NAPEDY
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
- vobo
-
- Kontaktowanie:
Pozwolę sobie podłączyć się do tego postu, bo to ta sama tematyka:
przy pewnej prędkości (coś koło 50-70 km/h) jak zdejmę nogę z gazu lub wysprzęgle (i silnik nie ciągnie) a załączony jest napęd 4H słychacz wcale nie ciche jakby grzechotanie - nie jestem pewien co to jest - sprzęgiełka automatyczne raczej nie, bo te zachowują się dość cicho - jedynie przy cofaniu przy skręconych kołach je troszkę słychać jak się wypinają
poproszę o jakiekolwiek sugestie gdzie szukać przyczyny
przy okazji napiszę, że nie idę na łatwiznę i przeczytałem wszystkie posty typu "napęd" i "grzechotanie" ale nic podobnego do mojego nie znalazłem
pozdrawiam,
Maciek
przy pewnej prędkości (coś koło 50-70 km/h) jak zdejmę nogę z gazu lub wysprzęgle (i silnik nie ciągnie) a załączony jest napęd 4H słychacz wcale nie ciche jakby grzechotanie - nie jestem pewien co to jest - sprzęgiełka automatyczne raczej nie, bo te zachowują się dość cicho - jedynie przy cofaniu przy skręconych kołach je troszkę słychać jak się wypinają
poproszę o jakiekolwiek sugestie gdzie szukać przyczyny
przy okazji napiszę, że nie idę na łatwiznę i przeczytałem wszystkie posty typu "napęd" i "grzechotanie" ale nic podobnego do mojego nie znalazłem
pozdrawiam,
Maciek
Samiec 1.9TD rodem z Hiszpanii
- vobo
-
- Kontaktowanie:
>>albo naprawde wywalone przeguby
ale te to chyba odzywały by się głównie na zakrętach o ile się nie mylę
>>lub sprzęgła
jakie sprzęgła - te automaty w piastach przedniej osi?
>>albo zabezpieczenia na końcach półosiek w sprzęgiełkach pospadały
zrobi się troszkę bardziej sucho to rozbiorę i sprawdzę (nie mam garażu)
>>no o ile to nie jest suma zmęczenia tego auta i zaniedbania
>>poprzedniego właściciela
raczej nie - ew. mechanik który o niego dbał nie był zbytnio kompetentny
dzięki za odpowiedź,
pozdrawiam,
Maciek
ale te to chyba odzywały by się głównie na zakrętach o ile się nie mylę
>>lub sprzęgła
jakie sprzęgła - te automaty w piastach przedniej osi?
>>albo zabezpieczenia na końcach półosiek w sprzęgiełkach pospadały
zrobi się troszkę bardziej sucho to rozbiorę i sprawdzę (nie mam garażu)
>>no o ile to nie jest suma zmęczenia tego auta i zaniedbania
>>poprzedniego właściciela
raczej nie - ew. mechanik który o niego dbał nie był zbytnio kompetentny
dzięki za odpowiedź,
pozdrawiam,
Maciek
Samiec 1.9TD rodem z Hiszpanii
tak sprzęgła = sprzęgiełka automaty w piastach .
żeby sprawdzić te zabezpieczenia naprawde nie musisz nic wielkiego robić odkręć te 6 śrubek na automacie i zdejmij dekielek i korpus - nic nie wypadnie ,nic nie wyleci niczego nie zniszczysz , niema tam też uszczelek więc niema problemu z ich dorabianiem weź szmate i od czoła mechanizmu wytrzyj smar , zobaczysz tam koniec półosi na którym powinien być mały pierścionek zabezpieczający jak go niema to szukaj jego szczątków w smarze (a może jest cały - u mnie tak było ) dobrze by było mieć coś na wzór (może w drugim jest ?) a może ktoś zna jego wymiary i Ci tu poda . Sprawdzenie o ile niemasz tych ozdobnych kołpaków nie wymaga odkręcania koła i nie powinno zabrać Ci więcej niż 10 min więc nie czekaj tylko sprawdzaj
żeby sprawdzić te zabezpieczenia naprawde nie musisz nic wielkiego robić odkręć te 6 śrubek na automacie i zdejmij dekielek i korpus - nic nie wypadnie ,nic nie wyleci niczego nie zniszczysz , niema tam też uszczelek więc niema problemu z ich dorabianiem weź szmate i od czoła mechanizmu wytrzyj smar , zobaczysz tam koniec półosi na którym powinien być mały pierścionek zabezpieczający jak go niema to szukaj jego szczątków w smarze (a może jest cały - u mnie tak było ) dobrze by było mieć coś na wzór (może w drugim jest ?) a może ktoś zna jego wymiary i Ci tu poda . Sprawdzenie o ile niemasz tych ozdobnych kołpaków nie wymaga odkręcania koła i nie powinno zabrać Ci więcej niż 10 min więc nie czekaj tylko sprawdzaj