2,2 td Trooper
Moderator: Albert_N
2,2 td Trooper
Witam ! ! !
jestem nowym uzytkownikiem. Ostatnio zachorowalem na terenowke. znalazlem troopera 2,2 td , bardzo duzo szukalem w archiwum ale nic nie znalazlem na temat tego silnika - wszystko 2.8 td . Czytalem ze w 2.8 lubią korby wyskakiwac i nie jest to dobra jednostka pod tym wzgeledem. Czy tak samo dzieje sie w 2,2 td prosze napiszcie mi jak najwiecej o tym silniku.
z góry dziekuje
Pozdrawiam
jestem nowym uzytkownikiem. Ostatnio zachorowalem na terenowke. znalazlem troopera 2,2 td , bardzo duzo szukalem w archiwum ale nic nie znalazlem na temat tego silnika - wszystko 2.8 td . Czytalem ze w 2.8 lubią korby wyskakiwac i nie jest to dobra jednostka pod tym wzgeledem. Czy tak samo dzieje sie w 2,2 td prosze napiszcie mi jak najwiecej o tym silniku.
z góry dziekuje
Pozdrawiam
zadne przyczepy tylko zakupy w miescie i las tylko do tego jest mi potrzebne to auto. dokladnie jest krotka wersja , zone kolor wnerwia bo nie nawidzi czerwonych samochodow
osiagi tez mnie nie interesuja moze miec nawet 3 minuty do setki czy 70 km/h ma malo palic i spisywac sie w terenie .
Czyli te korby to niby w 2.8td wyskakuja a w 2,2 td juz nie???
Prosze o jak najwiecej opini na ten temat - tego silnika bo w archwum znalazlem ze autko jest nie do zabicia jak sie pilnuje olejow rozrzadow itd. Tylko ten silnik.

osiagi tez mnie nie interesuja moze miec nawet 3 minuty do setki czy 70 km/h ma malo palic i spisywac sie w terenie .
Czyli te korby to niby w 2.8td wyskakuja a w 2,2 td juz nie???
Prosze o jak najwiecej opini na ten temat - tego silnika bo w archwum znalazlem ze autko jest nie do zabicia jak sie pilnuje olejow rozrzadow itd. Tylko ten silnik.

Cześć.Mam takiego w wersji krótkiej,trochę części z osprzętu silnika musiałem wymienić jak go nabyłem,ale za to teraz tylko leje paliwo i jeżdże.
Co do części takich jak,wtryski i świece,to ceny są przyzwoite(150 zeta za 4 wtryski-japońskie i po 12 zeta za świece-zamienniki Polskie, ale chodzą jak trzeba, 12 voltowe.Co do świec, to trzeba przerabiać na guzik bez elektroniki, ponieważ orginalne są na 5,8 volta, i cena za takie odpowiednio wyższa.Za to cena filtra oleju mnie osłabiła-110 zeta za sztuke
i nie mogłem znaleść tańszego.

Mysle jeszcze o suzuki samuraj ten 1300cm silniczek- male lekkie wiec w teren tez znakomite tylko za male badziewstwo jak do jazdy po miescie no tak mi sie wydaje, tylko ze ceny samuraja sa takie jak ceny troper`a jak sie dobrze poszuka : ) i troper diesel to bym lal wszystko co pod reka
no i terenowka to musi miec diesla - jak tir 

- KUBA OD GAZIORA
-
-
Witam wszystkich
Jestem nowy więc po krótce zaprezentuje rozpoczęcie przygody z Isuzu Trooperem
Właśnie 5 dni temu znabyliśmy Troopka z silniczkiem 2.2 TD ale jednak z tzw. "demolką wnętrzności"
Silnik po rozłożeniu na części pierwsze nie wygląda za dobrze.... :/ Poprzedni "użytkownicy" jechali tak długo na uszkodzonej pompie olejowej aż dwie panewki korbowodowe się zatarły ale wał korbowy jest raczej do uratowania. Gorzej wygląda wałek rozrządu bo zmieliło koło zębate od napędu pompy olejowej :/// Będzie trzeba dokonać zakupu... Mamy zamiar doprowadzić ten wehikuł do stanu używalności poprzez remont kapitalny całego pojazdu
Troszkę to zajmie ale myślę że się opłaci
Jeszcze nie wiem co mnie czeka z ramą i karoserią ale to jest cała przyjemność remontowania samochodu
Jeżeli mogę prosić bardziej obytych z tematem kolegów o podpowiedzi gdzie mogę napotkać trudności i problemu podczas remontu to byłbym bardzo wdzięczny.

Jestem nowy więc po krótce zaprezentuje rozpoczęcie przygody z Isuzu Trooperem

Właśnie 5 dni temu znabyliśmy Troopka z silniczkiem 2.2 TD ale jednak z tzw. "demolką wnętrzności"

Isuzu Trooper 2,2 TD 1987 r. w trakcie reanimacji 

Manual
Witam,
mam pytanko... Czy ma ktoś z kolegów manuala albo jakiekolwiek rysunki złożeniowe do silnika C223 czyli 2,2 TD
Szukałem wszędzie i nie bardzo idzie cokolwiek znaleźć...
Przyczyna awarii silnika, odwrotnie założone koło zębate na wałku pompy olejowej i przez to nie smarowało a jak nie smaruje to nie jedzie
Cały czas jestem dobrej myśli o remoncie
Pozdrawiam
mam pytanko... Czy ma ktoś z kolegów manuala albo jakiekolwiek rysunki złożeniowe do silnika C223 czyli 2,2 TD

Przyczyna awarii silnika, odwrotnie założone koło zębate na wałku pompy olejowej i przez to nie smarowało a jak nie smaruje to nie jedzie

Cały czas jestem dobrej myśli o remoncie

Pozdrawiam

Isuzu Trooper 2,2 TD 1987 r. w trakcie reanimacji 

a mnie zastanawia skad w moim krotkim tropku silnik 2350D bez zadnej trubiny. patrzylem tu i tam i malo sie trafia takich modeli. chcialbym zeby podpoiwiedzial mi ktos w jakich latach wstawiono takie silniki do tego modelu i czy wogole podana jest prawidlowa pojemnosc w dowodzie?
z gory dzieki
pozdr
z gory dzieki
pozdr
Re: 2,2 td Trooper
Mam na skladzie C223 po kapitalnym remoncie. Szkoda mi go bo lezy i pewnie nie bede go potrzebowal. Gdyby komu korba wyszla bokiem to niech pisze PW:)
BMW X5 3.0 D rocznik 2002