifowanym przez klocki). Rozkręcenie zacisku i wymiana klocków to też raczej bułka z masłem 

Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
Obawiam się takiej sytuacji że w trakcie tej operacji okaże się że trzeba coś wymienić (łożysko , zimering itp.) coś czego nie dostane w sam-ie za rogiem no i auto będzie stało a ja będę chodził , nie mówiąc o takim ekstremum jak w mojej skodzinie (fabi) w której to zdjęcie piasty=jej wymianie .I przy okazji czy macie może jakieś sugestie co do tego jakie tarcze kupić a może jeszcze przetoczyć bo problemem nie jest nadmierne zjechanie tylko bicie ?
fourup pisze: Polecałbym Vandalla - zna się na tym, co robi... I wie ile przy tym roboty...

Tarcze to bym raczej nowe kupił /nie tylko Japparts/
Łozyska w razie draki są dostepne-wymiana piasty raczej mało prawdopodobna.
Co do kwoty-to wydaje się grubo przesadzona-ale może kawę i panienkę dają?Zresztą:no comment.
Przy okazji demontażu to należy raczej zwrócić uwagę na stan tulejek ślizgowych zacisków/lubia się na maxa zatrzeć/-naprawa tego trochę trwa.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Jak rozbierałem u siebie to spisałem oznaczenia:MAZUR73 pisze:Obawiam się takiej sytuacji że w trakcie tej operacji okaże się że trzeba coś wymienić (łożysko , zimering itp.)
Więc tak:
- łożysko zewnętrzne: 57407
- łożysko wewnętrzne: 32009
- zimering: 59x75x10
Może się to komyś przyda...
Silvestr
- maskonur
- jestem tu nowy...
Witam
Na dniach tez bede wymianial tarcze z przodu (troop '89). Po malym rekonesansie zebralem takei dane:
koszt wymiany (tarcze + klocki) - 85 zl (ale bez kawki i panienek)
tarcze (para) - 300 do 450 zl
klocki (komplet) - ok75-90 zl
natomiast przerazil mnie koszt lozyska - 300 z sztuke. Mam wrazenie ze to tez powinno kosztowac kilkadziesiat PLN.
Wszystko w Warszawie
Na dniach tez bede wymianial tarcze z przodu (troop '89). Po malym rekonesansie zebralem takei dane:
koszt wymiany (tarcze + klocki) - 85 zl (ale bez kawki i panienek)

tarcze (para) - 300 do 450 zl
klocki (komplet) - ok75-90 zl
natomiast przerazil mnie koszt lozyska - 300 z sztuke. Mam wrazenie ze to tez powinno kosztowac kilkadziesiat PLN.
Wszystko w Warszawie
Pozdrawiam
Maskonur
Tropek '89 2.8 V6 benzyna + gaz
Też się kiedyś przeraziłem, ale z tego co pamiętam to powiedzieli mi koło 300 zł. - 10% upustu za komplet dwóch łożysk.maskonur pisze: natomiast przerazil mnie koszt lozyska - 300 z sztuke. Mam wrazenie ze to tez powinno kosztowac kilkadziesiat PLN.
Wszystko w Warszawie
Silvestr
Tu był już temat cen łożysk ruszany :
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=