Tarcze hamulcowe

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

kal-gary

Kontaktowanie:

Tarcze hamulcowe

Post autor: kal-gary » pt cze 10, 2005 6:57 pm

Pytanie dotyczy tego, jaka jest dopuszczalna minimalna grubość tarcz z przodu. I tak przy okazji; nie bardzo jestem pewien poprawności montażu klocków, bo przy każdym z nich, z jednego końca jest przymocowana blaszka sprężynujaca i nie wiem czy ma ona znajdować się na dole, czy na górze zacisku. Jeśli ktoś z was, może się autorytatywnie wypowiedzieć, to już teraz dzieks.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » pt cze 10, 2005 6:58 pm

ta blaszka to czujnik zuzycia klockow... Legut ma je na dole ale czy tak ma byc niewiem...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob cze 11, 2005 12:30 am

O grubości minimalnej to pojecia nie mam.Kiedys tak dojeżdziłem tarczę,ze poprzeczne zebra zaczynały sie pokazywac jak u starej chabety :)21
W sumie to jest dośc ważne,bo przy zuzytej tarczy i zjechanych klockach-tłok może wyjśc za daleko i uszkodzić zacisk /przekantuje się/.
Wydaje mi się,ze luz miedzy tarczą a mocowaniem zacisku/kopytem/nie powinien być większy niż grubość stalowej płytki klocka,albowiem wówczas przy skrajnym zjechaniu klocka "do blachy"-wyjedzie on z kopyta.Miałem taki przypadek zakończony na bagazniku Toyoty :)21
Owe sprężynki na klockach to raczej nie jest sygnalizator zuzycia;służa one raczej wybraniu luzu obwodowego między klockiem a kopytem i wsio ryba jak je ustawisz.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » sob cze 11, 2005 12:48 am

vandall1 pisze:Owe sprężynki na klockach to raczej nie jest sygnalizator zuzycia;służa one raczej wybraniu luzu obwodowego między klockiem a kopytem i wsio ryba jak je ustawisz.
i tu sie grubo mylisz... luz obwodowy kasowany jest przez dwie blaszki gorna i dolna.... i nigdy nie sa one przynitowane do klocka.... przynajmniej nie w trooperze...a blaszka wygieta w ciekie U i przynitowana do klocka to czujnik zuzycia 8)

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob cze 11, 2005 1:05 am

To może jeszcze opisz jak to działa-bo ja nigdy nie zwracałem na to uwagi. :roll:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » sob cze 11, 2005 4:27 am

dzialanie jest proste.... jak zostaje jakies 1.5 mm klocka blaszka dotyka tarczy i skrzypi wydajac dzwiek braku okladziny na klocku... ale okladzina jeszcze jest i tyle...

kal-gary

Kontaktowanie:

Post autor: kal-gary » pn cze 13, 2005 10:03 pm

miskiller pisze:dzialanie jest proste.... jak zostaje jakies 1.5 mm klocka blaszka dotyka tarczy i skrzypi wydajac dzwiek braku okladziny na klocku... ale okladzina jeszcze jest i tyle...
Rozumowanie wydaje się być w dobrym kierynku i uzasadnione (takie proste a nie wpadłem na ten tok) i dzieła bez elektyki . W takim przypadku chyba nie ma znaczenia jak załażyć klocek, choć ja dałem blaszkę na dole dzięki czemu klocek jest dociskany do górnej krawędzi zacisku-zgodnie z kierunkiem jazdy. Dzięki za wyposażanie mojego "dysku twardego" w cenną wiedzę.
Pozdr.
Nie ważne czym ale dokąd zmierzasz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”