ubywajacy płyn w chłodnicy
Moderator: Albert_N
ubywajacy płyn w chłodnicy
siema mama troopka 2,6l benzin i zauważylem ze ostatatnio ubywa mi płyn w chłodnicy co moze byc przyczyna zadnych wycieków nie stwierdzilem wiecie co sie dzieje
A jak dasz mu dobrze popalić to ze zbiorniczka wyrównawczego buchnie duuużo pary i na biało będzie kopcić z rurek
Ale dla pocieszenia powiem Ci że jak raz dobrze zrobisz to będziesz miał spokój
Dalej czytaj tematy "głowica" lub
na priv podzielę się spostrzeżeniami

Ale dla pocieszenia powiem Ci że jak raz dobrze zrobisz to będziesz miał spokój

Dalej czytaj tematy "głowica" lub

Troopek '89 dłuuuuugi
wspomnienie (SIĘ DOIGRAŁ)
Nie licz na to że głowa jest prosta, w moim przypadku musiałem splanować 0,1mm a jak blok jest prosty to nie czytaj literatury tylko dowalaj 12 w 3ch podejściach. Oczywiście nie muszę chyba pisać o czystych gwintach i nasmarownych śrubach (najlepiej miedź) 

Troopek '89 dłuuuuugi
Sugestia:
Gwinty w bloku choojowe są....
Dokręcać-fakt,jak woszi mówi-na 12,czyli wiecej niż fabryka przewiduje.
I po pewnym czasie sprawdzić.
Też przypadkiem nie pozbyć się tulejek centrujących uszczelkę i głowicę /ale to chyba oczywiste/.
Gwinty w bloku choojowe są....
Dokręcać-fakt,jak woszi mówi-na 12,czyli wiecej niż fabryka przewiduje.
I po pewnym czasie sprawdzić.
Też przypadkiem nie pozbyć się tulejek centrujących uszczelkę i głowicę /ale to chyba oczywiste/.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
No niestety - u mnie też zaczęło brakować płynu a silnik dodatkowo zaczął przerywać. Przyczyną było oczywiście to, że poszła uszczelka pod głowicą i płyn szedł na cylindry (całe szczęście, że nie do oleju). Niestety po oględzinach znalazły się 2 pęknięcia na głowicy. Małe bo małe ale są
Zastanawiające jest to, że uszczelka na 3 cylindrach miała wypalone metalowe pierścienie a na czwartym niewiele brakło... Przy okazji silnik został wyciągnięty i zweryfikowany - tym sposobem maleństwo "się remontuje" a ja chwytam się każdej roboty aby na to zarobić (niestety studencka kieszeń trochę pustawa) 

Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
-
- Ambrozy
- jestem tu nowy...
Chyba nie ma reguły na to, czy jest instalacja gazowa, czy nie. U mnie wywaliło uszczelkę 2 razy na benzynie i 1 na gazie. Na poprzedniej głowicy, która miała pęknięcia między zaworami zrobiłem pewnie ze 20 tys.km, do czasu aż pękła na pół. A teraz na innym silniku i już na gazie, tylko że założyłem jakąś badziewiastą uszczelkę za 70 zł wywaliło po 1500 km (głowicę była ok, mie sprawdziłem bloku, a szkoda). Teraz czekam na uszczelkę z NIPPARTS za 95 zeta. Pożyjemy, zobaczymy co to za uszczelka.
Pzdr.
Pzdr.
Isuzu Trooper 2.6 89r. gazówka ...
Też mi się wydaje, że nie ma zależności czy gaz czy benzyna. U mnie silnik zaczął kuleć przy mocnym skatowaniu, wskaźnik mi padł i trochę się zagotowało... Moja ewidentna wina...
Jednak patrząc na uszczelkę, to na bank musiała być już mało ciekawa w chwili gdy kupiłem samochód.

Jednak patrząc na uszczelkę, to na bank musiała być już mało ciekawa w chwili gdy kupiłem samochód.
Silvestr
Na 1000 km to zły przelicznik. U mnie była sytuacja, że w końcowym stadium potrafiłem dolewać po około 2 litry po przejechaniu kilkudziesięciu km. Ostatnia jego trasa przed remontem to około 60 km i co chwila dolewki - w sumie na tym odcinku dolałem około 5 litrów 

Silvestr